Η δίαιτα των κρεατοφάγων

Σας παρουσιάζουμε τη γνωστή δίαιτα Άτκινς που συστήνει την κατανάλωση κρέατος και λίπους και τον περιορισμό των υδατανθράκων.
- 12 Νοεμβρίου 2009 18:13
Αν είστε κρεατοφάγοι, υπάρχει μια δίαιτα που σίγουρα σας ενδιαφέρει. Δεν είναι άλλη από τη δίαιτα Άτκινς, που συστήνει την κατανάλωση κρέατος και λίπους και τον περιορισμό των υδατανθράκων. Η δίαιτα του Αμερικανού γιατρού Ρόμπερτ Άτκινς είναι γνωστή και ως βιοχημική, χημική ή κετονική. Θεωρείται αρκετά αποτελεσματική, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει μειονεκτήματα.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Άτκινς, που είναι εμπνευστής της δίαιτας, οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Όταν όμως ο οργανισμός δε βρίσκει υδατάνθρακες για «καύσιμα», στρέφεται για τις καύσεις του στο λίπος, που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας. Το πρόβλημα είναι ότι στρέφεται και στους μυς οπότε χάνουμε και μυς.
Για αυτό το λόγο η δίαιτα Άτκινς προτείνει οι πρωτεΐνες να καλύπτουν το 27% του συνόλου της προσλαμβανόμενης ενέργειας (το φυσιολογικό είναι 15%), τα λίπη το 68% (το φυσιολογικό είναι 30%) και οι υδατάνθρακες το 5% (το φυσιολογικό είναι 50-55%).
Τι επιτρέπει η δίαιτα Άτκινς
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυρί, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Λίπη που προέρχονται από: το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα λαχανικά, όπως το αβοκάντο.
Τι απαγορεύει η δίαιτα Άτκινς
Υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, δημητριακά, όσπρια, ζάχαρη, φρούτα και
λαχανικά.
Για την ακρίβεια δεν τα απαγορεύει εντελώς αλλά τα περιορίζει: η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μεγάλη φέτα ψωμί.
Πώς λειτουργεί η δίαιτα
Σύμφωνα με τον Atkins η διατροφή ελεγχόμενων υδατανθράκων έχει το «μεταβολικό πλεονέκτημα», που έγκειται στη γρήγορη απώλεια βάρους λόγω της κατανάλωσης λιγότερων θερμίδων, που με τη σειρά της οφείλεται στη μείωση της όρεξης για φαγητό. Με λίγα λόγια ακολουθώντας τη δίαιτα του Atkins, καίμε περισσότερες θερμίδες και πεινάμε λιγότερο.
Η τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη και η γλυκόζη σε ενέργεια. Όταν μειώνονται οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας, το συκώτι μετατρέπει τα λίπη (κετόνες) σε γλυκόζη προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε «κέτωση». Αυτό οδηγεί στη μείωση της όρεξης και στην καύση του σωματικού λίπους ως καύσιμο.
Παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε πιο εύκολα και να τρώμε λιγότερο.
Τα υπέρ και τα κατά
Στα υπέρ της δίαιτας περιλαμβάνεται σίγουρα η υπόσχεση για γρήγορη απώλεια βάρους. Όποιος την ακολουθεί πιστά, μπορεί να χάσει μέχρι και 4 κιλά την πρώτη εβδομάδα. Στα συν της συγκαταλέγεται ακόμη ότι δεν είναι πολύ αυστηρή ή εξαντλητική και δε στηρίζεται στη στέρηση και την πείνα.
Έχει όμως και μειονεκτήματα, με πρώτο και κύριο ότι δεν έχει πάντα σταθερά αποτελέσματα. Μετά τη διακοπή της δίαιτας είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε.
Το σημαντικότερο όμως ελάττωμα, που της καταλογίζουν οι επικριτές της,
είναι ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Τι έχουν δείξει οι έρευνες
Πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων συνέκρινε τις τέσσερις δημοφιλέστερες δίαιτες και διαπίστωσε ότι η δίαιτα Ατκινς προσφέρει διπλάσια απώλεια βάρους και μεγαλύτερη βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.
Η μελέτη έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία ότι είναι επιβλαβής γιατί περιορίζει δραστικά τους υδατάνθρακες και επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους, ακόμη και ζωικής προέλευσης.
“Πολλοί επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας, μεταξύ αυτών και εγώ, είτε έχουν απορρίψει τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, είτε είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντί τους. Φαίνεται όμως ότι αποτελούν μια αποτελεσματική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, επικεφαλής της μελέτης και βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Από την άλλη πλευρά επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι οι πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Άτκινς, προκαλούν μακροπρόθεσμα εγκεφαλικές βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.
Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι στα ποντίκια που κατανάλωναν συχνά γεύματα παρόμοια με αυτά που συστήνει η δίαιτα Άτκινς η περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη ήταν λιγότερο αναπτυγμένη συγκριτικά με εκείνα που τρέφονταν κανονικά.
Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association και εξέτασε τρεις δημοφιλείς δίαιτες: τη δίαιτα Άτκινς, τη δίαιτα Σάουθ Μπιτς και τη δίαιτα Όρνις Πλαν συνδέει την πρώτη με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
Συγκεκριμένα η μελέτη υποστηρίζει ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα Άτκινς μετά από ένα μήνα παρουσίαζαν αύξηση στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Αντίθετα, όσοι εφάρμοσαν τις υπόλοιπες δύο δίαιτες (δίαιτα Σάουθ Μπιτς και τη δίαιτα Όρνις Πλαν) είδαν μείωση κατά 12% και 17% αντίστοιχα.
Η γνώμη του ειδικού
Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, Παρασκευάς Παπαχρήστος σχολιάζει:
“Είναι αλήθεια ότι η δίαιτας Άτκινς μπορεί να είναι αποτελεσματική και να οδηγήσει σε γρήγορη απώλεια βάρους. Ειδικά αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά και είναι κρεατοφάγος η συγκεκριμένη δίαιτα φαίνεται ιδανική λύση, αφού βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος, ψαριών και αυγών.
Στη δίαιτα Άτκινς εξ’ αιτίας της έλλειψης υδατανθράκων, ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας αντί για τη γλυκόζη λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έκκριση στο αίμα κάποιων ουσιών που ονομάζονται κετόνες. Οι κετόνες είναι ουσίες που περιορίζουν το αίσθημα της όρεξης. Η απουσία των υδατανθράκων έχει και έντονη διουρητική δράση, που σημαίνει απώλεια υγρών από το σώμα και συνακόλουθα μείωση του βάρους, που ασφαλώς είναι το ζητούμενο.
Η παραγωγή των κετονών όμως διαταράσσει τη χημική ισορροπία του οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, αναγούλα και αίσθημα κόπωσης.
Πρέπει εξάλλου να επισημάνουμε ότι ο αποκλεισμός ομάδων τροφών από τη διατροφή μας δεν μπορεί παρά να λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό μας. Όσοι ακολουθούν τέτοιου τύπου δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, λόγω έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι δίαιτες πλούσιες σε κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά συνεπάγονται υπερβολική πρόσληψη λίπους και μάλιστα κορεσμένου και το κορεσμένο λίπος είναι γνωστό ότι συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ειδικά τα άτομα που πάσχουν ήδη από ήπια νεφρική ανεπάρκεια χρειάζεται να δείχνουν προσοχή, αφού οι υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια νεφρικής λειτουργίας.
Τέλος η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, που περιλαμβάνεται στο κρέας, τα αλλαντικά και τα τυριά, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση”.