Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς: Οι ηλικιωμένοι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα

Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς: Οι ηλικιωμένοι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα

Η 1η Οκτωβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων από το ΟΗΕ γι αυτό και το σημερινό Google Doodle την αφιερώνει στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας

Όταν το 1990 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υοθετούσε την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων - την τιμά και το σημερινό Google Doodle ως Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς - σίγουρα δεν είχαμε φανταστεί την "παράξενη" αγάπη που θα έδειχναν ξαφνικά αρκετοί συμπολίτες μας για τα μέλη της Τρίτης Ηλικίας στα χρόνια της Κρίσης.

Ότι θα τα έβγαζαν από τα γηροκομεία και θα τα έφερναν ξανά στο σπίτι όχι για να νιώσουν την οικογενειακή θαλπωρή αλλά για να συνεισφέρουν με την σύνταξη τους στα οικονομικά του σπιτιού.

Tόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς στην σύγχρονη εποχή οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Ρόλος που έχει να κάνει τόσο με το εθελοντικό τους έργο, την μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεων τους, την βοήθεια που προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους και όπως προαναφέρθηκε πλέον και στην σημαντική οικονομική στήριξη.

Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς: Οι ηλικιωμένοι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα

Οι ηλικιωμένοι όπως φαίνεται και από την πρόβλεψη του World Economic Forum θα έχουν ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες τόσο λόγο της υπογεννητικότητας όσο και την σύγχρονης μετανάστευσης.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%. Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας άνω των 60 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Google doodle με τροχό έκπληξη για τα (ανύπαρκτα) γενέθλια της Google

SHARE:

24Media Network