Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

Τα τραγούδια ενός πολέμου που έδωσαν το δικό τους στίγμα στη μάχη κατά του μιλιταρισμού στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη (Pics+Vids)

"Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι, πυρπόλησαν το ρύζι / Στη Σαϊγκόν δεν μπόραες να ζήσεις / Δε σου ’φτανε ο αέρας για να ζήσεις / Τώρα, κρυμμένος στο ποτάμι, ανασαίνεις / Φο-Μι-Τσιν, ανασαίνεις / Ανασαίνεις με καλάμι".

Βρισκόμαστε στο τέλος του Μακαρθισμού και στις απαρχές της άμβλυνσης του ψυχροπολεμικού κλίματος.

Στις ΗΠΑ ξεσπά μια πρωτόγνωρα φοιτητική εξέγερση ενάντια στην πολιτική κατάσταση και το όλο κίνημα συνεπικουρείται από την καλλιτεχνικέ έκρηξη.

Η ειρηνική επανάσταση για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων συντονίζεται με το αντιπολεμικό κίνημα με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το καλλιτεχνικό και το φοιτητικό μέτωπο διεκδικούσε τη δημιουργία μιας δίκαιης και περισσότερο δημοκρατικής κοινωνίας και γέννησε ελπίδες για μια πνευματική, κοινωνική και πολιτική ανάταση.

Στην πρώτη γραμμή των αντιπολεμικών διαδηλώσεων βρέθηκαν στίχοι από τραγούδια που έγιναν συνθήματα. Το I don’t want to be a soldier του John Lennon, το What’s Goin On του Marvin Gaye, το Ball of Confusion των Temptations, το Fortunate Son των Creedence Clearwater Revival και το War του Edwin Starr, έδωσαν μεταξύ άλλων το δικό τους στίγμα.

Ένα ενδεικτικό Playlist κομματιών που γράφτηκαν με αφορμή τον πόλεμο στο Βιετνάμ:

Στο παραπάνω βίντεο περιλαμβάνονται τα τραγούδια:

1. The Animals - House of The Rising Sun (00:00 - 04:26)

2. The Rolling Stones - Sympathy For The Devil (04:26 - 10:50)

3. Jimi Hendrix - All Along The Watchtower (10:51 - 14:47)

4. CCR - Fortunate Son (14:48 - 17:06)

5. The Rolling Stones - Paint It Black (17:10 - 21:00)

6. Jefferson Airplane - White Rabbit (21:06 - 23:29)

7. Jimi Hendrix - Purple Haze (23:30 - 26:14)

8. Buffalo Springfield - For What It's Worth (26:20 - 28:59)

9. The Doors - Riders on The Storm (29:04 - 36:00)

10. K.C and The Sunshine Band - I'm Your Boogie Man (36:05)

Give Peace a Chance

Ένα από τα γεγονότα που συνδέθηκαν βέβαια με τον πόλεμο και έμεινε στην ιστορία, ήταν το περίφημο "Bed In" του John Lennon και της Yoko Ono που πραγματοποίησαν μια από τις πλέον ιδιαίτερες διαμαρτυρίες που έχουν γίνει ποτέ.

Σκοπός του ζευγαριού ήταν η προώθηση της ειρήνης αλλά και των μη βίαιων τρόπων διαμαρτυρίας.

Δεδομένου ότι ο γάμος τους στις 20 Μαρτίου του 1969 θα ήταν ένα τεράστιο για τον τύπο γεγονός, το ζευγάρι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή την χωρίς όρια δημοσιότητα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Αποφάσισαν λοιπόν να περάσουν το δικό τους γαμήλιο ταξίδι στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Χίλτον στο Άμστερνταμ από τις 25 έως και την 31η Μαρτίου, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και καλώντας τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο καθημερινά από τις 09:00 έως 21:00, προκειμένου να τραβήξουν φωτογραφίες και να κάνουν ερωτήσεις.

Ο δεύτερος γύρος του Bed-In ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προσδοθεί περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο στη διαμαρτυρία. Η λογική ήταν να ζητήσουν το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ μέσα στην καρδιά της Αμερικής προσελκύοντας την προσοχή και την υποστήριξε κυρίως των νέων που δήλωναν αντίθετοι στον πόλεμο.

Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα είχε απαγορευτεί στον John Lennon λόγο της καταδίκης σε βάρος του για κατοχή κάνναβης το 1968. Έτσι η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε αρχικά στις Μπαχάμες και κατόπιν στο Μόντρεαλ. Εκεί έμειναν στα δωμάτια 1738 και 1742 στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth. Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών της διαμονής τους ο Timothy Leary, ο Tommy Smothers και ο Dick Gregory τους επισκέφτηκαν και όλοι μαζί τραγούδησαν τον ύμνο για την ειρήνη "Give Peace a Chance".

Ο Donovan, το 1965 κυκλοφόρησε από τη δική του μεριά το EP Universal soldier, εκφράζοντας την αντίθεση του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Στο δίσκο αυτό περιείχε και το τραγούδι "War drags on". Το τραγούδι αναφέρεται στην ιστορία του στρατιώτη Dan, που πήγε να πολεμήσει για την ειρήνη, την ελευθερία την ισότητα και την ελπίδα, αλλά τελικά βρέθηκε πνιγμένος σε μία θάλασσα από αίμα.

Την ίδια χρονιά οι Animals, ερμήνευσαν το "We gotta get out of this place", το οποίο συνέθεσαν οι Barry Mann και Cynthia Weil. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στους Αμερικανούς στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ και αναφέρεται σε ένα νέο ζευγάρι που πρέπει να το σκάσει από τη μιζέρια της πόλης του, όπου το μέλλον τους επιφυλάσσει μόνο γηρατειά και θάνατο.

"Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται μέσα στα πλούτη / αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς / εγώ δεν είμαι ο τυχερός γιος ενός στρατιωτικού ή ενός γερουσιαστή", αναφέρουν οι στίχοι του Fortunate Son των Creedence Clearwater Revival, υπονοώντας πως οι γιοι των αμερικανών κυβερνώντων απέφυγαν τη στράτευση στο πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ οι Αμερικανοί που άνηκαν σε κατώτερα οικονομικά στρώματα στάλθηκαν στην Ασία και πέθαναν.

Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1969 και έγινε ένας αντιπολεμικός ύμνος.

Ohio, 1970

Ερμηνεύουν: Crosby, Stills, Nash και Neil Young

Μία ειρηνική διαμαρτυρία στο Οχάιο της Αμερικής ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Φοιτητές και φοιτήτριες κατεβαίνουν στο δρόμο για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στην πολιτική του προέδρου Νίξον. Ξαφνικά η Εθνοφρουρά αρχίζει να ρίχνει ομοβροντίες προς το συγκεντρωμένο πλήθος για 13 περίπου δευτερόλεπτα. Η Allison Krause, ο William Schroeder, ο Jeffrey Miller και η Sandra Sheuer πέφτουν νεκροί και πολλοί ακόμα τραυματίζονται. Ο άδικος θάνατος των νεαρών φοιτητών πυροδοτεί ένα κύμα οργής απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Ο Neil Young αποτροπιασμένος από το θέαμα των νεκρών γράφει το τραγούδι Ohio αποδίδοντας τις ευθύνες του περιστατικού στον πρόεδρο Nixon:

"Tin soldiers and Nixon coming,

We're finally on our own.

This summer I hear the drumming

Four dead in Ohio."

Ένα από τα ιστορικότερα αντιπολεμικά τραγούδια που σχετίζονται με το Βιετνάμ, είναι και το What’s Goin On του Marvin Gaye.

Από το ιστορικό άλμπουμ του 1971 με το ίδιο όνομα, το τραγούδι είναι γραμμένο μέσα από την οπτική ενός βετεράνου του Βιετνάμ που επιστρέφει στην πατρίδα του, και βλέπει μόνο αδικία, φτώχεια και μίσος στην κοινωνία γύρω του.

War Pigs

Το 1970 οι Sabbath έγραψαν το "Walpurgis". Στη συνέχεια το έπαιξαν ζωντανά σε μία Αμερικανική βάση στην Ευρώπη όπου και ήρθαν σε επαφή με στρατιώτες που είχαν σταλεί στον πόλεμο από τη "Μαμά Πατρίδα". Έτσι, το "Walpurgis" έγινε "War Pigs". Οι μάγισσες και οι Σατανάδες δεν έφυγαν τελείως από τους στίχους, το τραγούδι ωστόσο επικεντρώθηκε στο να τα "ψάλλει" στους πολιτικούς που έστειλαν τους φτωχούς των ΗΠΑ στη μάχη.

