ΠΑΙΞΑΜΕ ΜΠΙΝΓΚΟ ΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ
Το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο Δήμος Αθηναίων συνδιοργάνωσαν ένα Bingo event σε Λέσχη Φιλίας του Νέου Κόσμου και έστειλαν μηνύματα υπέρ της ενότητας και της ανάγκης κοινωνικής στήριξης απέναντι στα δεινά των πολέμων.
Το “ηλικιωμένος” στον τίτλο είναι προσχηματικό. Άλλωστε τι είναι η ηλικία εκτός από έναν αριθμό; Οι συμπολίτες μας που ήρθαν στη Λέσχη Φιλίας Ν. Κόσμου “Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ”, μας έδειξαν πώς είναι να απολαμβάνεις τη ζωή, κάθε μέρα, στην ολότητά της.
Στην είσοδο της λέσχης η κυρία Μαρία μας αφηγήθηκε πώς βρήκε τον μικρό της σύντροφο. Κακοποιημένο, σε ένα κυνοκομείο, φοβικό και απόστεωμένο, πώς τον πήρε στο σπίτι της και πλέον έχει γίνει η μασκότ της Λέσχης. Μαζί ήρθαν για να παίξουν μπίνγκο, το δεύτερο κατά σειρά που συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με τον Δήμο Αθηναίων, σε υλοποίηση της Quenvo.
Αφορμή για το event ήταν η Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την ενότητα και τη συνεργασία στην Ένωση. Είναι μια ημέρα – αφορμή για να θυμηθούμε πως το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η ειρήνη και οι ανισότητες, ειδικά σε μια εποχή που στα σύνορά μας διεξάγονται αιματοχυσίες, με την ΕΕ να στρέφεται στους αμυντικούς εξοπλισμούς και να αλλάζει “ρότα” σε σχέση με το κοινωνικό Κράτος και την πράσινη ανάπτυξη. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, οι άποροι και όσοι πλήττονται περισσότερο από τις ανισότητες, βρίσκονται στην “καρδιά” του προβλήματος των αναθεωρήσεων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Διότι όταν τα κονδύλια πάνε για όπλα, τα φάρμακα και οι παροχές “χάνουν έδαφος”, κάτι που έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε χώρες όπως η δικιά μας – όπου ούτως ή άλλως οι δομές και οι παροχές παραμένουν ελλιπείς.
Είναι χαρακτηριστικό, ως παράδειγμα, πως η ψυχολογική υποστήριξη για την τρίτη ηλικία είναι ανεπαρκής στην Ελλάδα του 2025, ενώ δεν υπάρχουν καν κρατικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθιστώντας την πραγματικότητα καθόλα ταξική.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Από την άλλη, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, είναι μια “ανάσα”. Και για όσους επωφελούνται των παροχών, αλλά και για όσους εργάζονται εκεί ή μετέχουν στις δράσεις. Οι Λέσχες αυτές, είναι πραγματικά η χαρά μιας καθημερινότητας που παρότι βάλλεται από μεγαλοστομίες και πολιτικές υποσχέσεις, γιορτάζεται με το μοίρασμα, την αλληλεγγύη και τη συμμετοχή. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών μεταξύ των ατόμων τρίτης ηλικίας, η βελτίωση της σωματικής, κοινωνικής και ψυχικής τους υγείας, η ενημέρωση και η εξοικείωση των μελών τους με τα ζητήματα, τα ερωτήματα και τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας, η προσαρμογή τους σε νέες συνθήκες και δεδομένα της ζωής τους και κυρίως η παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ιδίως σε ανθρώπους που δεν έχουν “δίχτυ ασφαλείας”, οικονομικό ή οικογενειακό.
Σήμερα στις Λέσχες Φιλίας υλοποιούνται προγράμματα γυμναστικής, αυτοάμυνας, νοσηλευτικής φροντίδας και φυσιοθεραπείας. Φυσικά, οι παροχές θα μπορούσαν να είναι αρτιότερες.
Σε αυτό ακριβώς στάθηκαν τόσο ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, όσο και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που προλόγισαν την εκδήλωση.
Η Ευρώπη επενδύει στην Άμυνα, μην ξεχνάμε όμως τις κοινωνικές ανάγκες
Ο Χάρης Δούκας είπε ενδεικτικά:
“Η Ευρώπη απομακρύνεται από το πώς θα ενισχύσουμε τις Λέσχες Φιλίας με την ενεργή γήρανση, πόσα λεφτά θα δώσουμε για να ενισχύσουμε τις δομές υγείας, τα πολυδύναμα ιατρεία μας, τα σχολεία, δεν είναι προτεραιότητα τα θέματα της κοινωνικής στέγης με πολλές οικογένειες να μην έχουν σπίτια για να μείνουν γιατί έχουν ακριβύνει τα ενοίκια, αλλά το θέμα είναι οι εξοπλισμοί. Πώς θα βρούμε λεφτά για εξοπλισμούς”.
Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, πρόσθεσε εύστοχα:
“Η Δημοκρατία μας απειλείται. Υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη αναθεωρητικές φωνές οι οποίες λένε “τι να τις κάνουμε τις Δημοκρατίες, θέλουμε έναν μεγάλο αρχηγό ο οποίος να είναι ισχυρός και να αποφασίζει για εμάς”. Μας κατηγορούν συχνά στην Ευρώπη ότι δεν έχουμε ισχυρό επίπεδο ηγεσίας. Η δική μας πεποίθηση είναι πως δεν χρειαζόμαστε μεγάλους ηγέτες. Θέλουμε ώριμες κοινωνίες που δεν χρειάζονται “μπαμπά”. Θέλουμε ηγέτες, αλλά όχι “δεσπότες”. Θέλουμε ηγέτες συμπεριληπτικούς. Μας λένε ακόμη πως η ΕΕ δεν βγάζει γρήγορες αποφάσεις και οι διαδικασίες είναι περίπλοκες. Δυστυχώς όμως όταν έχεις περίπλοκα προβλήματα να αντιμετωπίσεις, δεν υπάρχουν και απλές λύσεις. Χρειάζεται διαχείριση και αυτή είναι η αλήθεια”.
“Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας με τις δικές μας δυνάμεις”, απάντησε ο Χάρης Δούκας, αλλά πρόσθεσε πως η Άμυνα δεν πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού προγράμματος, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο ομιλητές.
Από τη δική του μεριά, ο Ευθύμης Σαββάκης της Quenvo, πρόσθεσε, για το δεύτερο event με Λέσχες Φιλίας:
“Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ετοιμάζουμε ως QUENVO ένα Bingo για ηλικιωμένους συμπολίτες μας στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα αυτά τα χρόνια. Και λειτουργεί κάθε φορά σαν μια σημαντική υπενθύμιση. Για το πόσο μαγικά επιδρά το παιχνίδι σε κάθε μα κάθε ηλικία. Και για το ποσό σημαντική είναι η παρέα για τους ανθρώπους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ”.
Να σημειώσουμε εδώ πως τα Bingo events έχουν γίνει talk of the town, και πιστέψτε μας, αφορούν όλες μα όλες τις ηλικίες. Από την άλλη η Quenvo φροντίζει πάντα να δίνει κοινωνικό πρόσημο στις δράσεις της, στηρίζοντας οργανισμούς όπως η Σχεδία.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη γιορτή του Bingo
Το event δεν θα μπορούσε να μην έχει και μουσική υπόκρουση, με ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision να “ντύνουν” την ατμόσφαιρα. Το κοινό τραγούδησε περισσότερο από κάθε άλλο κομμάτι το “My Number One” της Έλενας Παπαρίζου και το “Κρασί, Θάλασσα και τ’ αγόρι μου” της Μαρινέλλας (η πρώτη μας συμμετοχή ever), ενώ τα σχόλια για την Κλαυδία ήταν παραπάνω από κολακευτικά.
Την παρουσίαση ανέλαβε ο Voice Over Artist Ορέστης Μήλιος και θύμισε σε όλους μας την τεράστια μαγεία που κρύβει το παιχνίδι. Σε κάθε ηλικία.
Φωτογραφίες από τον Δημήτρη Ταΐρη
Οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1985 και γρήγορα εξελίχθηκαν σε “ζωντανά κύτταρα” για τις γειτονιές με τη συμμετοχή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.