Πτώση στα διεθνή Χρηματιστήρια

default image

Αρνητικά κινούνται οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τις απώλειες στην Ασία και την πτώση στη Γουόλ Στριτ

Σε αρνητική περιοχή κινούνται οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά τις σημερινές απώλειες στην Ασία και τη χθεσινή πτώση στη Γουόλ Στριτ, λόγω των νέων φόβων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας που τροφοδότησαν τα σχόλια του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι. 

Τα σχόλια Μπερνάνκι, σε συνδυασμό με τη νέα υποβάθμιση των προσδοκιών από τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, έδωσαν νέα ώθηση σήμερα στο ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε στα χθεσινά επίπεδα, ενώ, νωρίτερα, υπερέβη προσωρινά τα 96 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στην πιθανότητα – όσο μικρή και αν είναι αυτή – να διακόψει η Βενεζουέλα τις εξαγωγές αργού στις ΗΠΑ.

Η Γουόλ Στριτ έκλεισε χθες στο “κόκκινο”, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, μετά από την προειδοποίηση του Μπεν Μπερνάνκι ότι η στενότητα στην πιστωτική αγορά θα λειτουργήσει ανασχετικά στους αναπτυξιακούς ρυθμούς και την εκτίμηση αναλυτών ότι η Intel Corp ενδέχεται να πληγεί από μειωμένες πωλήσεις.

Παράλληλα, μιλώντας στο 27ο ετήσιο συνέδριο CERAWeek της Cambridge Research Energy Associates, στο Χιούστον, o πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν είπε χθες ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της πρώτης ύφεσης στα τελευταία έξι χρόνια, καθώς η πτώση της αξίας των κατοικιών θα καταφέρει πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών.

Στον απόηχο των σχολίων του Μπερνάνκι, πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών με τις τράπεζες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες (πτώση 3,3% κατέγραψε η μετοχή της Credit Agricole, 2,6% η μετοχή της UBS, 2% η μετοχή της BNP Paribas και 1% η μετοχή της Barclays).

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, γύρω στις 15.00 ώρα Ελλάδος, απώλειες 1,36%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 απώλειες 1,57% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε πτώση 1,13%.

Η εκτίμηση του Μπεν Μπερνάνκι ότι οι προοπτικές για την οικονομία επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες και η δέσμευσή του ότι η Fed θα δράσει έγκαιρα για να στηρίξει την ανάπτυξη, ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως πιθανότητα νέας μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων το Μάρτιο. Σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις του Αξελ Βέμπερ ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης δεν λαμβάνουν υπόψη τις προοπτικές στο μέτωπο του πληθωρισμού, έδωσαν νέα ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,466 δολάρια έναντι 1,4637 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, οι επενδυτές ώθησαν, προς στιγμήν, την τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών, στα 96,05 δολάρια το βαρέλι, μετά από το πετρελαϊκό εμπάργκο που επέβαλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην Exxon Mobil, ενώ, λίγες μέρες πριν, είχε απειλήσει να αναστείλει συνολικά τις εξαγωγές αργού προς τις ΗΠΑ. 

Η ανοδική τάση των τιμών αντεστράφη στη συνέχεια, με αποτέλεσμα, το μεσημέρι, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού να χάνει 10 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό “κλείσιμο” και την τιμή να υποχωρεί στα 95,36 δολάρια. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού τύπου μπρεντ έχανε 24 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή να υποχωρεί στα 94,42 δολάρια.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα