12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Αν σε κάτι συμφωνούν φορείς και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών αποχρώσεων είναι αυτό: Η Ευρώπη περνά μια ισχυρή κρίση, αλλά και ο κόσμος δεν είναι όπως παλιά. Αυτά τα βιβλία θα σας δώσουν μια ιδέα για την πηγή, τα αίτια, αλλά και τις σύγχρονες προεκτάσεις που μας έφεραν ως εδώ

Κρίση, μνημόνιο, άνοδος του φασισμού, επιστροφή των "ηγετών-σωτήρων" στην κεντρική πολιτική σκηνή, διαφθορά, πτώση ηθικών αξιών κτλ κτλ. Άλλος εντοπίζει το πρόβλημα στην ιδεοληψία και άλλος στην έλλειψη ιδεολογίας. Άλλοι πιστεύουν πως ο πυρήνας του προβλήματος είναι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί ο κόσμος και άλλοι, η ερμηνεία και η κακοδιαχείριση από τους 'κυβερνήτες' του. Όπως και να έχει, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που μίλησαν για την πολιτική οικονομία, ανέπτυξαν τις θεωρίες τους για μια καλύτερη κοινωνία και επηρέασαν καθοριστικά γενιές ολόκληρες πολιτικών, κοινωνιών και κομμάτων.

Είναι ο Μαρξ πρωτοπόρος της επανάστασης και του μέλλοντος ή μήπως η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού παρέσυρε στα συντρίμμια της, το μανιφέστο του; Είναι ο φιλελευθερισμός ο αδυσώπητος εχθρός που καταδικάζει τους πολλούς στην ανέχεια για το συμφέρον των λίγων ή το μόνο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει και να αυτορρυθμιστεί προς όφελος της κοινωνίας; Πώς επιστρέφει η Ευρώπη στα επικίνδυνα μονοπάτια του φασισμού και του εθνικισμού;

Σε αντίθεση με την "ευκολία" των απαντήσεων της σημερινής ανάλυσης, κάθετες και απόλυτες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις που σε κάποιους ταιριάζουν και σε άλλους όχι. Συγγραφείς, θεωρητικοί και διανοούμενοι που μπορούν να βάλουν σε τάξη τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, ακόμη και για ζητήματα που έχουμε απορρίψει.

Στα βιβλία που ακολουθούν θα βρείτε τη θεωρητική βάση του πολιτικοοικονομικού κόσμου όπως διαμορφώνεται σήμερα, τις ερμηνείες κάθε πλευράς στο σήμερα, αλλά και την προσπάθεια να εξηγηθούν φαινόμενα και σημεία των καιρών.

Από τον Μαρξ στο σήμερα...

Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε όχι, ο Κάρολος Μαρξ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της διανόησης τα τελευταία 200 χρόνια. Διαμόρφωσε σχεδόν το σύνολο της εργατικής τάξης, ενέπνευσε τον υπαρκτό σοσιαλισμό (παρά τις ατέλειες) και έδωσε στον κόσμο μια άλλη εικόνα για αυτό που μπορεί, θα μπορούσε ή ουτοπικά ονειρεύονται ορισμένοι ότι μπορεί να είναι η ανθρώπινη κοινωνία.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ...

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Το κομμουνιστικό μανιφέστο/Καρλ Μαρξ & Φρίντριχ Ένγκελς - Από 10,95€, τώρα 9,86€

Το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ή Κομμουνιστικό Μανιφέστο αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα κείμενα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής φιλολογίας και μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ένα κλασικό πολιτικό κείμενο. Γράφτηκε από τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, από τα τέλη του 1847 μέχρι τις αρχές του 1848, κατ' εντολή της Κομμουνιστικής Λίγκας για να αποτελέσει το πρόγραμμά της, ενώ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου 1848, λίγες ημέρες πριν την Φεβρουαριανή Επανάσταση στο Παρίσι 24 Φεβρουαρίου 1848.

Θεωρείται από τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του ως ένα θεωρητικό κείμενο για την Καπιταλιστική και την Σοσιαλιστική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και οδηγός για δράση, οδηγός για την προλεταριακή επανάσταση που θα ανατρέψει την κυριαρχία της Αστικής τάξης και θα εγκαθιδρύσει μιαν αταξική κοινωνία.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Μαρξ: Τρόπος χρήσης/Ντανιέλ Μπενσέντ - Από 15,59€, τώρα 10,91€

Ψυχαγωγική εισαγωγή στο έργο του Μαρξ και συνάμα βοήθημα, εργαλειοθήκη για τη σκέψη και τη δράση, το παρόν βιβλίο θέλει να συμβάλει στην προσέγγιση των μεγάλων ανατροπών της εποχής μας και των αναμετρήσεων των οποίων η έκβαση δεν είναι ποτέ δεδομένη. Να ακονίσει εκ νέου τη σκέψη μας.

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει, πέρα από τις παραχαράξεις και τις προκαταλήψεις, την αληθινή σκέψη κάποιου αυθεντικού και παραγνωρισμένου Μαρξ. Προτίθεται απλώς να προτείνει έναν πιθανό τρόπο χρήσης του καταδεικνύοντας με ποιον τρόπο η ριζοσπαστική κριτική του, που δεν ανέχεται καμιά ορθοδοξία, καμιά δογματική θεοσέβεια, που είναι πάντα έτοιμη να προβεί στην αυτοκριτική της και στην αυτοϋπέρβασή της, ζει από ερωτήματα που αφήνει μισοαπαντημένα και από ανεπίλυτες αντιθέσεις. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόσκληση στην ανακάλυψη του έργου του Μαρξ και στην αντιπαράθεση. Το κείμενο του βιβλίου παραθέτει με επιστημονικό τρόπο τις βασικές αρχές και τα μεγάλα ερωτήματα από το έργο του Μαρξ. Ένα βιβλίο για νεανικό κοινό-και όχι μόνο- γραμμένο με φρεσκάδα από τον Daniel Bensaid, με χιουμοριστικά σκίτσα του Charb.

...ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αν το μανιφέστο είναι το βασικό εγχειρίδιο όσων θέλουν να εγκλιματισθούν στη φιλοσοφία του Μαρξ, τα παρακάτω δύο βιβλία θα βάλουν το χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς στην ελληνική πραγματικότητα. Από τη μία ένας τρόπος να εξηγηθεί η κρίση που βιώνει η Ελλάδα των μνημονίων, στην ανάλυση του δημοσιογράφου, Νίκου Μπογιόπουλου και από την άλλη, η λιγότερο γνωστή ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης της χώρας μας, από τους ίδιους του Μαρξ και Ένγκελς.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε/Συγγραφέας: Νίκος Μπογιόπουλος - Από 16,92€, τώρα 11,84€

Απόσπασμα του συγγραφέα: " Το πρόβλημα της κρίσης, που εκδηλώθηκε το 2008 με την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής φούσκας και ό,τι ακολούθως βαφτίστηκε κρίση χρέους δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιων παρεκκλίσεων που, εφόσον αντιμετωπιστούν, ο καπιταλισμός θα διορθωθεί. Πρόκειται για καθολική καπιταλιστική κρίση του ενός και μοναδικού καπιταλισμού που μπορεί να υπάρξει, του καπιταλισμού που είναι και θα είναι πάντα συνυφασμένος με την κρίση, καθώς το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του"

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ανατολικό Ζήτημα/Φρίντριχ Ένγκελς - Από 13,94€, τώρα 12,55€

Στον τόμο αυτό δημοσιεύονται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας, με πληρότητα και μεταφρασμένα από τα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά πρωτότυπα, τα κείμενα (άρθρα, επιστολές, σκόρπιες αναφορές και σημειώσεις) των Μαρξ και Ένγκελς για τη Νεότερη Ελλάδα, την Τουρκία και το ανατολικό ζήτημα. Ένας διεξοδικός υπομνηματισμός εξοικειώνει τον αναγνώστη με τα αναφερόμενα πρόσωπα και γεγονότα καθώς και με τις πηγές που χρησιμοποίησαν οι Μαρξ και Ένγκελς στις σχετικές τους μελέτες.

Μέσα από τα κείμενα αυτά ανοίγεται ο ευρύτερος πολιτικός και διπλωματικός ορίζοντας, μέσα στον οποίο διαμορφώθηκε η νεοελληνική ιστορία και δείχνονται ανάγλυφα οι θεμελιώδεις διεθνείς της συσχετισμοί. Επιπλέον δίνεται ένα πλήθος θεωρητικών ερεθισμών σ όποιον ενδιαφέρεται για προβλήματα εφαρμογής της μαρξιστικής μεθοδολογίας στη σύλληψη συγκεκριμένων ιστορικών καταστάσεων.

Η επικράτηση του καπιταλισμού και ο φιλελευθερισμός

Αν και πολλοί θα διατυπώσουν ενστάσεις στο κατά πόσο η ευημερία της συσσώρευσης κεφαλαίου, όπως την περιέγραψε ο Smiths, έχει οποιαδήποτε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκε ο φιλελευθερισμός, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν τη θέση πως δεν ευθύνεται το σύστημα, αλλά η κακή πρακτική του για όσα δεινά μπορεί να παρστηρούνται (ειδικά τα τελευταία χρόνια) σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η ανάδειξη της προσωπικής, ατομικής επιτυχίας και η αέναη πρόοδος δια του ανταγωνισμού είναι για πολλούς ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η ανάπτυξη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, αλλά και σε πιο ευρύ διεθνές επίπεδο. Για να εντρυφήσει κανείς σε αυτό που λέμε ανταγωνισμό και αγορά, πρέπει να πιάσει τον βασικό θεωρητικό του καπιταλισμού, τον Τζον Σμιθ και έπειτα να επιλέξει πιο σύγχρονες αναλύσεις για το ίδιο θέμα.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

The Wealth Of Nations (Ο πλούτος των εθνών) /Adam Smith - Από 14,99€, τώρα 13,49€

Ο Adam Smith (1723 - 1790) γεννήθηκε το 1723 στο Kirkaldy της Σκωτίας. Αφού έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση στο τοπικό σχολείο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Μαθητής του Francis Hutcheson που κατείχε την έδρα της Ηθικής Φιλοσοφίας, συνέχισε τις σπουδές του στο Κολέγιο Balliol της Οξφόρδης. Υπό την πατρωνία του Λόρδου Kames, διδάσκει Ρητορική και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πριν διοριστεί το 1791 στην έδρα της Λογικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Τον επόμενο χρόνο καταλαβάνει την έδρα της Ηθικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1759 εκδίδει το έργο "The Theory of Moral Sentiments".

Το 1764 εγκαταλείπει την πανεπιστημιακή καριέρα για να εργαστεί ως ιδιωτικός διδάσκαλος. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στη Γαλλία και την Ελβετία, επιστρέφει στη Βρετανία, εγκαθίσταται στην ιδιαίτερη πατρίδα του και από το 1773 στο Λονδίνο. Το 1776 δημοσιεύει το "An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations", έργο που τον κάνει διάσημο. Καταλήγει Επίτροπος των Τελωνείων της Σκωτίας και εγκαθίσται οριστικά στο Εδιμβούργο, μέχρι τον θάνατό του το 1790. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν ορισμένα ανέκδοτα δοκίμια του στον τόμο "Essays on Philosophical Subjects" και σημειώσεις από τις πανεπιστημιακές του παραδόσεις στους τόμους "Lectures on Rhetoric and Belles Lettres" και "Lectures on Jurisprudence".

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Πορεία προς τον φιλελευθερισμό/Του Μάρκου Δραγούμη - Από 28,62€, τώρα 20,03€

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Το πρώτο ασχολείται με το άτομο (του οποίου το πρωτείο συνιστά την πρωταξία του φιλελευθερισμού, όπως αναφέρει ο συγγραφέας), το ενιαίο της προσωπικότητάς του, τις ευθύνες του, τα δικαιώματά του, τις αξίες των οποίων είναι φορέας, καθώς και τη σχέση του με το έθνος και το θείο. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική πορεία των φιλελεύθερων ιδεών στην Ευρώπη, όπως εκφράστηκαν μέσα από τη σκέψη των Hobbes, Locke, Montesquieu, Smith, de Tocqueville, St. Mill και του Hayek.

Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η λειτουργία του καπιταλισμού και του μηχανισμού του αόρατου χεριού. Πώς τελικά κατορθώνει να αυτορυθμίζεται, να αυτοδιορθώνεται και να αυτοανανεώνεται μέσω του ανταγωνισμού, καταπολεμώντας τα μονοπώλια και γεννώντας "θαύματα", όχι μόνο στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά και στον Τρίτο Κόσμο, όπως στο Χονγκ-Κονγκ, την Κορέα, την Ταϊβάν ή την Κύπρο. 

Το πέμπτο κεφάλαιο ασχολείται με τον ειρηνικό φιλελευθερισμό, το κίνημα του διαφωτισμού πριν από την Επανάσταση, του ρομαντισμού μετά από αυτήν, τη γέννηση του ελληνικού κράτους που κληρονόμησε τις τελοκρατικές δομές του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας, διογκώθηκε, κατέλαβε όλο το χώρο της κοινωνίας των πολιτών, και άργησε να εκσυγχρονιστεί σε ένα κράτος δικαίου. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσια ειρηνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία και λεπτομερές ευρετήριο όρων.

Τι θα πει πραγματικά... αναρχία;

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, η αναρχία διέπεται από κανόνες ή τέλος πάντων στηρίζεται σε συγκεκριμένη ιδεολογία. Στην Ελλάδα του 2016, που καθένας βαφτίζεται ή χαρακτηρίζεται φασίστας, αριστερός, αναρχοαυτόνομος ή φιλελές, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει κανείς την ουσία, την αλήθεια και τους βασικούς άξονες της αναρχικής θεωρίας. Και ποιος ιδανικότερος, από τον "πατέρα" της αναρχία, Μιχαήλ Μπακούνιν. Και για εκείνους που δυσκολεύονται να "χωθούν" στην πολιτικοοικονομική θεωρία, το μυθιστόρημα του Πεσόα είναι ο πιο διασκεδαστικός, διδακτικός τρόπος να αντιληφθεί κανείς όλα όσα πρεσβεύει το κίνημα αυτό.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Μπακούνιν - Από 15,92€, τώρα 11,14€

Ο Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Μπακούνιν υπήρξε Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού που με τα γραπτά του και το βίο του, λειτούργησε ως σημείο αναφοράς στην ιστορία του αναρχικού κινήματος, αποτελώντας μία από τις πλέον διάσημες επαναστατικές μορφές του 19ου αιώνα. Επηρεάστηκε από την εγελιανή φιλοσοφία και κυριότερα από την ιστορική διαλεκτική από την οποία συνήγαγε και τη θεωρία της αναρχικής πάλης. Ήρθε σε επαφή με τον Μαρξ και τον Ένγκελς και φυσικά τον Προυντόν, τις θέσεις τού οποίου για τον αναρχισμό ασπάσθηκε: ο Μπακούνιν εναντιώθηκε στην ύπαρξη κάθε μορφής κράτους, ακόμα και τού σοσιαλιστικού.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Ο αναρχικός τραπεζίτης/Φερνάντο Πεσόα - Από 9,86€, τώρα 6,93€

Ο τίτλος «Αναρχικός τραπεζίτης» μπορεί να σας φαντάζει οξύμωρος, όμως δεν είναι και τόσο τελικά. Ο Φερνάντο Πεσσόα με πολύ έξυπνο τρόπο παρουσιάζει μία διαφορετική σκοπιά της αναρχίας που ελάχιστοι ίσως έχουν σκεφτεί. Για τον Πεσσόα, η αναρχία δεν είναι ούτε τα σπασμένα μαγαζιά, ούτε τα καμμένα αυτοκίνητα, όπως οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει, αλλά η ουσιαστική απεξάρτηση από τα κοινωνικά επινοήματα. Όσο για το πώς συνδυάζεται ένας τραπεζίτης, ένα σύμβολο του καπιταλιστικού συστήματος με την αναρχία, θα σας το τεκμηριώσει ο συγγραφέας μέσα από τη συζήτηση που έχει με τον ομοτράπεζό του. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Από τον ηγεμόνα στο σύγχρονο δυτικό κόσμο...

Αν δύο ήταν οι ιδεολογίες που κυριάρχησαν τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, με όλες τις αποχρώσεις τους, υπήρξαν και φιλόσοφοι που επηρέασαν ανεξάρτητα αυτών των δομών, αλλά και σύγχρονοι διανοούμενοι που άσκησαν και εξακολουθούν να ασκούν κριτική στην εξουσία, δίχως να ταυτίζονται απαραίτητα με κάποιο από τα δόγματα στον άξονα "δεξιά" και "αριστερά". Από τον εμβληματικό "Ηγεμόνα" του Μακιαβέλι, σε σκέψεις του Νόαμ Τσόμσκι, οι σκέψεις ορισμένων ανθρώπων μπορεί να βάλουν σε σειρά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργεί ή που θα έπρεπε να λειτουργεί ο κόσμος.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Ο Ηγεμόνας/Νίκολο Μακιαβέλι - Από 12,72€, τώρα 9.36€

Ο Μακιαβέλι είναι πεπεισμένος ως προς την ένδεια της κλασικής φιλοσοφίας και αρνείται την αυθεντία στη φυσική τάξη, που οι αρχαίοι σέβονταν. Δεν πιστεύει στην ύπαρξη καθολικού λόγου και, ως εκ τούτου, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να φανταστεί τους ανθρώπους χωρίς πίστη και χωρίς νόμο. Γράφει στις Διατριβές: «όποιος θεμελιώνει πολιτεία και της βάζει νόμους, να παίρνει προκαταβολικά για κακούς όλους τους ανθρώπους.»

Στον Ηγεμόνα υποδεικνύεται ο ουσιώδης δεσμός ανάμεσα στην κακία και την ελευθερία. Το πρώτο μέλημα είναι να ελεγχθεί η τύχη και από εκεί και πέρα να παραχθεί έργο. Ο ηγεμόνας υπό αυτή την έννοια συγκεντρώνει την αυθεντία επί παντός και τη βούληση να εφαρμόζει στους άλλους ότι αποφασίζει. Μάλιστα ο ηγεμόνας είναι ο μόνος που μπορεί με τη στάση του να αφυπνίσει την ηθικότητα στους ανθρώπους. Εκ πείρας γνωρίζει ότι οι άνθρωποι κάνουν το καλό μόνο από ανάγκη και είναι διατεθειμένος να τους αναγκάσει να μεταβάλουν σταδιακά την κακία σε ανιδιοτέλεια.

Ο τρόπος που ο Φλωρεντινός στοχαστής βλέπει τη δράση αποτελεί, από κάθε άποψη, εγγύηση για την παλινόρθωση του λόγου, που θα πιστεύαμε ότι απειλείται, από τη στιγμή που καταργείται κάθε υπερβατική τάξη. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Μακιαβέλι τείνει να μετατρέψει τη θεωρία σε δράση.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Πώς λειτουργεί ο κόσμος/Νόαμ Τσόμσκι - Από 18,41, τώρα 12.89€

Κανείς δεν μπορεί να ξεσκεπάσει τις κρυμμένες αλήθειες της σύγχρονης γεωπολιτικής πιο πειστικά από τον Νόαμ Τσόμσκι. Το "Πώς λειτουργεί ο κόσμος" είναι ένας τόμος που συγκεντρώνει τέσσερα από τα πιο επιτυχημένα και ενδιαφέροντα βιβλία του. Το "Τι πραγματικά θέλει ο Μπάρμπα-Σαμ" επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στο "Οι λίγοι που ευημερούν και οι πολλοί που δυσανασχετούν" ο Τσόμσκι αναλύει τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, τα "οικονομικά θαύματα" του Τρίτου Κόσμου και τις ρίζες του ρατσισμού. Το "Μυστικά, ψέματα και δημοκρατία" ασχολείται με τη CIA, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τις παγκόσμιες ανισότητες.

Τέλος, "Το κοινό καλό" πραγματεύεται τα ζητήματα της ισότητας, της ελευθερίας, των ΜΜΕ, καθώς και του μύθου γύρω από το χρέος του Τρίτου Κόσμου. Εκδομένα στο πλαίσιο της σειράς βιβλίων Real Story, τα τέσσερα αυτά βιβλία έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερο από 600.000 αντίτυπα, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους μέσα στο χρόνο κι επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα της σκέψης αυτού του σπουδαίου στοχαστή της εποχής μας.

Γιατί δεν πεθαίνει ο φασισμός;

Αν και το φάσμα της κοινωνία απλώνεται σε πολύ περισσότερους άξονες από αυτούς που είδαμε παραπάνω, ένα άλλο κεφάλαιο, στα όρια της δημοκρατίας και στις παρυφές μιας άλλης ολοκληρωτικής εποχής, το φλερτ της Ευρώπης μετά το Ολοκαύτωμα με το φασισμό είναι γεγονός και για πολλούς ανεξήγητο. Αν και οι κοινωνικές αναφορές και αντιστοιχίες μοιάζουν, συμπίπτουν ή επαναλαμβάνονται, μια ενδελεχής ανάλυση του φασισμού μπορεί να εξηγήσει πολλά για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη (και την Αμερική) σήμερα.

Επιπλέον και επειδή η ιστορία πρέπει να είναι διδακτική, μια ψύχραιμη και μακριά από την δαιμονοποιημένη απεικόνιση του βασικού εκφραστή του φασισμού στο παρελθόν, του Αδόλφου Χίτλερ, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να εξηγήσει τις συνθήκες που θρέφουν το μίσος και το ρατσισμό και έτσι να μπει κανείς στην ανάλυση για τα αίτια που ο φασισμός επιστρέφει πάντα στην κοινωνία ως... ασθένεια!

Η ανατομία του φασισμού/Ρόμπερτ Πάξτον - Από 18,25€, τώρα 12,78€

Ο φασισμός αποτελεί μία πολυσήμαντη έννοια στην οποία εστιάζουν την προβληματική τους ένα πλήθος διανοητών. Ο φασισμός παραμένει η πηγή του κακού τόσο στον λαϊκό όσο και στον πολιτικό πολιτισμό. Προκαλεί ρίγη φόβου, πολιτικής, κοινωνικής και συναισθηματικής αναστάτωσης. Ο Robert O. Paxton προσεγγίζει την έννοια του φασισμού μέσω ενός συνόλου γραπτών που προέρχονται από την πολιτική, την ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία. Δίνει έμφαση στα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στη γένεση και στην άνοδο του φασισμού:

- Ο φασισμός δεν μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο μέσα από την ιδεολογία του. Πρέπει να εξεταστεί και στην πράξη.

- Η πρακτική του φασισμού απαιτεί τη συνεργασία και την υποστήριξη των πλέον ισχυρών και συντηρητικών στοιχείων της κάθε κοινωνίας.

- Επειδή ο φασισμός είναι συντηρητικός απαιτεί κάτι περισσότερο από τη βία, τον τρόμο και τον εκφοβισμό. Δημιουργεί το κακό μέσα από την κάλυψη του καλού και του συμβατικού. Επομένως, το κακό του φασισμού δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο όταν πλέον είναι αργά.

"Η Ανατομία του Φασισμού" χρησιμοποιεί πληροφοριακό υλικό από το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ιστορίας. Οδηγεί τον αναγνώστη, ακόμα κι αν δεν είναι εξοικειωμένος με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, στην κατανόηση ενός ιδιόμορφου και πολύμορφου κατασκευάσματος που θέλει να αποκαλείται πολιτικό σύστημα.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Η αέναη επιστροφή του φασισμού/Ρομπ Ρίμεν - Από 5,67€, τώρα 3.98€

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φασισµού; Γιατί επανεµφανίζεται στην Ευρώπη σήµερα;  Πώς θα αντιµετωπίσουµε την εξάπλωσή του; Ο Rob Riemen µάςυπενθυµίζει τη στάση του Αλµπέρ Καµύ, του Τόµας Μαν, του Νίτσε, του Αντόρνο, του Πολ Βαλερύ, στοχαστών σύγχρονων της γένεσης του φαινοµένου στον εικοστό αιώνα, οι οποίοι συµφωνούν, ο καθένας µε τον τρόπο του, στο εξής: ο φασισµός βασίζεται στην απουσία της ιδεολογίας και στην άρνηση των πνευµατικών αξιών· ευδοκιµεί όταν οι άνθρωποι παύουν να σκέφτονται.

Πρόσφορο έδαφος για τον φασισµό είναι η υλική αβεβαιότητα, η δυσαρέσκεια, η σιωπή των ελίτ κάθε είδους – φαινόµενα που δε λείπουν από τη σηµερινή κοινωνία. Ο Riemen επιµένει στον ρόλο της τέχνης και του πολιτισµού σήµερα, περισσότερο από ποτέ, και ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους διανοουµένους να µας εµπνεύσουν ενισχύοντας την πίστη στη θετική δύναµη του ανθρώπινου νου.

12 βιβλία για να καταλάβετε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας

Το φαινόμενο Χίτλερ/Σεμπάστιαν Χάφνερ - Από 15,72€, τώρα 10,96€

Σε αντίθεση με πολλούς από τους συγγραφείς που αντιμετώπισαν το θέμα ως τώρα, δεν θεωρεί τον Χίτλερ ψυχοπαθή, αλλά -αντίθετα- έναν απολύτως γνωστικό άνθρωπο, που χειριζόταν ψυχρά τον τρόμο και την παραπληροφόρηση για επιβολή. (εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", ένθετο "Βιβλία"/"Καλοκαιρινές αναγνώσεις", Κυριακή 3.7.2005) Kανένα βιβλίο για το Τρίτο Ράιχ δεν με ωφέλησε τόσο όσο το "Το φαινόμενο Χίτλερ - Μια ιστορική προσέγγιση του Sebastian Haffner. (Manfred Rommel, "Stuttgarter Nachrichten"). Εάν δεν θέλουμε να παραμείνουμε όμηροι του Χίτλερ, θα πρέπει να εξετάζουμε διαρκώς το τραύμα που μας προξένησε. Όσο το απωθούμε, θα μας βασανίζει. Όσο το ανιχνεύουμε, θα επουλώνεται. Για να προσεγγίσουμε τον Χίτλερ και τη συμφορά που προκάλεσε, δεν υπάρχει καλύτερο βιβλίο από αυτό." (Guido Knopp)

SHARE:

24Media Network