Στη Χονολουλού για το κλίμα

Εκπρόσωποι από τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών στη Χονολούλου της Χαβάης
- 31 Ιανουαρίου 2008 08:59
Εκπρόσωποι από τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη και προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συναντώνται κεκλεισμένων των θυρών στη Χονολούλου της Χαβάης, συμμετέχοντας στη διάσκεψη που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την ώρα που διαδηλωτές προσπαθούν να καταδείξουν πόσο εκτεθειμένη είναι η Χαβάη στις κλιματικές αλλαγές.
Η διήμερη διάσκεψη έχει στόχο να πείσει για την ανάγκη προώθησης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2009, ώστε να υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, όταν εκπνεύσει η ισχύς του, το 2012.
Ο Ίβο ντε Μπόερ, εκτελεστικός γραμματέας του Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την κατάρτιση ενός σχεδίου και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
“Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι οι πιο ευάλωτες κοινότητες βρίσκονται στις φτωχές χώρες, αυτές που δεν συμβάλλουν καθόλου στην κλιματική αλλαγή και αυτές θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες”, δήλωσε ο Ίβο ντε Μπόερ πριν αρχίσουν οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις. “Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, αλλά μόνον εάν όλες οι δυνάμεις ενωθούν και οι μεγάλες οικονομίες που εκπροσωπούνται σε αυτό το χώρο υποχρεωθούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο”, πρόσθεσε.
Γύρω από το τραπέζι, σε ένα δωμάτιο όπου οι κουρτίνες που το κρύβουν δεν επιτρέπουν τη θέα στην εξοχή της Χαβάης, έχουν καθήσει οι εκπρόσωποι των πιο πλούσιων χωρών – τα μέλη της Ομάδας των Οκτώ βιομηχανικών κρατών- και κάποιων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποιων η Κίνα και η Ινδία.
Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, θεωρώντας ότι είναι άδικος ο στόχος του για τον καθορισμό ορίων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, εφόσον εξαιρούνται χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, ή το Μεξικό, η Βραζιλία και η Ινδονησία, που θεωρούνται από τους πιο σοβαρούς ρυπαντές του πλανήτη.
Πριν αρχίσει η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Χαβάη, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο όπου γίνεται η συνάντηση, παρά την βροχή, φωνάζοντας συνθήματα όπως “η ανθρωπότητα παρακολουθεί” και “οι ανάγκες των λαών και όχι των εταιριών”.
Αναφερόμενη στη διάσκεψη, η εφημερίδα Honolulu Advertiser, που εκδίδεται στη Χαβάη, γράφει ότι “εάν οι ΗΠΑ τελικά πετάξουν τις παρωπίδες και συμφωνήσουν σε δραματικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυτή η διάσκεψη θα είναι μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία. Ειδάλλως, αυτή η συνάντηση θα είναι άλλο ένα ανούσιο γεγονός, ή ακόμα χειρότερα, μία κυνική παραπλάνηση”.
(Πηγή: ΑΠΕ)