Μαρία Βασιλικού: “Μόνο η υπαγωγή της Εθνικής στο ΤΧΣ θα προκαλέσει τον αφελληνισμό της”

Μαρία Βασιλικού: “Μόνο η υπαγωγή της Εθνικής στο ΤΧΣ θα προκαλέσει τον αφελληνισμό της”

Διαβάστε τη συνέντευξη της προέδρου των νομικών της Εθνικής στο NEWS 247, η οποία μιλά για την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση που θα συνοδευτεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Με την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας σήμερα Δευτέρα (2904) και τη Τρίτη (30/4) της γενικής συνέλευσης της Eurobank, ολοκληρώνεται ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους και εντός του Μαΐου ξεκινούν πλέον οι εγγραφές για τις αυξήσεις κεφαλαίου

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η ιδιωτική συμμετοχή από 785,6 εκ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να ανέλθει στα 950 εκ. ευρώ.

Το NEWS 247  μίλησε με την πρόεδρο των νομικών της Εθνικής Τράπεζας κ. Μαρία Βασιλικού , για το πόσο σημαντικό είναι να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με το να παραμείνει η τράπεζα σε ελληνικά χέρια.

ΕΡ: Κυρία Βασιλικού, είδαμε ότι η Εθνική πλέον βάζει τον πήχη ψηλά και εν’ όψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στοχεύει να καλυφθεί το 12% της κεφαλαιοποίησης από ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για υπαγωγή της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει οριστικά εξαλειφθεί;

“Το κύρος και η αξιοπιστία της Εθνικής Τράπεζας στα 170 χρόνια λειτουργίας της, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο κυρίαρχος και πυλωτικός ρόλος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και στην ανάπτυξη της οικονομίας, οδηγούν με ασφάλεια σε υψηλούς στόχους. Ωστόσο οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνάει ο τόπος απαιτούν επαγρύπνηση, κοπιώδη και διαρκή προσπάθεια για την επίτευξη του εθνικού στόχου που είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, στο πλευρό της Διοίκησης θα αγωνιστούν και θα επιτύχουν να παραμείνει η Τράπεζα Ελληνική, Μεγάλη, Ισχυρή και Κυρίαρχη, ώστε να συνεχίσει να επιτελέσει το μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Το σύνθημά μας είναι ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ”.

ΕΡ: Πόσο σημαντικό είναι η Εθνική να παραμείνει σε ελληνικά χέρια με δεδομένο ότι μέτοχοι, εκτός των άλλων, είναι ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και η εκκλησία της Ελλάδος;

Ήδη τα Ασφαλιστικά Ταμεία με το PSI έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στα κεφάλαιά τους. Απομείωση της αξίας των μετοχών τους στην Εθνική Τράπεζα θα σήμαινε περαιτέρω μεγάλες απώλειες με προφανείς δυσμενέστατες συνέπειες για το σύνολο της εθνικής οικονομίας και για τον Έλληνα πολίτη.

ΕΡ:Το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών επενδυτών μπορεί να προκαλέσει τον αφελληνισμό της τράπεζας;

“Τον αφελληνισμό της Τράπεζας θα προκαλέσει η απώλεια της ισχύος και της διαχρονικά κυρίαρχης οικονομικής της θέσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην εγχώρια οικονομία. Η απώλεια αυτή θα επέλθει με την υπαγωγή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντιθέτως η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και η διατήρηση της αυτονομίας και ισχύος της θα της δώσει νέα πνοή και προοπτική ικανή να οδηγήσει και πάλι τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη”.

ΕΡ: Γιατί οδηγήθηκε σε “ναυάγιο” η συγχώνευση Εθνικής- Εurobank;

“Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank  έχει ανασταλεί. Μετά την χωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο Τραπεζών θα εξετασθεί εκ νέου το σχέδιο της συγχώνευσης”.

ΕΡ: Η Εurobank ζήτησε τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από ιδιώτες. Πώς κρίνετε αυτή την κίνηση;

“Δεν είμαι σε θέση να κρίνω και να εκτιμήσω την κίνηση της Eurobank, αφού δεν γνωρίζω της παραμέτρους που έλαβε υπόψιν της η Διοίκηση της Τράπεζας για τη λήψη των αποφάσεών της”.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών , θα μπορέσει να επανέλθει ρευστότητα στην αγορά;

“Η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών εκτιμάται ότι είναι η μόνη διέξοδος για την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά. Εγώ τολμώ να πω ότι είναι και η μόνη ελπίδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα