Σεξ, σκάνδαλα και εξουσία. Αποχαιρετισμός στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σεξ, σκάνδαλα και εξουσία. Αποχαιρετισμός στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
(C) Council of the E.U.

Η τελεσίδικη απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου φαίνεται να βάζει τέλος στην πολιτική καριέρα του Μπερλουσκόνι. Το NEWS 247 θυμάται και σας θυμίζει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν την διαδρομή του "Μεγάλου Παλιάτσου" της Ευρώπης (Pics)

“Ο άνθρωπος που π… μια ολόκληρη χώρα”. Τον τίτλο αυτό είχε επιλέξει πριν δύο χρόνια ο Economist, αφιερώνοντας την πρώτη του σελίδα στον “Καβαλιέρε” της Ιταλίας την τελευταία 20ετία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του, αν και ο ίδιος εδώ και χρόνια ακολουθεί την τακτική “αγάπη μου εμένα, θα πιστέψεις ή τα μάτια σου;”.

 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σφράγισε την πολιτική της Ιταλίας από το 1994 (πρώτη φορά πρωθυπουργός) μέχρι σήμερα, είδε τον Άρειο Πάγο να επικυρώνει την ποινή του (4 χρόνια φυλακή εκ των οποίων θα εκτίσει το ένα σε κατ’ οίκον περιορισμό)  για φορολογική απάτη.

Μπορεί να δίνει ακόμα τη μάχη κατά της ποινής στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, ωστόσο η πολιτική του καριέρα φαίνεται ότι παίρνει το τέλος που άξιζε στον «Μεγάλο Παλιάτσο» της Ευρώπης.

Το NEWS 247, θυμάται τα κυριότερα σκάνδαλα, που σημάδεψαν την πολιτική παρουσία του Μπερλουσκόνι και που στη δύση της ζωής του πήραν ροζ χρώμα. Για αρκετά από αυτά δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις,  πολλά κατάφερε να τα καλύψει χρησιμοποιώντας χρήμα και εξουσία, ενώ άλλα έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες και γλύτωσε, ψηφίζοντας την τελευταία στιγμή φωτογραφικούς νόμους.

Στη λίστα της παρακρατικής Ρ2

Τα μπλεξίματα του Μπερλουσκόνι με το νόμο, πάνε φυσικά πολύ πιο πίσω από το 1994, όταν και εκλέγεται πρωθυπουργός, ως ηγέτης του “Φόρτσα Ιτάλια”.

Το 1990 καταδικάζεται για ψευδορκία όσον αφορά την υπόθεση της μασονικής οργάνωσης “Propaganda 2”. Εξασφαλίζει αμνηστία και γλυτώνει τη φυλακή.

Όλα ξεκινούν το 1981 όταν η αστυνομία ανακαλύπτει την παρακρατική οργάνωση P2 (μετεξέλιξη της οργάνωσης που είχε διαλυθεί το 1976), η οποία είχε ως στόχο να αποσταθεροποιήσει την ιταλική δημοκρατία. Στη λίστα των εμπλεκόμενων, βρίσκεται και το όνομα ενός δυναμικού επιχειρηματία. Του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τότε είχε αρχίσει να εδραιώνεται και στο χώρο των ΜΜΕ με το Canale 5.

H οργάνωση εξαρθρώθηκε, ωστόσο κανένας δεν κατηγορήθηκε λόγω του ότι η ιταλική νομοθεσία δεν προέβλεπε ποινές για συμμετοχή σε μυστικές οργανώσεις.

Ο Μπερλουσκόνι το 1989 μήνυσε 3 δημοσιογράφους, που αποκάλυψαν τη συμμετοχή του. Ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε για λίγο και δεν πλήρωσε καν τη συνδρομή του. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε ήταν μέλος της P2 για τουλάχιστον 3 χρόνια και είχε καταβάλλει κανονικά τη συνδρομή του.

Μαφία και βόμβες

 

Οι φήμες για σχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη μαφία, δεν έσβησαν ποτέ.

Μάλιστα, σύμφωνα με κατάθεση του Μάσιμο Τσαντσιμίνο, γιου του πρώην δημάρχου του Παλέρμο, το κόμμα του Μπερλουσκόνι “Φόρτσα Ιτάλια” ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κράτους και μαφίας.

Σύμφωνα με τον Τσαντσιμίνο η συγκεκριμένη αποκάλυψη του είχε γίνει από τον πατέρα του, ο οποίος του είχε επίσης εξηγήσει ότι η φυγοδικία, επί σειρά ετών, του “μεγαλονονού” Μπερνάρντο Προβεντσάνο, όπως και η μη αποτελεσματική έφοδος στο κρησφύγετο του αρχηγού της μαφίας Τοτό Ριίνα, ήταν μέρος και συνέπεια της συμφωνίας αυτής.

Τα ιταλικά ΜΜΕ συνέδεσαν την υποτιθέμενη διαπραγματευση, με τις μαφιόζικες βομβιστικές επιθέσεις  του 1992, στη Ρώμη και το Μιλάνο. Επρόκειτο για μια προσπάθεια, να επιτευχθεί ένα είδος συμβιβασμού, να βρεθεί ένα “modus vivendi” με το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή έχουν αναφερθεί, έως τώρα, μόνον μετανοημένοι μαφιόζοι, ενώ οι εκπρόσωποι της πολιτικής, της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σχετικό σενάριο.

The scene of the large bomb explosion which killed Italian judge Giovanni Falcone in Palermo, 24th May 1992, the attack was organised as revenge for convicting members of the Mafia. His wife Francesca Morvillo and body guards Rocco Dicillo, Antonio Montinaro and Vito Schifani were also killed in the blast. (Photo by Pool SCORCELLETTI/SESTINI/Gamma-Rapho via Getty Images) Gamma-Rapho via Getty Images

 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τη μεριά του, έχει ήδη διαψεύσει κάθε ύποπτη επαφή του με τη μαφία, υποστηρίζοντας ότι “καμία άλλη ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταπολεμήσει με τόση αποφασιστικότητα το οργανωμένο έγκλημα, όσο η δική του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώην μέλος της Κόζα Νόστρα, Γκασπάρε Σπατούτσα, είπε σε δικαστήριο στο Τορίνο το 2009, ότι ηγετικό στέλεχος της Μαφίας είχε συνδέσει τον Μπερλουσκόνι με βομβιστικές επιθέσεις.

Ο μεταμεληθείς μαφιόζος κατέθεσε στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια εκδίκασης της έφεσης του συμμάχου του Μπερλουσκόνι, Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι κατά της καταδίκης του για σύνδεση με τη Μαφία.

Σύμφωνα με προηγούμενες καταθέσεις του Σπατούτσα, ο Μπερλουσκόνι και ο Ντελ Ούτρι αποτελούσαν τις “ισχυρές διασυνδέσεις” του αφεντικού του Τζουζέπε Γκραβιάνο με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, σε μία περίοδο κατά την οποία η μαφία πραγματοποίησε μία σειρά αιματηρών επιθέσεων μεταξύ 1992-1993.

Η δωροδοκία του Ντέιβιντ Μιλς

Ο Βρετανός δικηγόρος Ντέιβιντ Μιλς, σύζυγος της πρώην υπουργού Τέσα Τζόουελ, δούλευε για τον Μπερλουσκόνι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και αργότερα κατηγορήθηκε από τις ιταλικές αρχές ότι πήρε χρήματα από τον “Καβαλιέρε”, προκειμένου  να προσφέρει κάλυψη στις φορολογικές του ατασθαλίες.

Το 2009 ο Μιλς καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνια φυλακή, για παθητική δωροδοκία (400.000 λίρες), από τον Μπερλουσκόνι, ωστόσο η ποινή κατέπεσε το 2010 στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς κρίθηκε οτι το αδίκημα είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα (199 και όχι 2000, όπως υποστήριζαν οι ανακριτές) και επομένως είχε παραγραφεί. Ο Μπερλουσκόνι βγήκε αλώβητος.

Σκάνδαλο Mediaset

 

Είναι η υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του και στην επικύρωση της ποινής των 4 χρόνων φυλάκισης από τον Άρειο Πάγο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ως ο δημιουργός ενός συστήματος φοροδιαφυγής.

“Η σύλληψη, η δημιουργία και η ανάπτυξη του συστήματος που επιτρέπει την ύπαρξη χρηματικών ποσών χωριστά από την (οικογενειακή εταιρεία του) Finninvest κι ως εκ τούτου αγνώστων (στην εφορία), στόχος του οποίου ήταν η παράνομη διατήρηση και τροφοδότηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί στον Μπερλουσκόνι”, τόνισαν οι δικαστές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Μπερλουσκόνι σκόπιμα “φούσκωνε” τις τιμές για τα δικαιώματα προβολής των ταινιών που αγόραζε μέσω εικονικών εταιρειών του, κατά τη στιγμή της μεταπώλησής τους στην επίσης δική του αυτοκρατορία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η οποία αποτελεί τμήμα του ομίλου Finninvest.

Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος διατηρούσε μαύρα κεφάλαια στο εξωτερικό και παράλληλα εμφάνιζε μειωμένα έσοδα στην Ιταλία, ώστε να επωφελείται από την καταβολή μικρότερων φόρων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο Μπερλουσκόνι ήταν ένας από τους ενορχηστρωτές, των παρανόμων αυτών ενεργειών και το σύστημα αυτό λειτουργούσε για πολλά χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι θεωρήθηκε ότι ήταν αυτός που κέρδιζε από το όλο σύστημα και εν γνώσει του, εξαπατούσε το ιταλικό κράτος.

Ο “μπαμπάκας” και το διαζύγιο

Noemi Letizia, Berlusconi è andato alla sua festa di compleanno il 26 aprile 2009 Noemi Letizia, Berlusconi è andato alla sua festa di compleanno il 26 aprile 2009

Το 2010 η Βερόνικα Λάριο, δεύτερη σύζυγος του Μπερλουσκόνι κατέθεσε αγωγή διαζυγίου. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρουσία του “Καβαλιέρε” στο πάρτι γενεθλίων μιας 18χρονης της Νοέμι Λετίζια.

Η Λάριο, κατηγόρησε τον Μπερλουσκόνι, ότι δεν παρευρισκόταν στα γενέθλια των παιδιών του, αλλά φρόντισε να πάει σε μια άγνωστη 18χρονη και άφησε να εννοηθεί ότι ο σύζυγός της είχε σχέση με ανήλικες, όπως η Λετίζια.

 

Η Λετίζια, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, δήλωσε ότι είχε περάσει αρκετό χρόνο με τον αειθαλή Σίλβιο και ότι συνήθιζε να τον φωνάζει “μπαμπάκα”. Τα δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν και η Λετίζια φρόντιζε να παραμένει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας ότι ο Μπερλουσκόνι της είχε υποσχεθεί ότι θα τη φροντίσει και θα τη στηρίξει οικονομικά για να κάνει καριέρα.

Μάλιστα, το πρώην αγόρι της, ισχυρίστηκε ότι στα 17 της είχε περάσει μια εβδομάδα στη βίλα του Μπερλουσκονι στη Σαρδηνία, τον Δεκέμβριο του 2009!

Ρούμπι και μπούνγκα μπούνγκα

 

“Ρούμπι” είναι το ψευδώνυμο της Καρίμα ελ-Μαχρούγκ. Το σκάνδαλο περιλαμβάνει όλα τα συστατικά ενός  πρωτοσέλιδου ταμπλόιντ: 17χρονη μαροκινή, χορεύτρια, πριβέ πάρτι για τον πρωθυπουργό και τους καλεσμένους του με χαρέμια γυναικών, πληρωμένο σεξ, και το γνωστό θράσος του Καβαλιέρε, ο οποίος απαντωντας στις επικρίσεις είχε δηλώσει, “καλύτερα να σου αρέσουν τα όμορφα κορίτσια, παρά να είσαι γκέι”.

Η τότε ανήλικη Ρούμπι υποστήριξε αργότερα, πως ήταν παρούσα σε τουλάχιστον 13 ιδιωτικά πάρτι, που οργάνωσε ο πρωθυπουργός  στη βίλα του, μέσα σε ένα χρόνο, όταν ακόμη προσπαθούσε να “εισχωρήσει” στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης.

“Μην πεις τίποτα και θα σε γεμίσω χρυσάφι”

Σε μια από τις συνδιαλέξεις που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica, η Ρούμπι Ρουμπακουόρι λέει ότι ο Μπερλουσκόνι της είχε προτείνει να της δώσει πολλά χρήματα για να κρατήσει το στόμα της κλειστό: Με πήρε και μου είπε:”Ρούμπι, θα σου δώσω όσα χρήματα θέλεις, θα σε πληρώσω, θα σε γεμίσω χρυσάφι, αλλά το σημαντικό είναι να τα κρατήσεις όλα κρυφά. Μην πεις τίποτα σε κανένα.”

Σε άλλη τηλεφωνική συνδιάλεξη, που δημοσιεύτηκε στην Corriere della Sera, η Ρούμπι συγκρίνει τον εαυτό της με την Νοέμι Λετίτσια, τη 18χρονη “προστατευόμενη” του ιταλού πρωθυπουργού, η οποία τον αποκαλούσε “μπαμπάκα” και αποτέλεσε την αιτία του χωρισμού του από τη σύζυγό του Βερόνικα Λάριο.

Στις 24 Ιουνίου 2013, καταδικάστηκε για σεξ επί πληρωμή με ανήλικη και για κατάχρηση εξουσίας, στην προσπάθειά του να κουκουλώσει την υπόθεση. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 7 χρόνια φυλάκιση και ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Άσκησε έφεση και η ποινή έμεινε ανεκτέλεστη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, που ίσως πάρει αρκετά χρόνια.

 

Η “αρραβωνιαστικιά”

Σαν να μην έφτανε η Ρούμπι… ένα 20χρονο μοντέλο από το Μαυροβούνιο υποστήριξε ότι είναι η “αρραβωνιαστικιά” του πρώην  Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ότι δεν συμμετείχε σε “ροζ” πάρτι γιατί έχει δεσμό με μια γυναίκα

“Είμαι η αρραβωνιαστικιά του Μπερλουσκόνι και ζω στο Άρκορε. Είμαστε μαζί από την εποχή της υπόθεσης Νοέμι, όταν χώρισε από τη γυναίκα του”, δήλωνε η 20χρονη Καταρίνα Κνέζεβιτς, πρώην υποψήφια για τον τίτλο Μις Μαυροβούνιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Η Καταρίνα είπε ότι γνώρισε τον Μπερλουσκόνι όταν ήταν 18 ετών, στις αρχές Μαΐου του 2009. Εκείνος είχε μόλις χωρίσει.

(Πηγές: theguardian, Telegraph, ibnlive.com, ΑΠΕ, Τα Νέα)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα