Βοηθώντας τους Παλαιστίνιους

Βοηθώντας τους Παλαιστίνιους
ΛΙΒΥΗ - Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ ΣΤΗΝ 2η ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (11/12/2007) EUROKINISSI

Ποσό που αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκαν προς τους Παλαιστίνιους οι δωρήτριες χώρες

Ποσό που αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκαν προς τους Παλαιστίνιους οι δωρήτριες χώρες, από την πρώτη κιόλας μέρα της διάσκεψης δωρητών για τα Παλαιστινιακά Εδάφη που διεξάγεται στο Παρίσι. Συνολικά οι Παλαιστίνιοι ζητούν 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ ανακοίνωσε τη χορήγηση 440 εκατομμυρίων ευρώ και οι ΗΠΑ αναμένεται να χορηγήσουν 550 εκατομμύρια. Άλλες χώρες επίσης έσπευσαν να χορηγήσουν μεγάλα ποσά, όπως η Γαλλία 300 εκατομμύρια και η Σουηδία 210 εκατομμύρια.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην παρέμβασή της χαρακτήρισε τη Διάσκεψη ως “την τελευταία ελπίδα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους”. Όπως σημείωσε, η κρίση στην Παλαιστίνη είναι σοβαρή και είναι σημαντικό να εξασφαλισθούν οι οικονομικές πηγές προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα για το παλαιστινιακό κράτος.Ανέφερε εξάλλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους στα προγράμματα που αφορούν την ασφάλεια, που προτείνει το Κουαρτέτο με τον Τόνι Μπλερ αλλά και σε προγράμματα που αφορούν την νεολαία.

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού στα παλαιστινιακά εδάφη Σάλαμ Φάγιαντ σημείωσε ότι χρειάζονται 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2008 και του 2010. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις των Παλαιστινίων που απορρέουν από τον οδικό χάρτη.

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει τα “εμπόδια” για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την καταβολή προσπαθειών από την παλαιστινιακή πλευρά για την καταστολή των ενόπλων. Συγχρόνως, χαιρέτισε το σχέδιο μεταρρύθμισης του Φάγιαντ, λέγοντας ότι είναι μια “σοβαρή προσπάθεια για να τεθεί η βάση για ένα υπεύθυνο παλαιστινιακό κράτος” και σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όπως αυτές ορίζονται από τον οδικό χάρτη.

Στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για το Παλαιστινιακό Κράτος συμμετέχουν 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλούς διεθνείς αλλά και περιφερειακούς οργανισμούς (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, Αραβικά Ταμεία κ.ά.).

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Δούκας. Όπως ανακοίνωσε, η χώρα μας θα προσφέρει βοήθεια συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010. “Η Ελλάδα συμμετέχει ολόψυχα στη Διάσκεψη, είπε, όπως ήταν παρούσα και στην Ανάπολη κατά την οποία ακούσαμε τη θαρραλέα δέσμευση του προέδρου Αμπάς και του πρωθυπουργού Όλμερτ, για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με ευρεία διεθνή στήριξη και με σκοπό την ειρήνη και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου” είπε ο κ. Δούκας ενώ προανήγγειλε προγράμματα υποστήριξης των νέων, υποτροφίες σε Παλαιστίνιους σπουδαστές και επιχειρηματική αποστολή στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα