Οι τιμές τραβάν την ανηφόρα
Με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 3,8% το Μάρτιο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 4%. Μπαράζ ανατιμήσεων με τη κερδοσκοπία να καραδοκεί
- 28 Μαρτίου 2010 14:51
Οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν μετά την αύξηση των φόρων και την επιβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της ΕΣΥΕ για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός χτύπησε κόκκινο φτάνοντας τουλάχιστον στο 3,8%, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 4%.
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς προδικάζονται ισχυρότερες πιέσεις για το επόμενο δίμηνο και οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν στο σύνολο της αγοράς.
Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, το σκηνικό που σιγά σιγά διαμορφώνεται είναι όμοιο με αυτό που έζησε η Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, μόνο που αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι δυσκολότερες λόγω ύφεσης.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι η κερδοσκοπία καλά κρατεί στην αγορά. Σημειώνεται ότι οι πιο μεγάλες ανατιμήσεις επικεντρώνονται στα καύσιμα -αφού κατά 0,5% έχει φτάσει ο τιμάριθμος- αλλά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και σε άλλες υπηρεσίες όπως τα ασφάλιστρα.
Σιγή ιχθύος κρατούν πολλοί επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες καταστημάτων ρούχων, επίπλων, εξοπλισμού κ.λπ. όπου η πτώση των πωλήσεων είναι διψήφια, επιλέγοντας να απορροφήσουν έστω και προσωρινά τις ανατιμήσεις. Κρίσιμη αναμένεται και η εκκίνηση της καλοκαιρινής-τουριστικής σεζόν στα καταστήματα, αλλά και η αλλαγή στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη αφού πολλοί διατηρούν προσφορές λόγω της μειωμένης κίνησης.
Παράλληλα, ίδια είναι η κατάσταση και στα τρόφιμα, ιδίως στα οπωροκηπευτικά, εφόσον δεν φαίνεται η επίπτωση του ΦΠΑ και του υψηλότερου μεταφορικού κόστους, καθώς λόγω της καλοκαιρίας η τιμή πώλησης συγκριτικά με πέρυσι έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη. Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, “αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ”.