Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Όλα όσα δεν ξέρατε για το αλκοόλ, όπως την προέλευσή του, την εξαγωγή του, τις προτιμήσεις των καταναλωτών ανά τον κόσμο και τις επιδράσεις του στην ανθρώπινη υγεία

Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτικών μας συνηθειών. Το ανακαλύπτουμε δυστυχώς αρκετά νωρίς στην Ελλάδα και συνεχίζουμε την κατανάλωσή του σε κάθε περίπτωση, σε γιορτές αλλά και σε πένθιμες καταστάσεις.

Ωστόσο είναι σημαντικό να μην χάνουμε το μέτρο, όσον αφορά την κατανάλωσή του, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες, συνέπειες.

Η γνώση πάντα βοηθάει και όταν αυτό γίνεται και με χάρτες, ακόμα καλύτερα.

1. Το αλκοόλ και η ιστορία του

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ
M. NISSEN 1990

 

Μερικές από τις παλαιότερες καταγραφές για το αλκοόλ ξεκινούν από τη Μεσοποταμία. Σύμφωνα με αυτές, η πρώτη μορφή αλκοόλ ήταν η ζύμωση του σιταριού, δηλαδή κάτι σαν μπύρα. Οι Σουμέριοι, σε κείμενά τους έκαναν αναφορά για δοχεία γεμάτα αλκοόλ,ενώ απέδιδαν την επίδραση που τους ασκούσε στους θεούς. Από τότε που οι Σουμέριοι γνώρισαν το αλκοόλ, χάρη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν να το εξελίσσουν ποιοτικά και οι πληθυσμοί της περιοχής συνέχισαν να το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, όπως και σήμερα.

2. Ο κώδικας Hammurabi

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

 

Ο συγκεκριμένος κώδικας αποτελούσε κάτι σαν νόμο σχετικά με το αλκοόλ, καθώς ήταν αυτός που καθόριζε τις απαγορεύσεις, αλλά και και όσα επιτρέπονταν σχετικά με την κατανάλωση του. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κώδικας, που επικρατούσε, κυρίως, στη Βαβυλώνα, καθόριζε τις δίκαιες συναλλαγές σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά, όπως ο ζύθος και την αγορά τους.

3. Οι αποικίες που εισήγαγαν κρασί και εξήγαγαν ρούμι

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Η αμερικάνικη ήπειρος που αποτέλεσε την μεγαλύτερη αποικία ήταν και αυτή που πραγματοποιούσε τις περισσότερες εξαγωγές. Μάλιστα, η περιοχή που ονομαζόταν Νέα Αγγλία και βρισκόταν στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου, ήταν γνωστή για το ποιοτικό της ρούμι. Ενώ, η Ευρώπη και, κυρίως, οι χώρες της Μεσογείου ήταν γνωστές για το εξαιρετικό τους κρασί, έτσι υπήρχε μεγάλη ανταλλαγή των δυο προϊόντων μεταξύ των δυο περιοχών.

4. Οι πλουσιότερες χώρες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Στις πλουσιότερες χώρες φαίνεται οι πολίτες καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αλκοόλ από τα 15 τους χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, το 2014 οι έφηβοι ηλικίας από 15 ετών κατανάλωσαν περίπου 67 ποτά το χρόνο, ποσοστό που μπορεί να ακούγεται μικρό, ωστόσο είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς πρόκειται για ανηλίκους. Παράλληλα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ανήλικοι καταναλώνουν πολύ πιο "βαριά" ποτά από τους ενήλικες, όπως βότκα και ουίσκι.

5. Ενώ, σε άλλες χώρες ένα μικρό ποσοστό καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Υπάρχουν χώρες, όπως στην παραπάνω περίπτωση όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, υπάρχουν όμως και χώρες όπου ένα μικρό μέρος του πληθυσμού καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Στο συγκεκριμένο γράφημα καταγράφεται η κατανάλωση αλκοόλ ανά χώρα και ανά πληθυσμό. Για παράδειγμα το Τσάντ, που ο πληθυσμός του είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των ΗΠΑ μπορεί να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

6. Τι προτιμούν οι πολίτες να καταναλώνουν

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

Αυτός ο χάρτης καταγράφει την προτίμηση των καταναλωτών στα ποτά. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ καταναλώνουν μπύρα, ενώ η κεντρική Ευρώπη δείχνει μια, σαφή, προτίμηση στο κρασί. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία γνωρίζουμε ότι προτιμά τη βότκα και τα συγγενή με αυτή ποτά. Πάντως, από την καταγραφή φαίνεται να κερδίζει η μπύρα, που προτιμάται σε πολλά μέρη, ακολουθεί η βότκα και, τέλος, το κρασί.

7. Αλκοόλ και οικονομία

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

 

Ναι η οικονομική κρίση επηρεάζει και την κατανάλωση αλκοόλ, εκτός των άλλων. Αυτό, όχι γιατί οι καταναλωτές σταματούν να πίνουν, αλλά δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν τα ποτά, καθώς οι τιμές τους εκτοξεύονται χάρη στο ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη αύξησή στις τιμές των αλκοολούχων ποτών μειώνει σημαντικά, κάθε χρόνο, τις πωλήσεις τους και το καταναλωτικό κοινό στρέφεται σε πιο φθηνές λύσεις, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά.

8. Το αλκοόλ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

 

Φαίνεται πως το αλκοόλ και η εξάρτηση από αυτό αποτελούν τη δεύτερη πιο σημαντική αιτία θανάτου, μετά το κάπνισμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει τονίζει ότι ο εθισμός στα ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη, μπορεί να αποβεί λιγότερο μοιραίος.

9. Το αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερη εξάρτηση από οποιαδήποτε άλλη ουσία

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

 

Μιας και μιλάμε για ουσίες που προκαλούν εθισμό, όπως είναι τα ναρκωτικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το αλκοόλ προκαλεί μεγαλύτερη εξάρτηση από οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό. Οι καταναλωτές ποτών μπορούν να εθιστούν πολύ πιο εύκολα σε αυτά από ότι οι χρήστες διαφόρων ουσιών, το γεγονός αυτό είναι που κατατάσσει το αλκοόλ στις πιο επικίνδυνες ουσίες.

10. Το κρασί στην Ευρώπη είναι πιο φθηνό

Οι 10 χάρτες που εξηγούν την ιστορία του αλκοόλ

 

Φαίνεται πως, οι Ευρωπαίοι όχι μόνο προτιμούν να καταναλώνουν κρασί, από οποιοδήποτε άλλο ποτό, αλλά φροντίζουν, επίσης, να το προμηθεύονται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από άλλα αλκοολούχα. Ίσως, για τις χαμηλές τιμές του κρασιού στην Ευρώπη, να ευθύνεται το γεγονός ότι η παραγωγή του είναι σημαντική, σε αντίθεση με άλλες ηπείρους όπου το κρασί δεν έχει την ίδια διάδοση, όπως για παράδειγμα η μπύρα.

(Πηγή: Vox)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χάρτης: Ο πλανήτης πίνει μπύρες. Ποια είναι η πιο δημοφιλής σε κάθε χώρα

SHARE:

24Media Network