Κομμάτι το οποίο συνδέθηκε με το Βιετνάμ άθελα του, ήταν το "Paint it Black" των Rolling Stones το οποίο μπήκε στο soundtrack του Full Metal Jacket. Οι ίδιοι οι Stones το χαρακτήρισαν "σκοτεινό" κομμάτι και πήραν αποστάσεις από την αντιπολεμική του χροιά. Ωστόσο, όπως λέει ο λαός, το τραγούδι ή το έργο γενικότερα, αποσυνδέονται από τον δημιουργό τους και γράφουν τη δική τους πορεία στον γαλαξία του χρόνου. Τα μηνύματα τα ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει.

Pink Floyd - Us and Them

"Me, and you

God only knows it's not what we would choose to do

"Forward" he cried from the rear

and the front rank died

The general sat, and the lines on the map

moved from side to side

Black and Blue

and who knows which is which and who is who

Up, and down

but in the end it's only round and round"

Το έβδομο τραγούδι του υπέροχου "Dark Side of the Moon" των Pink Floyd. Γράφτηκε από τον Richard Wright και τον Roger Waters και τραγουδήθηκε από τον David Gilmour. Οι στίχοι του έμειναν στην ιστορία των αντιπολεμικών κομματιών και συνδέθηκαν με τα ψυχολογικά τραύματα και τις επιπτώσεις της επόμενης μέρας των μαχών.

Γεννημένος στις ΗΠΑ, νεκρός στο Βιετνάμ

Ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τραγούδια στην ιστορία είναι το "Born in the USA" του Bruce Springsteen. Το τραγούδι αφηγείται τη ζωή ενός βετεράνου του πολέμου και γράφτηκε από το "Αφεντικό" για να τιμήσει τους φίλους του που έχασε στο Βιετνάμ.

Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν ένας πατριωτικός ύμνος, στην ουσία όμως ήταν ένα "κατηγορώ" του δημιουργού του προς την κυβέρνηση της πατρίδας του που έστειλε στον θάνατο τόσους ανθρώπους σκοτώνοντας επίσης χιλιάδες αμάχους μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν Ελλάδι, "Το Βιετνάμ" του Διονύση Σαββόπουλου συνδέθηκε άρρηκτα με τα γεγονότα της εποχής:

Αντί επιλόγου:

Η αλφαβητική λίστα των κομματιών που έχουν γραφτεί από διεθνείς καλλιτέχνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στη λίστα αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται ελληνικά τραγούδια (Πηγή: antiwarsongs.org)

0-9

"19" by Paul Hardcastle

"1954 Cha Bỏ Quê, 1975 Con Bỏ Nước" by Phạm Duy [για τις δύο μεγάλες μεταναστεύσεις στη χώρα, το 1954 και το 1975.]

"2 + 2 = ?" by The Bob Seger System

"50,000 Names" by George Jones [για το Vietnam Memorial wall]

"53rd & 3rd - The Ramones

"7 O'Clock News/Silent Night" by Simon & Garfunkel

"8th of November" by Big & Rich

"21st Century Schizoid Man" by King Crimson

A[edit]

"The 'A' Team" by Staff Sgt. Barry Sadler

"Agent Orange" by Grinder

"Agent Orange" by Sodom

"Agent Orange Song" by Maan Shah

"Alice's Restaurant Massacree" by Arlo Guthrie

"All Along The Watchtower" by Bob Dylan

"All My Children of the Sun" by Pete Seeger

"Am I Ever Gonna See My Baby Again" by The Sweet Inspirations

"American Woman" by The Guess Who

"America the Brutal" by Six Feet Under

"An American Draft Dodger in Thunder Bay" by Sam Roberts

"Artefucked" by Nargaroth

B

"Bà Mẹ Phù Sa" (all you need is love) Phạm Duy

"Bài Ca Dành Cho Những Xác Người" (Song for the Corpses) by Trịnh Công Sơn [για τη μάχη του Huế και τη σφαγή στην περιοχή]

"Back in Vietnam" by Lenny Kravitz

"Back to Vietnam" by Television Personalities

"Back to the World" by Curtis Mayfield

"Ballad of a Crystal Man" by Donovan

"Ballad for a Soldier" by Leon Russell & Marc Benno

"Ballad of the Green Berets" by Staff Sgt. Barry Sadler

"Ballad of Vietnam" by Ludvick Rummel

"Battalions of Fear" by Blind Guardian

"The Battle Hymn of Lt. Calley" by Terry Nelson

"The Battle of Vietnam" by Hal Willis

"Beach Party Vietnam" by The Dead Milkmen

"The Big Parade" by 10,000 Maniacs

"Big Time in the Jungle" by Old Crow Medicine Show

"Billy Don't Be a Hero" by Paper Lace

"Blackmail the Universe" by Megadeth

"Black Flame" by Renaissance

"Black Wall" by Dennis DeYoung

"Blowin' in the Wind" by Bob Dylan

"Born in the U.S.A." by Bruce Springsteen

"Born on the Fourth of July" by Tom Paxton

"Broken Heroes" by Saxon

"The Boy Who's Never Found" by The Katydids

"Brainwashed" by The Bossmen

"Bring the Boys Home" by Freda Payne

"Bring Them Home" by Pete Seeger

"Brother Did You Weep" by Ewan MacColl and Peggy Seeger

"Brothers Under the Bridge" by Bruce Springsteen

"Bungle in the Jungle" by Jethro Tull

"Burnt Alive" by Rocket from the Crypt

"Burnt Out Souls" by Despair

"Business Goes on as Usual" by the Chad Mitchell Trio

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

C

"Ca Dao Mẹ" (Mother's Lullaby) by Trịnh Công Sơn [για τις θυσίες μιας μητέρας στη διάρκεια του πολέμου]

"Camouflage" by Stan Ridgway

"Carried by Six" by Internal Void

"Charlie Boy" by the Lumineers

"Charlie Don't Surf" by The Clash

"Child in Time" by Deep Purple

"Cho Một Người Vừa Nằm Xuống" (For a Person Just Fallen Down) by Trịnh Công Sơn [αφιερωμένο στον Lưu Kim Cương, φίλο του συνθέτη που σκοτώθηκε στις μάχες]

"Christmas in Vietnam" by Johnny and Jon

"Chuyện hai người lính" (Story about two soldiers) by Phạm Duy [για στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο]

"Clean Cut Kid" by Bob Dylan

"Coming Home Soldier" by Bobby Vinton

"Commando" by The Ramones

"Compared To What" by Gene McDaniels

"Compulsory Hero" by 1927 [για την ανάμειξη της Αυστραλίας στον πόλεμο]

"Copperhead Road" by Steve Earle

"Cops of the World" by Phil Ochs

"Cowboys on Horses with Wings" by Hoyt Axton

"Cousin Randy" by Infectious Grooves

"Cream Puff War" by Grateful Dead

D

"Daddy Won't Be Home Anymore" by Dolly Parton

"Đại Bác Ru Đêm" (Cannon's Night Lullaby) by Trịnh Công Sơn [για τους βομβαρδισμούς των Ναπάλμ]

"Dancing in the Ashes" by Psychotic Waltz

"Dân Ta Vẫn Sống" (Our People Still Lives) by Trịnh Công Sơn

"Daniel" by Elton John [λίγο πριν την ηχογράφηση του κομματιού αφαιρέθηκε το σημείο που έκανε ξεκάθαρη αναφορά στον πόλεμο]

"Dead Yankee Drawl" by Manic Street Preachers

"Dear Uncle Sam" by Loretta Lynn

"Dear Mr. President" by Pink

"Death" by The Pretty Things

"Death Sound" by Country Joe and the Fish

"Deathbed" by Relient K

"Death Tone" by Manowar

"Desperation Part IV" by Redemption

"Did You Ever See Me" by Shrubs

"Do the Russians Want War?" by Mark Bernes

"Does Anybody Know I'm Here?" by The Dells

"Đợi Có Một Ngày" (Wait Until the Day) by Trịnh Công Sơn [εκφράζοντας την ανάγκη για ειρήνη]

"Doin' All Right" by The Fugs

"Đồng Dao Hoà Bình" (Children's Song of Peace) by Trịnh Công Sơn

"Don't Cry My Love" by The Impressions

"Don't Cry My Soldier Boy" by Thelma Houston

"Don't Walk Away" by Shrubs

"Down On The Base" by Leon Russell & Marc Benno

"Draft Dodger Rag" by Phil Ochs

"Draft Morning" by The Byrds

"Draft Resister" by Steppenwolf

"Drive On" by Johnny Cash

E

"El Derecho de Vivir en Paz" by Víctor Jara

"Edge of Darkness" by Iron Maiden

"Eve of Destruction" by Barry McGuire

"Everyday Combat" by Lostprophets

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

F

"The "Fish" Cheer/I-Feel-Like-I'm-Fixin'-to-Die Rag" by Country Joe and the Fish

"Fellows in Vietnam" by Inez and Charlie Foxx

"Fightin' for the U.S.A." by Jerry Reed

"The Fightin' Side of Me" by Merle Haggard

"Fight to be Free" by Nuclear Assault

"Find the Cost of Freedom" by Crosby, Stills, Nash & Young

"First Blood" by Evile

"First Vietnamese War" by The Black Angels

"Forget Me Not" by Martha Reeves and the Vandellas

"For Fuck's Sake" by The Almighty

"Fortunate Son" by Creedence Clearwater Revival

"Front Line" by Stevie Wonder

"Future Shock" by Evildead .

"For What It's Worth" by Buffalo Springfield

G

"Galveston" by Glen Campbell

"Galveston Bay" by Bruce Springsteen

"Giải phóng miền Nam" (Liberate the South) by Huỳnh Minh Siêng

"Gia Tài Của Mẹ" (A Mother's Legacy) by Trịnh Công Sơn

"Giọt Nước Mắt Cho Quê Hương" (A Teardrop for Homeland) by Trịnh Công Sơn

"Gimme Shelter" by The Rolling Stones

"Give Peace a Chance" by John Lennon (Plastic Ono Band)

"Going to Vietnam" by Big Amos

"Goodnight Saigon" by Billy Joel

"The Great Goodnight" by Magellan

"The Great Mandala" by Peter, Paul and Mary

"Greetings" by The Valadiers (το έπαιξαν και οι The Monitors)

"Grey October" by Peggy Seeger

"Gunya Down" by Pro-Pain

H

"Hallelujah Day" by The Jackson 5

"Hand of Doom" by Black Sabbath

"Handsome Johnny" by Richie Havens

"Hands Off Vietnam!" by Dzhilda Mazheykayte

"Hanoi Hannah" by Roger McGuinn

"Happy Xmas (War Is Over)" by John Lennon

"Hát Trên Những Xác Người" (Singing on Corpses) by Trịnh Công Sơn

"Hallå Där Bonde" (Hello there Farmer) by Knutna Nävar

"Heart of Darkness" by Grave Digger

"Hello Vietnam" by Johnnie Wright (also recorded by Dave Dudley)

"Hello Vietnam (Goodbye My Love)" by Ray Hildebrand

"Here's to the State of Richard Nixon" by Phil Ochs

"High" by Richard Marx

"Home" by Mac Davis. Also recorded by Gary Puckett & The Union Gap

"Ho Chi Minh City" by Shrubs

"Huế Sài Gòn Hà Nội" (Huế, Saigon, Hanoi) by Trịnh Công Sơn [εκφράζει τη θέληση για ένα ενωμένο Βιετνάμ]

"Human Being Lawnmower" by MC5

"Hungry for Blood" by Virus

"Huyền Sử Một Người Mang Tên Quốc" (Ballad of a Person named Quốc) by Phạm Duy

WASHINGTON, DC - MARCH 05:  Heavy snow coats The Three Soldiers statue near the Vietnam Veterans Memorial on the National Mall March 5, 2015 in Washington, DC. As a huge winter storm moves across the United States from Texas to Maine, the capital region is forecast to get five to ten inches of snowfall.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
WASHINGTON, DC - MARCH 05: Heavy snow coats The Three Soldiers statue near the Vietnam Veterans Memorial on the National Mall March 5, 2015 in Washington, DC. As a huge winter storm moves across the United States from Texas to Maine, the capital region is forecast to get five to ten inches of snowfall. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images) GETTY IMAGES

I

"I Ain't Marching Anymore" by Phil Ochs

"I Believe I'm Gonna Make It" by Joe Tex

"I Can't See You No More (When Johnny Comes Marching Home)" by Joe Tex

"I Can't Write Left-Handed" by Bill Withers

"I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag" by Country Joe and the Fish

"I Don't Wanna Go To Vietnam" by John Lee Hooker

"I Have Seen the Rain" by James T. Moore (featuring Pink)

"I'm Your Captain (Closer to Home)" by Grand Funk Railroad

"In the Name of John" (Russian: "Во имя Джона"), άγνωστος συνθέτης

"Inoculated City" by The Clash

"Into the Fire" by Sabaton

"I Should Be Proud" by Martha Reeves and the Vandellas

"Is This War a Useless War" by Moore & Napier

"It Better End Soon" by Chicago

"It's America, Love It or Leave It" by Ernest Tubb

"It's for God, and Country, and You, Mom (The Ballad of Vietnam)" by Ernest Tubb

"It's Good News Week" by Hedgehoppers Anonymous

"I Want to Come Home for Christmas" by Marvin Gaye

"I Was Only Nineteen (A Walk in the Light Green)" by Redgum

"Imagine" by John Lennon

"I've Seen All Good People" by Yes

J

"Jacknife Johnny" by Alice Cooper

"Jimmy Mack" by Martha Reeves and the Vandellas

"Jimmy Newman" by Tom Paxton

"Jimmy's Road" by Willie Nelson

"Johnny Come Lately" by Steve Earle

"Johnny Pissoff Meets the Red Angel" by The Fugs

K

"Keep a Light in the Window Until I Come Home" by James W. Alexander

"Keep the Flag Flying" by Johnnie Wright

"Kentucky Kid" by Yuri Vizbor

"Khe Sanh" by Cold Chisel

"Kill for Peace" by The Fugs

"King Henry" by Pete Seeger

"Kuiama" by the Electric Light Orchestra

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

L

"Last Train to Clarksville" by The Monkees

"Last Train to Nuremberg" by Pete Seeger

"Lay Down (Candles in the Rain)" by Melanie Safka

"A Letter From My Son" by Melverine Thomas

"A Letter from Vietnam (To Mother)" by Hank Snow

"Letters from Vietnam" by B.o.B

"Little Becky's Christmas Wish" by Becky Lamb

"Living in the Shadow" by Demon

"Lonesome Vietnam" by George Riddle

"Lost in the Flood" by Bruce Springsteen

"Lyndon Johnson Told the Nation" by Tom Paxton

M

"Magic Dragon" by Sodom

"Machine Gun" by Band of Gypsys (Jimi Hendrix)

"March to the Witch's Castle" by Funkadelic

"Masters of War" by Bob Dylan

"Medieval" by James

"Meneer de president" by Boudewijn de Groot

"Memento Mori" by Patti Smith

"The Minute Men (Are Turning in Their Graves)" by Stonewall Jackson

"Monk Time" by The Monks

"Monster" by Steppenwolf

"Moratorium" by Buffy Sainte-Marie

"More Than a Name on a Wall" by The Statler Brothers

"Một Buổi Sáng Mùa Xuân" (One Spring Morning) by Trịnh Công Sơn [για ένα μικρό παιδί, θύμα του πολέμου]

"The Motor City Is Burning" by John Lee Hooker

"Mother, Where Is My Father" by David Peel & the Lower East Side

"Mountains" by Manowar

"My Name is Lisa Kalvelage" by Pete Seeger για μια νύφη που έχασε τον άντρα της στον πόλεμο

"My Son John" by Tom Paxton

"My Uncle" by The Flying Burrito Brothers

"Mr. Lonely" by Bobby Vinton

N

"The Nang, the Front, the Bush and the Shit" by El-P

"Near Thái Nguyên Bridge" by Alexander Gusev

"Như có Bác Hồ trong ngày vui đại thắng" (If Only Uncle Ho was Here On the Day of Victory) by Phạm Tuyên.

"Nối Vòng Tay Lớn" (Joining Hands) by Trịnh Công Sơn

"No One to Follow" by Anvil

"A Nurse in the U.S. Army" by Connie Francis

Από το Woodstock:

O

"Oh! Camil (Captain America: The Winter Soldier)" by Graham Nash

"Ohio" by Neil Young

"Okie from Muskogee" by Merle Haggard

"Old Hippie" by The Bellamy Brothers

"Old Porch Swing" by Eddy Arnold

"One Tin Soldier" by The Original Caste

"An Open Letter to My Teenage Son" by Victor Lundberg

"Open Letter to the President" by Roy C

"Orange Crush" by R.E.M.

"Over and Out" by Alkaline Trio

P

"Peace Train" by Cat Stevens

"Peace Will Come" by Tom Paxton

"Peace Will Come (According to Plan)" by Melanie Safka

"Pencil Marks on the Wall" by Henson Cargill

"Penny Evans" by Steve Goodman

"People Get it Together" by Eddie Floyd

"People, Let's Stop the War" by Grand Funk Railroad

"Permission to Fire" by Holy Moses

"Phantom" (Russian: "Фантом"), άγνωστος συνθέτης

"Pieces of a Man" by Gil Scott-Heron

"Please Mr Kennedy (I Don't Wanna Go)" by Mickey Woods

"Please Mr President" by King Solomon

"Please Settle in Vietnam" by Lightnin' Hopkins

"Please Uncle Sam (Send Back My Man)" by The Charmels

"Please Wait For Me (My Darling)" by Masters Of Soul

"Premature Burial" by Mercenary

"Pretty Little Vietnamese" by Johnny Wright

"Price of Paradise" by The Minutemen

"Private Sorry" by The Pretty Things

"Private Wilson White" by Marty Robbins

"Pull Out the Pin" by Kate Bush

"Purple Heart" by Sabaton

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

Q

"Quê hương đau nặng" (Our country in pain) by Trịnh Công Sơn.

"Question" by The Moody Blues

R

"Rachel’s Coming Home" (aka "Rachel") by Russell Morris

"Rapture" by Impaled Nazarene

"Raymond" by Brett Eldredge

"The Rebel" by Carl Hauck

"Readjustment Blues" by Bill Danoff, sung by John Denver

"Red" by Barefoot Truth

"Reflected Prayer" by Shrubs

"Reflections of My Life" by The Marmalade

"Remember" by Biohazard

"Remember the Heroes" by Sammy Hagar

"Requiem for the Masses" by The Association

"Return to Vietnam" by Master

"Revolution" by The Beatles

"Revolution 1" by The Beatles

"Ricochet" by Bionic Jive

"Riding With Private Malone" by David Ball

"The Road of Life from Hanoi", άγνωστος συνθέτης

"Rooster" by Alice in Chains

"Ruby, Don't Take Your Love to Town" by Kenny Rogers and the First Edition

"Running Gun Blues" by David Bowie

S

"Saigon" by John Prine

"Saigon Bride" by Joan Baez

"Saigon Ơi Vĩnh Biệt" (Saigon, Goodbye) by Nam Lộc [ύμνος για τους πρόσφυγες]

"Sam Stone" by John Prine

"Sandman" by America

"Save the Country" by The Fifth Dimension

"Sean Flynn" by The Clash

"Search and Destroy" by The Stooges

"The Seductive Nature of Female Sexuality" by Buried Inside

"Shapes of Things" by The Yardbirds

"Shell Shock" by Manowar

"Shut Out the Lights" by Bruce Springsteen [για τον σύνδρομο του Βιετνάμ]

"Simple Song of Freedom" by Bobby Darin

"Singin' in Vietnam Talkin' Blues" by Johnny Cash

"Sit Down Young Stranger" by Gordon Lightfoot

"Skies on Fire" by AC/DC

"Sky Pilot", written by Eric Burdon, recorded by The Animals

"Slaughter" by Billy Preston

"Smiley" by Ronnie Burns

"Soldier" by Neil Young

"Soldier Boy" by The Shirelles

"Soldier of Misfortune" by Ogre

"Soldier's Goodbye" by William Bell

"Soldier's Plea" by Marvin Gaye

"A Soldier's Prayer, 1967" by Archie Bell & the Drells

"Some Gave All" by Billy Ray Cyrus

"Someday at Christmas" by Stevie Wonder

"Something to Believe In" by Poison

"Son of the Freeway" by Gravestone

"Song About the Vietnamese Friend" by Edmund Iodkovsky & Vano Muradeli

"South Carolina" by Gil Scott-Heron

"Spiral of Violence" by Whiplash

"Spitting" by Rocket from the Crypt

"Standing on the Corner" by Watson & The Sherlocks

"Still in Saigon" by the Charlie Daniels Band

"Stop the War" by Edwin Starr

"Stop the War in Vietnam" by Laurel Aitken

"Straight to Hell" by The Clash [για τα ορφανά παιδιά του Βιετνάμ]

"Student Demonstration Time" by The Beach Boys

"Summer Side of Life" by Gordon Lightfoot

"Sunshine" by Jonathan Edwards

"Surf Nicaragua" by Sacred Reich

"Surrender" by Cheap Trick

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

T

"Take Good Care" by Tony Mason

"Take the Star Out of the Window" by John Prine

"Talking Vietnam" by Phil Ochs

"Talking Vietnam Potluck Blues" by Tom Paxton

"Ta Phải Thấy Mặt Trời" (We Must See the Sun) by Trịnh Công Sơn

"That Black Wall" by Danny Barnes

"The Wall" by Tim Murphy

"The Wall" by Bruce Springsteen

"Theme for an American Hero" by Chip Taylor

"There Won't Be Any Snow (Christmas in the Jungle)" by Derrik Roberts

"This is Radio Clash" by The Clash

"Three-Five-Zero-Zero" from the musical Hair

"Through the Ages" by Bolt Thrower

"Tình Ca Người Mất Trí" (Love Song of Someone Who Lost Their Mind) by Trịnh Công Sơn (για τις γυναίκες που έχασαν τους φαντάρους συντρόφους τους)

"This Ain't Nothing" by Craig Morgan

"This Cowboy's Hat" by Lee Kernaghan (talks about his uncle dying in 1969 in Vietnam)

"To Susan on the West Coast Waiting" by Donovan

"Travelin' Soldier" by Bruce Robison (popularized by the Dixie Chicks)

"Trường Sơn Đông - Trường Sơn Tây" by Hoàng Hiệp (ποίημα του Phạm Tiến Duật, για τη δίκη του Ho Chi Minh trail)

U

"Uncle Sam" by Jimmy Hughes

"Uncommon Valor: A Vietnam Story" by Jedi Mind Tricks

"Universal Soldier" by Buffy Sainte-Marie; ηχογραφημένο και από τον Donovan

"Unknown Soldier" by The Doors

"Unnatural Selection" by Ayreon

"Us and Them" by Pink Floyd

V

"Vaya con Dios-Fellow in Vietnam" by Inez and Charlie Foxx

"Verbal Razors" by Exodus

"Viet Nam Blues" by Dave Dudley

"Vietnam" by Phil Ochs

"Vietnam" by J. B. Lenoir

"Vietnam" by The Satellites

"Vietnam" by Jimmy Cliff

"Vietnam" by Lars Frederiksen and the Bastards

"Vietnam Blues" by J. B. Lenoir

"Vietnam, Ho Chi Minh" by Ái Vân and The Blue Guitars

"Vietnam Talkin' Blues" by Johnny Cash

"Vietnam Vets" by Circle One

"Vietnamerica" by The Stranglers

"Vietnamese Baby" by New York Dolls

"Vietnow" by Rage Against The Machine

"Violence and Bloodshed" by Manowar

"Volunteers" by Jefferson Airplane

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

W

"Waist Deep in the Big Muddy" by Pete Seeger

"Wait For Me" by Brothers of Soul

"Walking on a Thin Line" by Huey Lewis and the News

"Wake Up" by Rage Against the Machine

"Wandering the swamps of Vietnam", άγνωστος συνθέτης

"War" by Edwin Starr (ηχογραφημένο και από τους The Temptations και τον Bruce Springsteen)

"War Games" by The Monkees

"The War Drags On", γραμμένο από τον Mick Softley και τον Donovan

"The War Is Over" by Phil Ochs.

"War Pigs" by Black Sabbath (για την ευθύνη των πολιτικών των ΗΠΑ)

"War Song" by Neil Young

"War Sucks" by The Red Krayola

"Watergate Blues" by Gil Scott-Heron

"We Just Did What We Were Told" by Don Forbes

"Welcome the Boys Back Home" by Bill Moss & the Celestials

"Welcome to the Real World" by Sweet Savage

"Welcome Wagon" by Nasty Savage

"Welterusten Meneer de President" by Boudewijn de Groot

"What Are You Fighting For" by Phil Ochs

"What We're Fighting For" by Dave Dudley

"What's Going On?" by Marvin Gaye

"When the Hunter Becomes Hunted" by Tank

"When You're only nine" by The Toe River Valley Boys

"Where Are You Now, My Son?" by Joan Baez

"Where Have All the Flowers Gone?" by Pete Seeger

"White Boots Marching In A Yellow Land" by Phil Ochs

"The Willing Conscript" by Tom Paxton

"Wild Irish Rose" by George Jones [για έναν ανώνυμο αλκοολικό και άστεγο βετεράνο του Βιετνάμ]

"Wish You Were Here, Buddy" by Pat Boone

"Working for the Yankee Dollar" by The Skids

"We Gotta Get Out Of This Place" by (The Animals)

Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι. Τα τραγούδια ενός φρικιαστικού πολέμου

X

"Xmas in February" by Lou Reed

Y

"Yellow River" by Christie

"Youngstown" by Bruce Springsteen

"Your Flag Decal Won't Get You Into Heaven Anymore" by John Prine

"Your Heart Belongs To Me" by The Supremes & The Velvelettes

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βιετνάμ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Έλληνας αντάρτης του Βιετνάμ: Αυτομόλησε στο Λαϊκό Στρατό και πολέμησε 12 χρόνια μέσα στη ζούγκλα

Ο πόλεμος του Βιετνάμ σε αριθμούς

Quiz: Πόσο καλά γνωρίζεις τον πόλεμο του Βιετνάμ;

SHARE:

24Media Network