Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο, στο 4%, το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης
- 08 Μαΐου 2008 15:20
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο, στο 4%, το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, όπως αναμενόταν, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής στην κεντρική τράπεζα ζυγίζουν τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού έναντι των ανησυχιών για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Το σύνολο των 83 οικονομολόγων που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ δεν θα μετέβαλε τη νομισματική πολιτική της το Μάιο, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3,5%, μέχρι τα τέλη του 2008.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε, παράλληλα, να διατηρήσει αμετάβλητα τόσο το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 5% όσο και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3%.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ θα παρουσιάσει την πλέον πρόσφατη αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων στην οικονομία της ευρωζώνης από το ΔΣ της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην Αθήνα, όπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεδρίασαν στη μία από τις δύο, ετησίως, συνεδριάσεις που πραγματοποιούν εκτός Φρανκφούρτης.
(Πηγή: ΑΠΕ)