Όταν ο Independent χαρακτήριζε τον Οσάμα μπιν Λάντεν αντισοβιετικό και ειρηνιστή

Όταν ο Independent χαρακτήριζε τον Οσάμα μπιν Λάντεν αντισοβιετικό και ειρηνιστή
Οσάμα μπιν Λάντεν AP

Ήταν Δεκέμβριος του 1993, όταν σε άρθρο της η εφημερίδα Independent αναφερόταν εκτενώς σε κάποιον "αντισοβιετικό και ειρηνιστή" Σαουδάραβα επιχειρηματία που "πρόκειται να ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο που θα συνέδεε για πρώτη φορά την Almatig με το Χαρτούμ, στο Σουδάν".

Ένα όνομα έχει συνδεθεί απόλυτα με την τρομοκρατία και δεν είναι άλλο από αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του αρχηγού του μεγαλύτερου τρομοκρατικού χτυπήματος στην ιστορία, που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ: τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Οσάμα μπιν Λάντεν ASSOCIATED PRESS

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1957 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Υπήρξε ιδρυτής και αρχηγός της παγκόσμιας τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα που έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις ανά τον κόσμο.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αμπντουλαζίζ και πολύ νωρίς δημιούργησε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία η οποία και ανέλαβε τα περισσότερα έργα ανασυγκρότησης της χώρας, όπως δρόμους, λιμένες, εγκαταστάσεις, αναμορφώσεις οάσεων σε πόλεις κλπ. Από τις δραστηριότητες αυτές αποκόμισε τεράστιο πλούτο.

Στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του και σ΄ άλλες όμορες αραβικές χώρες με τεράστια οικονομικά οφέλη με συνέπεια ν΄ αυτοανακηρυχθεί εμίρης (αρχηγός) και να δημιουργήσει μια διεθνή ισλαμιστική οργάνωση που τα μέλη της προέρχονται απ΄ όλο τον αραβικό χώρο και κυρίως της άλλοτε Μεσοποταμίας εκτεινόμενη μέχρι και το Πακιστάν.

Οσάμα μπιν Λάντεν Ap

Κατά τον ρωσοαφγανικό πόλεμο ο Οσάμα μετέβη στο Αφγανιστάν προκειμένου να οργανώσει θύλακες αντίστασης χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ. Την περίοδο εκείνη θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν.

Μετά την αποχώρηση των Ρώσων εισήλθαν στη χώρα αμερικανικές και άλλες δυνάμεις χαρακτηριζόμενες νατοϊκές δημιουργώντας μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στις κυριότερες πόλεις, αναλαμβάνοντας την κατασκευή δρόμων και μεγάλων αρδευτικών έργων.

Η συνεχής όμως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας έκανε τις άλλοτε επαναστατικές ομάδες να στραφούν κατά των νέων κατακτητών της χώρας την αρχηγία των οποίων φέρεται να ανέλαβε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δημιουργώντας την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, και για μία δεκαετία να υπήρξε ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανά τον κόσμο.

Αποσπάσματα από άρθρο της Independent, Δεκέμβριος 1993

Independent

Ήταν Δεκέμβριος του 1993, όταν σε άρθρο της η εφημερίδα Independent αναφερόταν εκτενώς σε κάποιον “αντισοβιετικό και ειρηνιστή” επιχειρηματία Σαουδάραβα που “πρόκειται να ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο που θα συνέδεε για πρώτη φορά την Almatig με το Χαρτούμ, στο Σουδάν”.

“Ένα αρκετά φιλόδοξο πρότζεκτ που θα εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από το Χαρτούμ στο Πορτ Σουδάν. Ο Μπιν Λάντεν θα μετατρέψει την παράκτια διαδρομή από την πρωτεύουσα σε ένα ταξίδι μίας μέρας”.

“Έξω από το Σουδάν, ο Οσάμα δεν χαίρει τόσο μεγάλης εκτίμησης”, αναφέρεται σε κάποιο σημείο του κειμένου. “Είναι ένας ντροπαλός άνθρωπος που διατηρεί σπίτι στο Χαρτούμ και μόνο ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη του Τζέντα. Είναι παντρεμένος με τέσσερις γυναίκες”.

Οσάμα μπιν Λάντεν AP

“Αναφερόμενος στο Σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν μας λέει πως αυτό που έζησε εδώ και δύο χρόνια εκεί, δεν θα μπορούσα να το ζήσω εκατό χρόνια πουθενά αλλού”, συνεχίζει.

“Όταν γράφεται η ιστορία του αφγανικού κινήματος, η συμβολή του κ. Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο έμμεσος αντίκτυπος της βοήθειάς του, μπορεί να αποδειχτεί καμπή στην σύγχρονη ιστορία του μαχητικού φονταμενταλισμού, ακόμη και αν σήμερα προσπαθεί να υποτιμήσει τον ρόλο του”.

“Όταν ξεκίνησε η εισβολή στο Αφγανιστάν, μου εξοργίστηκα και πήγα εκεί αμέσως – έφτασα μέσα σε λίγες μέρες, πριν από το τέλος του 1979”, παραθέτει ο αρθρογράφος αυτούσια τα λόγια του Οσάμα. «Ναι, αγωνίστηκα εκεί, αλλά οι συμπατριώτες μου μουσουλμάνοι έκαναν πολύ περισσότερα από εμένα. Πολλοί από αυτούς πέθαναν και είμαι ακόμα ζωντανός».

Οσάμα μπιν Λάντεν AP

“Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Μπιν Λάντεν έστειλε σε Αφγανιστάν Άραβες μαχητές – Αιγύπτιους, Αλγερινούς, Λιβάνους, Κουβέιτς, Τούρκους και Τυνησίας. «όχι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες», είπε. Τους υποστήριξε με όπλα και τον δικό του εξοπλισμό κατασκευής. Μαζί με τον ιρακινό μηχανικό του Mohamed Saad, ο οποίος κατασκευάζει τώρα το δρόμο του Port Sudan, ο Μπιν Λάντεν έσκαψε στις οροσειρές Zazi της επαρχίας Bakhtiar για τα αντάρτικα νοσοκομεία και τα αποθέματα όπλων και στη συνέχεια έκοψε ένα μονοπάτι μουτζαχεντίν σε όλη τη χώρα σε απόσταση 15 μιλίων της Καμπούλ”, συνεχίζει να τον επαινεί.

“Όταν οι μουτζαιάδες νίκησαν και οι Ρώσοι εξωθήθηκαν, ξεκίνησαν οι διαφορές (μεταξύ των αντάρτικων κινημάτων) και έτσι επέστρεψα στην κατασκευή δρόμων στο Taif και στο Abha. Επέστρεψα τον εξοπλισμό που είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω σήραγγες και δρόμους για τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Ναι, βοήθησα μερικούς από τους συντρόφους μου να έρθουν εδώ στο Σουδάν μετά τον πόλεμο”, λέει χαρακτηριστικά ο Μπιν Λάντεν στον δημοσιογράφο.

Οσάμα μπιν Λάντεν AP

Σημειώνεται ότι το 1998, πέντε χρόνια μετά από αυτό το άρθρο, ο Οσάμα εξέδωσε διάταγμα (ιερή πρόσκληση) προς τους Μουσουλμάνους, ζητώντας τους να στοχοποιούν και να φονεύουν πολίτες και στρατιώτες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους, μέχρι να αποσύρουν την υποστήριξή τους από το Ισραήλ.

Κατηγορήθηκε στη συνέχεια για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και στην Κένυα ενώ εκκρεμούσε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.988 ανθρώπων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα