Μαρσέλ Μαρσό: Ο Εβραίος μίμος που έκανε τους πάντες να γελούν

Μαρσέλ Μαρσό: Ο Εβραίος μίμος που έκανε τους πάντες να γελούν
Μαρσέλ Μαρσό, 1978 ASSOCIATED PRESS

Ο διασημότερος μίμος στον κόσμο, που πρόσφερε ατελείωτες στιγμές γέλιου και δακρύων, έφυγε από τη ζωή στις 22 Σεπτεμβρίου του 2007.

Σαν σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2007, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

“Μα και οι πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μας, χωρίς λέξεις μας βρίσκουν”, είχε πει.

Μαρσέλ Μαρσό, 1970 ASSOCIATED PRESS

Γοητεύτηκε από τον βωβό κινηματογράφο, αναβίωσε την τέχνη της μιμητικής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε πρότυπο για πολλούς. Έδώσε παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της Γαλλίας αλλά και στο εξωτερικό. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Μαρσέλ Μαρσό, 1980 ASSOCIATED PRESS

Είναι γνωστό ότι σε ηλικία 7 ετών, όταν ο πατέρας του τον πήγε να δει “Τα φώτα της πόλης”, ο Μαρσέλ άρχισε να μιμείται τον Σαρλό. Επιστρέφοντας από το σινεμά πήρε το παντελόνι του πατέρα του και ένα μπαστούνι και βγήκε έξω.

Γεννήθηκε στο Στρασβούργο, αλλά μεγάλωσε στη Λιμόζ. Τα εφηβικά όνειρα του σταμάτησε με τον πιο σκληρό τρόπο ο πόλεμος.

Μαρσέλ Μαρσό, 1987 ASSOCIATED PRESS

Όταν ήταν 16 ετών, η οικογένειά του αναγκάστηκε, λόγω εβραϊκής καταγωγής, να εγκαταλείψει το σπίτι της. Η Γαλλία μόλις είχε εισέλθει στον πόλεμο. Γι’ αυτό μάζεψαν τα υπάρχοντά τους και αναζήτησαν καταφύγιο στα νοτιοδυτικά της χώρας, ενώ άλλαξαν και το επίθετό τους προκειμένου να κρύψουν την καταγωγή.

Ο πατέρας του, παρά τις προφυλάξεις, δεν γλίτωσε. Οδηγήθηκε στο Άουσβιτς όπου και πέθανε.

Αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ο Μαρσό ασχολήθηκε με την υποκριτική αρχίζοντας σπουδές και το 1978 ίδρυσε σχολή μιμοδράματος.

Μαρσέλ Μαρσό, 1987 ASSOCIATED PRESS

Η βαθιά επιρροή του από τον Τσάπλιν τον οδήγησε το 1947 στη δημιουργία του Μπιπ, του κλόουν με το λευκό πρόσωπο, τα πεταχτά κοκκινωπά μαλλιά, το καπέλο από μετάξι και τις εκφράσεις που κινούνταν από τη μελαγχολία στην έκπληξη, μικρό αδελφό του Πιερότου και του Σαρλό.

Μαρσέλ Μαρσό, 1978 ASSOCIATED PRESS

Το κοινό γέμιζε τα θέατρα για να απολαύσει αυτόν τον ταλαντούχο μίμο, τα αόρατα τείχη που έχτιζε και γκρέμιζε με τις κινήσεις του, τον χορό του με τις αόρατες παρτενέρ του, τις ιστορίες που αφηγούταν χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει, απλά και μόνο με τις κινήσεις και τις εκφράσεις του.

Μαρσέλ Μαρσό, 1963 ASSOCIATED PRESS

Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ στη Νέα Υόρκη η 18 Μαρτίου εορτάζεται από το 1999 ως «Ημέρα του Μαρσέλ Μαρσώ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα