Το κλίμα στο επίκεντρο

Το κλίμα στο επίκεντρο

Τη δέσμευση για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες

Η εαρινή σύνοδος των 27 ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν- μέσα σε ένα χρόνο- στην υιοθέτηση μιας φιλόδοξης νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν έως το Μάρτιο 2009 στην ψήφιση νομοθεσίας που θα εγγυάται τη μείωση των εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει περισσότερο από το 16% των εκπομπών αερίων έως το 2020 και τόνισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη διατήρηση της ανάπτυξης του 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και τη μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. “Ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον θα είναι η γνώση και η καινοτομία και γι’ αυτό οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της κινητικότητας των επιστημόνων και των φοιτητών στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι οι “27” αναγνώρισαν εκ νέου σήμερα τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως κύριο μοχλό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και εγκρίθηκαν μία σειρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και σε δημόσιους οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να υπάρξει μείωση των εκπομπών ρύπων. Σημείωσε ότι η επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα είναι πρωταρχικής σημασίας και ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει το καθοδογητικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας φυσικά την ευθύνη που της αναλογεί στον αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι θετική επί της αρχής, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου τόνισε ότι το θέμα της μείωσης των ρύπων απαιτεί συχνά μία δύσκολη ισορροπία, καθώς οφείλει να συνδυάζει την προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

 Τόνισε ότι το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων.

 Ο Κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα