Αλογοσκούφης για οικονομική κρίση

Αλογοσκούφης για οικονομική κρίση

"Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία" δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης σήμερα από τις Βρυξέλλες

Την άποψη ότι “βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία”, ενώπιον της οποίας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και ευελιξία, διατύπωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και από την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο. Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι επιπτώσεις αυτές ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερες, ακόμα και σε σχέση με τις εκτιμήσεις, που έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες. 

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη διεθνή πιστωτική κρίση, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, στην αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και στην ανατίμηση του ευρώ. 

“Οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, επηρεάζονται άμεσα από την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, λόγω της ρευστότητας και της διεύρυνσης των επιτοκίων, της επιβράδυνσης των επενδύσεων, της αρνητικής κατανάλωσης και της επιβάρυνσης του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους”, ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι “συνέπεια όλων αυτών είναι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ο κίνδυνος ύφεσης για τις οικονομίες ορισμένων χωρών μελών”.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, ως συνέπεια της ανατίμησης του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι είναι “κοινό φαινόμενο σε όλη την ΕΕ”. Επισήμανε, ωστόσο, ότι στη σημερινή συγκυρία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. 

“Τα διλήμματα της οικονομικής πολιτικής είναι αντίστοιχα με τα διλήμματα εκείνης την περιόδου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ταχεία αντιμετώπιση του πληθωρισμού, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπεται στη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική λειτουργία των χρηματαγορών και στην ενίσχυση της διαφάνειάς τους, στην υποκατάσταση της χρήσης του πετρελαίου, στην ενίσχυση των αγορών των αγαθών και των υπηρεσιών και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των αγορών εργασίας.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη στους ομολόγους του ότι σε εθνικό επίπεδο αποκτά μεγαλύτερη σημασία η συνεχής εφαρμογή των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών. Ειδικότερα τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με χαρακτήρα εισοδηματικής ενίσχυσης, τα οποία δεν θα στρεβλώνουν τη λειτουργία των αγορών και δεν θα υπονομεύουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τέλος, ο Γ. Αλογοσκούφης διατύπωσε ότι “βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια, συνέχεια, ευελιξία -σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες- και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των κανόνων της πολιτικής, που έχουμε θεσμοθετήσει. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας και να προετοιμάσουμε τις οικονομίες για μια νέα περίοδο ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού”.

(Πηγή: AΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα