Μπόφινγκερ: “Κούρεμα” του ελληνικού χρέους, θα τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη

Μπόφινγκερ: “Κούρεμα” του ελληνικού χρέους, θα τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη
ARCHIV: Ein Fussgaenger betrachtet einen Shop in Athen mit dem Symbol einer Euro-Muenze (Foto vom 08.03.12). Die Beteiligung an dem wichtigen Schuldenschnitt fuer das von einer Pleite bedrohte Griechenland lag bis Mittwochabend (07.03.12) bei ueber 75 Prozent. Das verlautete am Donnerstag (08.03.12) aus griechischen Regierungskreisen. Griechenland hat bis 21.00 Uhr am Donnerstag Zeit, um auf die fuer den Anleihentausch notwendige Beteiligung von 90 Prozent zu kommen. (zu dapd-Text) Foto: Thanassis Stavrakis/AP/dapd dapd

Οι "σοφοί" της γερμανικής οικονομίας επιστρατεύονται για να πείσουν για το πόσο λάθος θα είναι ένα ενδεχόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Κάνουν λόγο για πιθανή καταστροφή της Ευρωζώνης

Μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία “θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη”, λόγω των μεγάλων απωλειών που θα σήμαινε για τους πιστωτές, προειδοποιεί ο Γερμανός “σοφός” της Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην “Berliner Zeitung”.

“Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν απαιτήσεις αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ”, εξηγεί ο κ. Μπόφινγκερ και ως εναλλακτική λύση προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων ή την επιβολή εφάπαξ φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

“Όλα αυτά είναι προτιμότερα από το κούρεμα”, καταλήγει.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

“Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα”, σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα “οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό”.

Ο κ. Φούεστ, ωστόσο, δεν θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα