Σενάρια τρόμου

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά όπου αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο, να ισορροπήσουν μεσοπρόθεσμα προσφορά και ζήτηση
- 02 Ιουλίου 2008 08:23
Ανοδικές τάσεις επικρατούν στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά όπου αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι “δύσκολο πράγμα”, να ισορροπήσουν μεσοπρόθεσμα προσφορά και ζήτηση του προϊόντος και ενώ άμεσα διαμορφώνεται κλίμα έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σημαντικής πετρελαιοπαραγωγού χώρας, μέλους του ΟΠΕΚ.
Ετσι, στη Νέα Υόρκη με άνοδο από ημέρα σε ημέρα 2,60 δολαρίων, το βαρέλι ελαφρού πετρελαίου άμεσης παράδοσης έφθασε χθες και τα 142,60 δολάρια –κοντά στο ρεκόρ των 143,67 δολαρίων, τη Δευτέρα– ενώ το Brent είχε από την πλευρά του ημερήσια άνοδο 2,90 δολαρίων το βαρέλι φθάνοντας στα τέλη της συνεδρίασης τα 142,73 δολάρια.
Τελικά, έκλεισε στα 140,97 δολάρια, αυξημένο κατά 97 σεντς. Ανοδο κατά 84 σεντς κατέγραψε και η τιμή του Μπρεντ, στα 140,67 δολάρια, υποχωρώντας από τα επίπεδα των 142 δολαρίων όπου βρέθηκε στο μέσο των συνεδριάσεων.
Η κερδοσκοπία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος στην προσπάθεια εξήγησης της εκτίναξης σε ύψη ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία οφείλεται στη συρρίκνωση της απόστασης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στους φόβους για μελλοντική έλλειψη, εκτίμησε η Υπηρεσία Ενέργειας αναφέροντας ότι «ο κυρίαρχος παράγοντας για τη σημερινή εκτίναξη των τιμών είναι η ισχυρή αύξηση της ζήτησης σε χώρες με ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό, σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αύξηση της προσφοράς τα τελευταία χρόνια».
Ένα σταθερό δολάριο και η εξάλειψη του ενδεχόμενου ενός πολέμου κατά του Ιράν αποτελούν παράγοντες που θα σταθεροποιούσαν τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν προκαλούνται από την έλλειψη εφοδιασμού, επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ – που είναι επίσης ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας – κατά η διάρκεια του 19ου Παγκόσμιου Πετρελαϊκού Συμβουλίου στη Μαδρίτη της Ισπανίας.
Ο αλγερινός αξιωματούχος απέδωσε τις υψηλές τιμές στην υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε συνδυασμό με την κερδοσκοπία που υπάρχει στις αγορές, στην γεωπολιτική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, καθώς και στις επιπτώσεις της βιοαιθανόλης, που έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κίνησης.
Όπως είπε “δεν πρόκειται για ζήτημα εφοδιασμού” και πρόσθεσε πως “αν δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες, δεν πρόκειται να δούμε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου”. Στη συνέχεια επισήμανε ότι “υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική και το δολάριο”.
Νωρίτερα, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ από το Κουβέιτ, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα δήλωσε πως οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν ακόμα και αν αυξηθεί η παραγωγή, καθώς οι αυξήσεις στην αγορά σχετίζονται με την κερδοσκοπία και τους φόρους.
Ανησυχητικά σενάρια
Τα μεγάλης κλίμακας ισραηλινά πολεμικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο τον Ιούνιο τροφοδότησαν πολλά σενάρια για μιάν ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν, όπως και η ιρανική επίσημη διαβεβαίωση για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ (απ’όπου μετακινείται το 40% της παγκόσμια παραγωγής ‘μαύρου χρυσού’ καθημερινά) –διαβεβαίωση που έτυχε αντίκρουσης από υψηλά ιστάμενη πηγή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Με όλα αυτά, σε σύγκριση με τα χαμηλά του έτους 2002 παρατηρείται περίπου επταπλασιαμός της τιμής καυσίμων το φετινό καλοκαίρι, με εντονότατη ζήτηση του πετρελαίου από την Κίνα. Από έτος σε έτος, έχουμε ανατίμηση καυσίμων περίπου 40%.
Μεγάλος αριθμός κερδοσκόπων εγκαταλείπει στο μεταξύ συστηματικά την αγορά του δολαρίου των ΗΠΑ–μετακινείται προς την πετρελαϊκή, προς άγραν μεγάλων κερδών με διάρκεια…
“Δεν μας αρέσει τόσο υψηλή τιμή του προϊόντος, δεν κάνουμε τίποτε εμείς γι’ αυτήν” τόνισε άλλη μία φορά ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλι αλ Νάϊμι–η χώρα του είναι η πρώτη πετρελαιοπαραγωγός παγκοσμίως.
Οι αναλυτές κρίνουν από την πλευρά τους ότι, το Ριάντ έχει συμφέρον και μπορεί να ενεργήσει στην κατεύθυνση αυτή, να μειωθεί η υψηλή τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου άμεσης παράδοσης συμβάλλοντας, μέσω του φθηνότερου πετρελαίου, στη δημιουργία “ρυθμιστικών” αποθεμάτων του από τους μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους διεθνώς. Ομως για την ώρα, πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί μείωση ως και κατά 200 χιλιάδες βαρέλια των “μη-στρατηγικών” αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.
(Πηγή: ΑΠΕ)