50 χρόνια από την αεροπειρατεία της Ολυμπιακής – Όταν οι επιβάτες πήγαν να λιντσάρουν τους δράστες

50 χρόνια από την αεροπειρατεία της Ολυμπιακής – Όταν οι επιβάτες πήγαν να λιντσάρουν τους δράστες
eurokinissi

Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ορλί των Παρισίων με προορισμό την Αθήνα. Οι δύο Ιταλοί δράστες συλλαμβάνονται και κινδυνεύουν με λιντσάρισμα από τους εξαγριωμένους επιβάτες.

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 1968, ακριβώς 50 χρόνια πριν, όταν ο Μαουρίτσιο Παλίτσι και ο Αλμπέρτο Τζόβενε επιχειρούσαν να καταλάβουν ένα Boeing 707 της Ολυμπιακής πάνω απ’ το Παρίσι.

Οι δύο δράστες κρατούσαν ένα περίστροφο και μια χειροβομβίδα και ανάγκασαν το πλήρωμα να μοιράσει φυλλάδια στους επιβάτες της πτήσης.

Το επεισόδιο έγινε γνωστό στο ελληνικό κοινό με μια λιτή ανακοίνωση της εταιρίας:

“Κατά τας απογευματινάς ώρας σήμερον αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπήρξε θύμα αεροπειρατείας εκ μέρους δύο αλλοδαπών, πιθανώς ιταλικής υπηκοότητος, ολίγον μετά την απογείωσίν του εκ του αεροδρομίου Ορλύ των Παρισίων. Το αεροσκάφος υπεχρεώθη να επιστρέψη εις Ορλύ. Οι επιβάται, οι οποίοι πλήρεις αγανακτήσεως παρέστησαν μάρτυρες της αεροπειρατείας, συνεκρατήθησαν υπό των Αρχών μετά κόπου ευθύς μετά την προσγείωσιν προς αποφυγήν κακοποιήσεως των δραστών. Η εταιρία προτίθεται να διώξη αμειλίκτως τους δράστας, οι οποίοι και συνελήφθησαν.”

Τα πρακτορεία Reuters, Associated Press και AFP, επιβεβαίωναν την πληροφορία ότι οι Έλληνες και ξένοι επιβάτες άρχισαν να χτυπούν και να φτύνουν τους αεροπειρατές μετά την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας και ότι απαιτήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφευχθεί το λιντσάρισμά τους. Τελικά συνελήφθησαν χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Για την ιστορία πάντως, η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες παγκοσμίως, έγινε από 6 νεαρούς κομουνιστές στις 12 Σεπτεμβρίου 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους διώκτες τους, οι έξι νεαροί κατέφυγαν στην Αθήνα, με απώτερο σκοπό να διαφύγουν σε κάποια γειτονική σοσιαλιστική χώρα και στη συνέχεια να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Ψάχνοντας τρόπους να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, τους κατέβηκε η ιδέα να καταλάβουν ένα αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας και να το οδηγήσουν στη Γιουγκοσλαβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα