Προβόπουλος για πετρελαϊκή κρίση

Προβόπουλος για πετρελαϊκή κρίση

Yπέρ των στοχευμένων παρεμβάσεων για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης τάχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ

Yπέρ των στοχευμένων παρεμβάσεων για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις επιπτώσεις της πετρελαϊκής κρίσης τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα το απόγευμα με το προεδρείο του ΣΕΒ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη οι κοινωνικές παροχές να μην εκτροχιάσουν τις δημοσιονομικές προσαρμογές, αλλά και να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στις δύο πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις του 1970 και 1980, όταν χαλάρωσε η δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική πολιτική.

Κατά συνέπεια, όπως είπε, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εισοδηματικές απώλειες που υφίστανται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, μόνο μακροπρόθεσμα μπορεί να ανακτηθούν με παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ουδείς θα ωφεληθεί αν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιδιώξουν να επιρρίψουν την εισοδηματική τους απώλεια τα μεν στις δε, αντιθέτως μάλιστα θα εντείνουν τις δυσάρεστες συνέπειες για όλους.

Αναφερόμενος στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παραμένει αβέβαιο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επάνοδο στην πλήρη πιστωτική ομαλότητα. Υπογράμμισε ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία επηρεάζει και την οικονομία της χώρας μας, καθώς και τις οικονομίες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Δεν απέκλεισε δε να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι διεθνείς προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης (1,7% με 1,8%) και την Ελλάδα (3,4% με 3,5%).

Ειδικά για τη χώρα μας, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη όχι μόνο να μην χαλαρώσουν, αλλά αντίθετα να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες, όπως είπε, ευθύνονται για το δυσθεώρητο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, το υψηλό Δημόσιο Χρέος, την εμμονή του πληθωρισμού και της ανεργίας σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της ευρωζώνης.

Χρέος όλων, επιχειρήσεων και νοικοκυρών, όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, “είναι να διασφαλίσουμε ότι, τώρα που η οικονομία μας υφίσταται τις συνέπειες των εξωγενών κραδασμών, θα περιοριστούν οι δυσμενείς επιδράσεις των εγχώριων παραγόντων, δηλαδή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών, στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των εισοδημάτων”.

Αναφερόμενος εξάλλου στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε επιτυχημένη την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,25%. Όπως διευκρίνισε, τις πρώτες μέρες μετά τη πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ συγκρατήθηκαν οι πληθωριστικές προσδοκίες.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα