9 Μαΐου 1945: Η μέρα που γονάτισε ο Χίτλερ

9 Μαΐου 1945: Η μέρα που γονάτισε ο Χίτλερ
9 Μαΐου 1945: Η μέρα που γονάτισε ο Χίτλερ AP

Η 9η Μάη είναι η ημερομηνία που έχει επικρατήσει να ονομάζεται ως "η ημέρα των λαών". Εναλλακτικά ως η ημέρα της "αντιφασιστικής νίκης των λαών".

9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ.

Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ήταν το τέλος της ναζιστικής απειλής.

Η υπογραφή της συνθηκολόγησης έγινε στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.

Την αντιπροσωπεία της συμμαχίας των νικητών αποτελούσαν εκ μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, εκ μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, εκ μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.

Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα.

Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη να θέτει τους πρώτους στόχους για να μην έχουμε ποτέ ξανά παρόμοιο αιματοκύλισμα.

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν προχώρησε σε δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως “το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας”. Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η Ευρώπη δεν έγινε και είχαμε Πόλεμο. Η Ευρώπη δεν θα γίνει αμέσως, ή σύμφωνα με ένα μόνο σχέδιο: θα δημιουργηθεί με συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν πραγματική αλληλεγγύη”.

Στη διακήρυξη Σούμαν αναφέρεται σαφώς ότι “η αλληλεγγύη κατά την παραγωγή, που θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο, θα αποδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος”. Η συνθήκη επικυρώθηκε το 1951 στο Παρίσι και τέθηκε σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα.

Τα πρώτα έξι μέλη της κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα αποφάσισαν να διευρύνουν την οικονομική τους συνεργασία συστήνοντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1958.

Το 1985, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη έθεσε το στόχο της δημιουργίας κοινής αγοράς, η οποία με την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, οδήγησε στη γέννηση της Ευρωπαικής Ένωσης.

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν το βηματισμό τους προς τη δημιουργία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Η πρώτη παρέλαση νίκης στη Μόσχα:

Σήμερα, ανήμερα της μέρας της Ευρώπης, οι ηγέτες των κρατών-μελών της συναντιούνται στη Ρουμανία σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα της Ένωσης, λίγο πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές που στέκονται μπροστά σε ένα μεγάλο διακύβευμα:

Τη νέα άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του σκοταδισμού που απειλεί εκείνα τα θεμέλια που χτίστηκαν για να βασιλεύσει η ειρήνη. Και για το γεγονός της ανόδου των ακροδεξιών, έχει δυστυχώς ευθύνη και η ίδια η Ένωση η οποία οφείλει να βρει πλέον τις νέες της διεξόδους και οράματα για να εμπνεύσουν εκ νέου τους λαούς της και να παραμείνουν μαζί σε όρους κοινωνικής, ισότιμης ευημερίας.

Στην ειδική ιστοσελίδα της Ε.Ε για την “Ημέρα της Ευρώπης” παρουσιάζονται όλες οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην επέτειο. Οι περισσότερες πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου χτυπά η καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα