Grand Prix Μονακό

Grand Prix Μονακό
μονακο

Eπιστροφή στο πρωτάθλημα της F1 με το GP του Μονακό. Το AUTO 24 θυμάται και αναλύει

Το γκραν πρι έφερε τον τουρισμό στο βράχο που η μυθολογία αναφέρει ότι έφτασε κάποτε ο Ηρακλής σε μία από τις… εκδρομές του και έδιωξε τις τοπικές θεότητες. Προς τιμή του ή μπορεί και να τους ανάγκασε, χτίστηκε ένας ναός για τον Ηρακλή Μόνοικο. Η λέξη μόνοικος έγινε Μονακό και φτάσαμε στο σήμερα. Αλήθεια ή ψέματα είναι ωραία ιστορία και την καλλιεργούν και οι ντόπιοι.



Οι οδηγοί της Φόρμουλας 1 υπήρξαν οι πρώτοι διάσημοι κάτοικοι του πριγκιπάτου, ακολούθησαν οι τενίστες, οι στάρλετ, τα τοπ μόντελ και τώρα διαμένει εκεί κάθε καρυδιάς καρύδι. Το Μονακό είναι μία παραθαλάσσια έκταση γεμάτη τσιμέντο, αλλά οι κάτοικοι δεν πληρώνουν φόρους.



Όλοι οι οδηγοί που θα συμμετάσχουν στον 6ο αγώνα της χρονιάς έχουν ζήσει ή θα ζήσουν στο μέλλον στο Μονακό για λόγους… φοροδιαφυγής. Κι αν δεν λάνσαρε ο Τζάκι Στιούαρτ τη μόδα με την Ελβετία, τότε οι διάδοχοι του (σ.σ. στο επάγγελμα όχι σε αξία) εκεί θα έμεναν.



Περνώντας στο σήμερα ένας μόνιμος κάτοικος από το 2000, ο Τζένσον Μπάτον θα διεκδικήσει την πέμπτη φετινή νίκη του με τη Brawn GP. Οι Άγγλοι τον… έκραξαν για την απόφαση του να μετακομίσει εκεί, χαρακτηρίζοντας τον μεγαλομανή τότε. Τώρα λένε άλλα και ελπίζουν ότι ο Μπάτον θα αναδειχθεί για πρώτη φορά νικητής στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου. Το 2004 ήταν δεύτερος με τη Honda χωρίς να καταφέρει να περάσει τον πρώτο Γιάρνο Τρούλι (Renault).



Ο τιμέιτ του, Ρούμπενς Μπαρικέλο θέλει να γιορτάσει πρώτα με την κατάκτηση της πολ ποζίσιον το Σάββατο (23/5) τα 37α γενέθλια του και βέβαια τη νίκη την αμέσως επόμενη μέρα για να μπει και αυτός στο παιχνίδι της κατάκτησης του τίτλου. Διαφορετικά θα αρχίσει τη μουρμούρα.




Όσο πιο μπροστά, τόσο καλύτερα



Το Μόντε Κάρλο είναι βέβαια η δυσκολότερη πίστα του πρωταθλήματος σε ότι έχει να κάνει με τα προσπεράσματα. Με ορισμένες εξαιρέσεις η στρατηγική των ομάδων είναι πάνω κάτω η ίδια.



Η πολ ποζίσιον είναι πάντοτε κλειδί για τη νίκη πόσο μάλλον σε αυτή την περίπτωση. Στα 55 γκραν πρι (σ.σ. στην F1) που έχουν γίνει, η νίκη έχει έρθει 22 φορές από την πολ ποζίσιον, 12 από τη δεύτερη και δέκα από την τρίτη. Το 2008 ο Λιούις Χάμιλτον ξεκίνησε τρίτος και αντίκρισε πρώτος την καρό σημαία.



Μόλις όμως 3 φορές τα τελευταία 10 χρόνια νικήτρια στο Μονακό έχει αναδειχθεί η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα των κατασκευαστών.




Ο αγώνας της McLaren Mercedes



Στον περσινό αγώνα ο Χάμιλτον παρουσίασε τη νέα σύντροφο του, την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Νικόλ Σέρτσινγκερ και το κράνος του στολισμένο με διαμάντια. Φέτος ο παγκόσμιος πρωταθλητής υποστήριξε ότι τρέφει ελπίδες νίκης και για μία ακόμα φορά κούρασε και προκάλεσε ξανά με τη σύγκριση του με τον Άιρτον Σένα.



Ο αείμνηστος Βραζιλιάνος οδηγός νίκησε τις περισσότερες φορές (6) από οποιονδήποτε άλλο. Θα είχε και μία ακόμα αν η FIA δεν του έκλεβε τη… βροχερή πρωτιά το 1984 με το μονοθέσιο της Toleman και τη χάριζε στον μεγάλο αντίπαλο του (σ.σ. σε λίγα χρόνια) Αλέν Προστ με McLaren.



Χάρη στον Σένα γιγαντώθηκε η άποψη ότι η νίκη στο Μονακό είναι θέμα ικανοτήτων και όχι μονοθεσίου. Η μοναδική φορά που ο Σένα δεν διέθετε καλό μονοθέσιο ήταν το 1993 άντε και το 1992, γιατί και η Lotus που οδηγούσε το 1987 στην πρώτη του νίκη δεν ήταν μονοθέσιο της σειράς. Το 1988 ο Βραζιλιάνος εγκατέλειψε, πάρκαρε τη McLaren στην άκρη και εκνευρισμένος πήγε στο διαμέρισμα του!



Πάντως η McLaren χάρη στις 5 νίκες του Σένα, τις 4 του Προστ και τους νεότερους οδηγούς (Μίκα Χάκινεν, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, Κίμι Ραϊκόνεν) είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες. Συνολικά 16 τα τελευταία 26 χρόνια έναντι 3 της Ferrari την ίδια περίοδο. Νικητής και τις τρεις φορές ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ με την τελευταία το 2001.




Μεγάλοι νικητές



Ο Βρετανός Γουίλιαμ Γκρόβερ Γουίλιαμς με Bugatti υπήρξε ο πρώτος νικητής το 1929, αργότερα αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί. Το 1950 πρώτος ήταν ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο με την Alfa Romeo. Τρίτος τερμάτισε ο 51χρονος Μονεγάσκος Λουί Σιρόν που είχε συνδιοργανώσει τον πρώτο αγώνα το 1929!



Πριν εμφανιστεί ο Σένα ο Γκρέιαμ Χιλ ήταν ο «Mr Monaco». Ο πατέρας του Ντέιμον Χιλ κέρδισε πέντε από τους συνολικά 14 αγώνες στους στενούς δρόμους του πριγκιπάτου. Το 1993 ο γιος του καταδίωξε τον Σένα δίχως να αποτρέψει το σπάσιμο του ρεκόρ της οικογένειας. Αργότερα τον Γκρέιαμ Χιλ έφτασε στις νίκες και ο Μίκαελ Σουμάχερ.



Μέχρι το 1972 μόλις 16 μονοθέσια επέτρεπαν οι διοργανωτές να βρεθούν στην εκκίνηση. Ο πανταχού παρών Μπέρνι Έκλεστοουν απείλησε να κάνει φασαρία και οι Μονεγάσκοι λύγισαν και επέτρεψαν να βρεθούν 26 μονοθέσια στο γκριντ! Τότε όσοι οδηγοί μπορούσαν να πληρώσουν, έτρεχαν στη Φόρμουλα 1 μετά από διαδικασία πρόκρισης βέβαια. Άλλες εποχές!



Πάντως όσοι λένε ότι η νίκη στο Μονακό είναι θέμα ικανοτήτων, μπορεί να έχουν και δίκιο. Εξαιρετικοί οδηγοί που δεν πρόλαβαν να αναδειχθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές (Ντένι Χιουλμ, Μπρους ΜακΛάρεν, Ρόνι Πέτερσον, Πατρίκ Ντεπαλιέ Ζιλ Βιλνέβ) γιατί τους πήρε ο θάνατος, άλλοι που δεν είχαν μυαλό να επιμείνουν στην F1 (Χουαν Πάμπλο Μοντόγια) και ορισμένοι που υπήρξαν άτυχοι στην καριέρα τους (Στέρλινγκ Μος, Κάρλος Ρόιτμαν, Ολιβιέ Πανίς) αναδείχθηκαν νικητές στο πριγκιπάτο.




Έμεινε κανείς;



Το 1996 η Williams Renault είχε τη φαεινή ιδέα να ξεκινήσει τον αγώνα ενώ έβρεχε με σλικ ελαστικά. Οι Ντέιμον Χιλ και Ζακ Βιλνέβ δεν είδαν τερματισμό. Για την ακρίβεια μόλις τρεις οδηγοί κατάφεραν να τερματίσουν! Όλοι οι υπόλοιποι τράκαραν στις μπαριέρες ή αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα ενώ ο τέταρτος (σ.σ. είχε συμπληρώσει 74 γύρους) ο Χάιντς Χάραλντ Φρέντσεν αποσύρθηκε ένα γύρο πριν από τον τερματισμό!



Νικητής αναδείχθηκε ο Ολιβιέ Πανίς με τη Ligier στην πρώτη νίκη της γαλλικής εταιρείας μετά από 15 χρόνια. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ένας Γάλλος αναδείχθηκε νικητής στη Φόρμουλα 1. Το βάρος πέφτει τώρα στον Σεμπαστιάν Μπουρντέ.




Προσοχή θάλασσα!



Δύο οδηγοί έχουν πέσει με τα μονοθέσια τους στη θάλασσα. Ο τελευταίος Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Αλμπέρτο Ασκάρι το 1955 (σ.σ. πέθανε λίγες μέρες αργότερα) και ο Αυστραλός Πολ Χόκινς δέκα χρόνια αργότερα.



Η βουτιά του Χόκινς εντυπωσίασε την πριγκίπισσα Γκρέις που τον κάλεσε στον χορό των Ρόδων. Ο νικητής του γκραν πρι ήταν πάντοτε επίτιμος καλεσμένος στον ετήσιο χορό της βασιλικής οικογένειας.



Η ημερομηνία διεξαγωγής του τώρα πια δεν συμπίπτει με το γκραν πρι και έτσι ο υποψήφιος νικητής Μπάτον δεν θα έχει τη δυνατότητα να χορέψει βαλς με την πριγκίπισσα Στεφανί. Μονάχα ο Αλέν Προστ είχε την ευκαιρία να προχωρήσει πιο πέρα τη γνωριμία του με την άτακτη πριγκίπισσα.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Πέμπτη 21/5

1η περίοδος ελεύθερων δοκιμών 11.00

2η περίοδος ελεύθερων δοκιμών 15.00



Σάββατο 23/5

Περίοδος ελεύθερων δοκιμών 12.00

Επίσημες δοκιμές 15.00



Κυριακή 24/5

Αγώνας 15.00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα