“Κλικ” στο 2013: Δέκα φωτορεπόρτερ επιλέγουν για το NEWS 247 τη φωτογραφία της χρονιάς

“Κλικ” στο 2013: Δέκα φωτορεπόρτερ επιλέγουν για το NEWS 247 τη φωτογραφία της χρονιάς

Το NEWS 247 μεταφέρει τη ματιά των φωτορεπόρτερ για την χρονιά που φεύγει. Πως είδαν την χώρα μας πολλοί φωτορεπόρτερ μέσα από τα "καρέ" τους, τις δικές τους εικόνες

Επιμέλεια: Στέλιος Μπαμιατζής, Χρήστος Δεμέτης

Κλισέ ή όχι, η ρήση “μια εικόνα, χίλιες λέξεις” είναι μια από τις μεγαλύτερες και ρεαλιστικότερες παραδοχές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα καρέ αποτελούν ιστορικά τεκμήρια. Οι “δημιουργοί” τους, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες γεγονότων και περιστατικών στον κόσμο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μία φωτογραφία μπορεί να απασχολήσει τη δημοσιότητα για μέρες, ακόμα και για μήνες προκαλώντας πολλαπλά συναισθήματα. Είτε συνοδεύεται από λεζάντα, είτε όχι.

Έχοντας αυτά υπόψη, το NEWS 247 δίνει σήμερα την “συνολική εικόνα” της χρονιάς που πέρασε μέσα από φωτογραφίες που επέλεξαν οι ίδιοι οι φωτορεπόρτερ. Εικόνες που για εκείνους δείχνουν την Ελλάδα του 2013, ίσως και την χώρα μας γενικότερα. 

Ο Μάριος Λώλος είναι από τους πλέον γνωστούς φωτορεπόρτερ και πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φωτορεπόρτερ. Η δική του Ελλάδα του 2013 αποτυπώνεται καλύτερα στην ακόλουθη εικόνα, από μία διαμαρτυρία με κυρίαρχο το σύνθημα, “θέλω πίσω τη ζωή μου τώρα”. 

Η παρακάτω φωτογραφία είναι “παιδί” του Άρη Μεσσήνη από γενική απεργία στο Σύνταγμα.  Ο Άρης Μεσσήνης, επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), αποτυπώνοντας την τρέλα του πολέμου στη μάχη της Σύρτης στη Λιβύη, τιμήθηκε με το βραβείο Bayeux-Calvados για πολεμικούς ανταποκριτές και οι φωτογραφίες του από τα πεδία των μαχών στο εξωτερικό και τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα κάνουν το γύρω του κόσμου.

Demonstrators march on November 6, 2013 under the rain in Athens during a 24-hour general strike. A general strike hit Greece on November 6, paralyzing public services and disrupting transport as EU-IMF auditors worked to finalize the recession-hit country's next budget, looking to eliminate a fiscal shortfall that could bring more unpopular cuts. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS AFP

 

“‘Ένας δεκαεπτάχρονος, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, ζει σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα παρ’ όλα αυτά στα μάτια του εξακολουθεί να ζει η ελπίδα. Αυτή είναι η Ελλάδα του 2013.”
Η φωτογραφία είναι του Στέλιου Στεφάνου και επικεντρώνεται στο μοναδικό συναίσθημα που κρατά ζωντανό έναν άνθρωπο, ώστε να σηκωθεί και να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Photography/stelios_stefanou

Ο Θοδωρής Μάρκου επέλεξε να “μιλήσει” με τα παραδοσιακά ελληνικά σύμβολα. Μια σχισμένη ελληνική σημαία και ένα εκκλησάκι συνθέτουν το σκηνικό. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2013.

Ένα στενό σοκάκι στη σκιά του ιερού βράχου της πρωτεύουσας.  Η φωτογραφία φωτίζει ταυτόχρονα το εθνικό μας σύμβολο πάνω στο βράχο – σημείο αναφοράς της Αθήνας, τον γκρεμισμένο τοίχο και το γεμάτο σκεπτικισμό πρόσωπο της γυναίκας.

“Προβληματισμός, εγκατάλειψη, απαξίωση, μετά τους “οικονομικούς βομβαρδισμούς”. Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών”, γράφει ο φωτορεπόρτερ Κώστας Κουτσαφτίκης.

Προβληματισμός , εγκατάλειψη, απαξίωση, μετά τους "οικονομικούς βομβαρδισμούς". Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών 14/10/2012. KOYTSAFTIKIS KOSTAS

“Ξημερώματα, στις 7 Νοεμβρίου 2013, όταν μπήκαν τα ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο.” Με αυτή την εικόνα, “γράφτηκε ο επίλογος ενός αγώνα που κράτησε 6 μήνες και είναι χαρακτηριστικές μιας καθημερινότητας που ζουν οι πολίτες από την απαρχή της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την ένταξή μας στο ΔΝΤ.”

Η Τατιάνα Μπόλαρη θυμίζει την ΕΡΤ και η Ελλάδα του 2013 κλειστή…

Eurokinissi

Ο Σπύρος Τσακίρης επέλεξε μία εικόνα του τέλους του 2012, λίγες μέρες πριν μπει η χρονιά που μας αφήνει. “Μέρες γιορτών” λέει και αφήνει την εικόνα να μιλήσει. Την απρόσωπη κούκλα, τη σκυφτή γυναίκα που καθρεφτίζεται έξω από το γνωστό κατάστημα εσωρούχων και τον υπαίθριο “διασκεδαστή” ως πινελιά ειρωνείας.  

22 Ιανουαρίου 2013. Συγκάτοικος του Σεχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής δείχνει παλιότερη φωτογραφία του στο σπίτι τους στο Περιστέρι. Φωτογραφία του Χάρη Γκίκα.

Ο Στέλιος Ματσάγγος φωτογραφίζει μια (δυστυχώς) συνηθισμένη πλέον όψη της Αθήνας. Άστεγοι προσπαθούν να ζεσταθούν. Μπροστά τους, άνδρες των ΜΑΤ παρακολουθούν από απόσταση διαδήλωση.

 

Και για το τέλος, Ηλίας Σωτηρόπουλος. 25 Νοεμβρίου 2013. Πορεία στην Αθήνα για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Ευχαριστούμε όλους τους φωτογράφους για τη βοήθεια τους και τα καρέ που μας χάρισαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα