Αλλάζει το φορολογικό σύστημα

Αλλάζει το φορολογικό σύστημα

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα από το 2010 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Απαξιωτικό κλίμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin και των στο Λουξεμβούργο.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για τη χώρα μας. Το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάσει σήμερα στην Comission τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος.Για να πέσει  αυτό κάτω απ το 3%, πρόσθεσε ότι χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πραγματικά – δυστυχώς – στοιχεία. 

Νέο φορολογικό σύστημα

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε, ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά με ριζική αντιμετώπιση. Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν. 

Εξάλλου, ήταν κατηγορηματικός στο θέμα της έκτακτης εισφοράς, αφού δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για τα επόμενα έτη (σ.σ δεν θα επαναληφθεί η επιβολή της). Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών.

Επίσης με νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος , ώστε να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της. Θα διατηρηθούν ορισμένα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την έκτακτη εισφορά για τα σκάφη, το ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009.

Πεταλωτής: Κάποιοι να ζητήσουν συγγνώμη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι «κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία, για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσίασε αυτές τις μέρες η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει την πραγματικότητα, όπως την έχει αναδείξει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Κατηγόρησε δε τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου ότι «παρουσίαζε στην ΕΕ στοιχεία που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αληθή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οι δεσμεύσεις που κάναμε προς την κοινωνία, τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τηρηθούν στο ακέραιο, με βάση, βέβαια, τις δυνατότητές μας».

Σημείωσε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθεροποίησης, «για να πετύχουμε μια πολυετή περίοδο προσαρμογής».

Σε ό,τι αφορά το έργο του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, εξήγησε ότι δεν μπορεί να ασκήσει κριτική στο Διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τα στοιχεία της, «τουλάχιστον σε αυτή τη φάση».

Ερωτηθείς, τέλος, αν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει στοιχεία από τον κ. Προβόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «μας έφερε εδώ» και πρόσθεσε ότι ως αντιπολίτευση, «προσπαθούσαμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότρα».

Κουμουτσάκος: “Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την κατάσταση”

 “Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια. Προεκλογικά, επιβεβαίωναν την κατηγορηματική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα τα γνώριζαν άλλωστε και από τις συναντήσεις τους με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. 

“Στο ΠΑΣΟΚ παρ’ όλα αυτά, επέμειναν στην καλλιέργεια απατηλών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των πάντων στους πάντες. Εγκλωβίζονται έτσι, βήμα-βήμα, στα όσα ανεδαφικά διακήρυτταν πριν από τις εκλογές. Τώρα, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις”, προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.

“Το ΠΑΣΟΚ καλείται ή να υιοθετήσει μια σοβαρή και στιβαρή δημοσιονομική πολιτική, στη λογική εκείνης που με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος εμείς παρουσιάσαμε, ή να συνεχίσει στο δρόμο της λαϊκίστικης προεκλογικής της πρότασης. Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010”, επισήμανει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.






 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα