Εγκαταστάθηκε ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης στην Τήνο

Εγκαταστάθηκε ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης στην Τήνο

Είμαστε, στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε ότι εγκαταστάθηκε στο … Δημοτικό Σχολείου Εξωμβούργου … ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης στην Τήνο !

Η δημιουργία κυκλοφοριακής πίστας με φωτεινό σηματοδότη, εντός του σχολικού κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου, ήταν ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της σχολικής μας κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων.

Μετατρέψαμε τον μακρύ διάδρομο του σχολείου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης με διαγράμμιση, έναν κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο με λειτουργία φωτεινού σηματοδότη, διαβάσεις πεζών και διάφορες σημάνσεις οδικής κυκλοφορίας. Διαχωρίσαμε τη κεντρική σκάλα σε πλευρά ανάβασης από τη μια, και κατάβασης από την άλλη, υποχρεωτικά.

Αναθέσαμε σε μαθητές Ε-Στ τάξεων, το ρόλο των Σχολικών Τροχονόμων για την αποτελεσματική επιτήρηση των κανόνων κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων στους «παραβάτες» μαθητές (π.χ. μάζεμα φύλλων, τακτοποίηση τάξης κλπ. …) , συμπεριλαμβανομένου ενός point system στο «δίπλωμα» του κάθε μαθητή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη σωστή διέλευση μαθητών, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. Η σωστή «οδική» συμπεριφορά έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής μας πραγματικότητας .

Μελέτες έχουν δείξει πως η εξοικείωση με την κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία προάγει υπεύθυνους πολίτες με μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η δημιουργία Κυκλοφοριακής Πίστας εντός του σχολικού μας συγκροτήματος έχει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές μας. Από τη μια εκπαιδεύονται βιωματικά και σε μορφή παιχνιδιού καθημερινά, για τη σωστή τήρηση των κανόνων της κυκλοφοριακής αγωγής και από την άλλη βελτιώνεται η συμπεριφορά τους . Πλέον δεν τρέχουν όταν βγαίνουν για διάλειμμα, αλλά περπατούν ήρεμα, ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθώντας την λωρίδα τους. Περιμένουν στο φανάρι και στην σκάλα χωρίς σπρωξίματα και φωνές, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο και ταυτόχρονα τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. της πίστας μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων για την οικονομική υποστήριξη του έργου, τον κ. Γιαννούλη Παλαμάρη για την ηλεκτρολογική εγκαταστάτη και τον κ. Πέτρο Τριαντάφυλλο για την μεταφορά του σηματοδότη. Επίσης και την Δημοτική Αστυνομία Τήνου η οποία προσφέρθηκε να κάνει στα παιδιά -για τα εγκαίνια της πίστας – ένα πρωτότυπο μάθημα οδικής κυκλοφορίας!

Η διοίκηση του σχολείου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα