Ρεκόρ 50ετίας στις αγορές χρυσού

Ρεκόρ 50ετίας στις αγορές χρυσού
Gold bars are displayed at the Ginza Tanaka jewelry store in Tokyo in this December 2, 2005 file photo. Gold held near $600 an ounce on April 7, 2006 as the recent dollar's weakness against the euro and high oil prices attracting fund buying, but the market was careful about chasing the precious metal strongly before U.S. jobs data. REUTERS/Yuriko Nakao/Files REUTERS

Τι δείχνουν τα στοιχεία του World Gold Council για τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε χρυσό

Οι κεντρικές τράπεζες επενδύουν σε χρυσό, παρά την πτώση των τιμών. Στα τέλη του 2012 κατείχαν 31.671 τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου του πολύτιμου μετάλλου που έχει εξορυχτεί ποτέ.

Τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού εδώ και περίπου μισό αιώνα αγόρασαν πέρυσι οι κεντρικές τράπεζες, παρ’ ότι στο μεγαλύτερο μέρος του 2012 οι τιμές παρέμεναν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως δημοσιεύει η ” Εφημερίδα των Συντακτών“, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 534,6 μετρικούς τόνους, ποσότητα που ήταν η μεγαλύτερη από το 1964.

Στα τέλη του 2012 οι κεντρικές τράπεζες κατείχαν συνολικά 31.671 τόνους χρυσού, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του World Gold Council, αντιστοιχούν στο 19% όλου του πολύτιμου μετάλλου που έχει εξορυχθεί ποτέ.

Τα σκαμπανεβάσματα

Η ποσότητα αυτή δεν ήταν η μεγαλύτερη που είχαν στα θησαυροφυλάκια τους οι κεντρικές τράπεζες. Το 1965 κατείχαν περί τους 38.347 τόνους. Η ποσότητα αυτή συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία που προηγήθηκε εκείνου του έτους ενώ οι τιμές εκείνη την εποχή προσέγγιζαν τα 35 δολάρια την ουγκιά, περίπου δηλαδή 258 δολάρια σήμερα.

Μια δεκαετία μετά ξεκινούν οι πετρελαϊκές κρίσεις και οι τιμές αρχίζουν την εκρηκτική τους ανοδική τροχιά αλλά και τα έντονα σκαμπανεβάσματα. Το 1980 ο χρυσός κατακτά το ιστορικό του ρεκόρ, καθώς η τιμή του φτάνει τα 2.400 δολάρια σε σημερινές τιμές.

Τη δεκαετία του ’90 κεντρικές τράπεζες από τον Καναδά μέχρι τη Βρετανία και το Βέλγιο πουλούν περισσότερους από 2.000 τόνους συμβάλλοντας στην πτώση των τιμών κατά 28%. Η καθίζηση των τιμών οδηγεί το 1999 σε συμφωνία 15 κεντρικές τράπεζες για την επιβολή ορίων στις ετήσιες πωλήσεις χρυσού.

Στη συνέχεια και για 11 χρόνια η αγορά χρυσού βίωσε την πλέον μακροχρόνια περίοδο συνεχούς ανόδου από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό συνετέλεσαν η γεωπολιτική αβεβαιότητα –χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας, εισβολή των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ- και το ότι κατέρρευσαν φούσκες αξιών όπως αυτές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, της στεγαστικής πίστης και του χρηματοπιστωτικού τομέα ευρύτερα.

Επένδυση υπό αμφισβήτηση

Προκειμένου να διασφαλιστούν στα τέλη του 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κραχ, οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να αγοράσουν περισσότερο χρυσάφι. Ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2011, που σημειώθηκε το ρεκόρ των 1.921,15 δολαρίων ανά ουγκιά, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί πλέον περισσότερο από 25% και οι κεντρικές τράπεζες χάνουν περισσότερα από 560 δισ. δολάρια.

Φέτος ο χρυσός υποχωρεί 12% στα 1.467,90 δολάρια η ουγκιά και αρκετοί αναλυτές αμφιβάλλουν πια για τις επενδυτικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών υπογραμμίζοντας: “Πουλούν σε λάθος περίοδο και αγοράζουν σε λάθος περίοδο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα