Αναζητώντας τον 20ο αεροπειρατή

Αναζητώντας τον 20ο αεροπειρατή

Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ άρχισαν να ψάχνουν τον 20ο αεροπειρατή (;) που δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στα μοιραία αεροσκάφη. Οι ύποπτοι, οι συλλήψεις και η πτήση 93 (Vid+Pics)

Το κυνήγι του “20 αεροπειρατή” (που μπορεί να μην υπήρξε ποτέ) ξεκινά από τη διαπίστωση ότι στα τρία πρώτα αεροσκάφη που κατέλαβαν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, υπήρχαν 5 αεροπειρατές, ενώ στο τέταρτο τέσσερις.

Δείτε όλα τα θέματα του αφιερώματος του NEWS 247 για τα 10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

Αυτό οδήγησε στο κάπως αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η αλ-Κάιντα ήθελε ίδιο αριθμό αεροπειρατών σε κάθε αεροσκάφος.

Το μυστήριο φάνηκε να λύνεται όταν έγινε γνωστό ότι περίπου ένα μήνα πριν τις επιθέσεις, είχε συλληφθεί στη Μινεσότα ο Ζακαρίας Μουσαουί, γαλλοαλγερινός με δεσμούς με την αλ-Κάιντα, ο οποίος είχε παρακολουθήσει μαθήματα πιλότου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο κάτι δεν κόλλαγε στην ιστορία. Ο Μουσαουί, έμοιαζε τόσο αφελής και ανίκανος, που θα ήταν απίθανο για την Αλ-Κάιντα να του εμπιστευθεί οτιδήποτε.

Τον είχαν διώξει από μια σχολή για πιλότους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες είχε πει σε εκπαιδευτή ότι θέλει να μάθει να πετάει ένα 747, αλλά δεν τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες της… προσγείωσης και της απογείωσης!

Ο ίδιος στη δίκη του αρχικά αρνήθηκε ότι ήταν μέλος της ομάδας των αεροπειρατών, ωστόσο λίγο αργότερα παραδέχθηκε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, ο συλληφθείς Καλίντ Σαίχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ένας από τους ενορχηστρωτές της 11/9 είπε σε Αμερικανούς ανακριτές, ότι ο Μουσαουί δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σε μία άλλη.

Επίσης, λίγο πριν τη φυλάκιση του Μουσαουί, σε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, αναφέρεται το εξής: “Είμαι ο υπεύθυνος για τους 19 αδερφούς και ποτέ δεν στρατολόγησα τον αδερφό Ζακαρία για να είναι μαζί τους. Δεν ήταν ο 20ος”

Αποκλείοντας τον βολικό ένοχο Μουσαουί, το ερώτημα παρέμενε. Υπήρχε 20ος και αν υπήρχε ποιος ήταν;

Η “ομολογία” του Καχτάνι

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 9 πρόσωπα είναι ύποπτα, ωστόσο μόνο ένας από αυτούς τηρεί όλες τις προϋποθέσεις.

Ένα μήνα πριν τις επιθέσεις, ένας 20χρονος Σαουδάραβας, ο Μοχάμεντ Μανι Αχμέντ αλ-Καχτάνι, πέταξε από το Ντουμπάι στο Ορλάντο, μέσω Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά αλ-Χαουσάουι, έναν από τους χρηματοδότες της επίθεσης, αυτός ήταν ο τελευταίος, τον οποίο και παρέλαβε στο Ορλάντο ο ίδιος ο Μοχάμεντ Άτα (επικεφαλής των 19 και πιλότος του πρώτου αεροσκάφους).

Αλλά ο Καχτάνι, ο ο οποίος είχε κόψει εισιτήριο χωρίς επιστροφή, έχοντας πάνω του 2.800 δολάρια, κίνησε υποψίες σε έναν τελωνειακό, ο οποίος θεώρησε ότι ήθελε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ παράνομα.

Έτσι μετά από έλεγχο, στάλθηκε πίσω στο Ντουμπάι.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Καχτανι συνελήφθη στο Πακιστάν, καθώς επέστρεφε μετά από μάχη στην Τόρα Μπόρα. Τον παρέδωσαν στους Αμερικανούς, οι οποίοι τον έστειλαν στο Γκουαντάναμο, όπου πράκτορες του FBI διαβεβαίωσαν ότι ήταν ο 20ος αεροπειρατής.

Το 2008 καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, αλλά τον Ιανουάριο του 2009, έξι ημέρες πριν το τέλος της θητείας του Τζορτζ Μπους, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, καθώς θεωρήθηκε ότι η ομολογία του ήταν προϊόν βασανιστηρίων.

Ο Καχτανι παραμένει φυλακισμένος και σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν μέσω το WikiLeaks, “θεωρείται επικίνδυνος για την ασφάλεια των ΗΠΑ”.

Αν ήταν αυτός ο 20ος αεροπειρατής, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. 

Είναι πάντως αρκετά βάσιμη η υποψία ότι από την ομάδα των αεροπειρατών κάποιος έλειπε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το αεροσκάφος της πτήσης 93 της United Airlines με τους τέσσερις αεροπειρατές δεν έφτασε στον “προορισμό” του.

Συνετρίβη σε ανοικτή περιοχή και όχι στον Λευκό Οίκο, λόγω της αντίστασης των επιβατών, σε αντίθεση με τα άλλα τρία, που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

* Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

* ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

* ΤΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

* ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ 19 ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

* ΤΑ 11 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ ΤΟ AL JAZEERA

* ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

* ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα