Stopbullying: Webisodes ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Stopbullying: Webisodes ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό

Δείτε την καμπάνια Stopbullying που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Διαβάστε τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και το παιδί, σε περίπτωση "bullying" (Vids)

Σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying. Φαινόμενο της εποχής, που κλιμακώνεται στο πέρας του χρόνου και πλέον "φωλιάζει" και στα άδυτα του διαδικτύου, μπαίνοντας από το "παράθυρο" σε πολλά σπίτια.

Το "bullying", είναι στην ουσία η χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος στον άλλο και ψυχολογική πίεση. 

Εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως του λεκτικού εκφοβισμού, του κοινωνικού-συναισθηματικού, του σωματικού, του σεξουαλικού αλλά και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Κοινώς, μπορεί να εκφράζεται σαν "πείραγμα", σωματική βία, διάδοση φημών, λεκτική βία και διακριτική συμπεριφορά.

Τις περισσότερες φορές, οι έρευνες και η εμπειρία δείχνουν ότι τα θύματα είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μοναχικότητα και τάση για απομόνωση, ευαίσθητα και εσωστρεφή, ενώ παρουσιάζουν έλλειψη συνεργασίας και ομαδικής νοοτροπίας.

Οι  δράστες από την άλλη πλευρά, παρουσιάζουν στοιχεία προβληματικής, αντικοινωνικής και συχνά παραβατικής συμπεριφοράς. Χαρακτηρίζονται από ασυνέπεια στη συμπεριφορά τους, αδυναμία διαχείρισης του θυμού τους, παρορμητικότητα, απουσία τύψεων ή μεταμέλειας και χειριστική συμπεριφορά ως προς τον άλλο.

Η παγκόσμια διάσταση του σχολικού εκφοβισμού, έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών κυβερνητικών και μη κινήσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης.

Στα πλαίσια του αγώνα κατά του bullying, η Αμερικανική Κυβέρνηση λανσάρει την καμπάνια "Stopbullying", "ανεβάζοντας" στο διαδίκτυο σειρά από βίντεο για τα παιδιά.

Πρωταγωνιστές των βίντεο, είναι οι καρτούν χαρακτήρες KB, Josh και Milton, που αντιμετωπίζουν θαρραλέα τα παιδιά που παρενοχλούν τους συμμαθητές τους.

Μετά το τέλος του κάθε βίντεο, το παιδί καλείται να απαντήσει σε ένα κουίζ σχετικό με το θέμα της σχολικής βίας που το βοηθά στην αφομοίωση του διδακτικού μηνύματος.

Δείτε όλα τα βίντεο της σειράς εδώ 

Πως αντιμετωπίζεται η σχολική βία - τι πρέπει να κάνουν οι γονείς:

• Γονείς παιδιού που εκφοβίζεται:

-Συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

-Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε.

-Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει το παιδί σας για τα συναισθήματά του και για τις ανάγκες του.

-Παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης αλλά και την υγεία του παιδιού σας.

-Αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.

• Γονείς παιδιού που εκφοβίζει:

-Συζητήστε με τον Διευθυντή του σχολείου για το περιστατικό εκφοβισμού που προκλήθηκε από το παιδί σας.

-Συνεργαστείτε με το σχολείο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδιού σας σχετικά με τη βία.

-Συνεργαστείτε με τον Διευθυντή και τον δάσκαλο του παιδιού σας για την εφαρμογή των κανόνων, των συνεπειών και την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.

-Παρακολουθήστε την εξέλιξη της κατάστασης και συνεργαστείτε στενά με το σχολείο. Παρατηρήστε αν το παιδί σας εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες ή εκδηλώνει εκφοβιστική συμπεριφορά και με τα παιδιά της γειτονιάς ή και με εσάς στο σπίτι. Μιλήστε γι’ αυτά στο Διευθυντή και το δάσκαλο της τάξης και συνεργαστείτε μαζί τους για να πάρετε βοήθεια.

Διαστάσεις εν τω μεταξύ, έχει λάβει το φαινόμενο της σχολικής βίας στη χώρα μας

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ)  για το φαινόμενο της σχολικής βίας και της θυματοποίησης στην Ελλάδα, το ποσοστό των μαθητών που υφίσταται σχολικό εκφοβισμό υπολογίζεται στο 10% - 15% ενώ φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση κάνοντας τους ειδικούς να κάνουν λόγο για σοβαρό και εκτεταμένο πρόβλημα. Δείτε την έρευνα του "Χαμόγελου του παιδιού" για τη σχολική βία.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.262 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 6 ευρωπαϊκά κράτη ( Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία).

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με  τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οδηγούμαστε στο να συμπεράνουμε πως η αντίληψη των παιδιών αναφορικά με το φαινόμενο του Bullying είναι καλή καθώς επίσης ότι τα παιδιά θύματα βιώνουν το φαινόμενο κατά κύριο λόγο μέσα στα σχολεία συνηθέστερα με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού.

Άξιο να αναφερθεί είναι και το γεγονός ότι οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά του bullying καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής του από τους καθηγητές μέσα στο σχολείο.  Κάτι που αποδεικνύει πόσο καθοριστική είναι η ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε ενέργεια αφορά στο φαινόμενο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου: 116-111

Χαμόγελο του Παιδιού: 1056 (Εθνική Τηλεφωνική γραμμή για τα Παιδιά SOS)

Πηγή: stopbullying.gov, antibullyingnetwork.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Bullying: Όταν το καψόνι στα "πρωτάκια" μετατρέπεται σε μάστιγα

Ξενάκη: Πολλές φορές το καψόνι στην Ελλάδα θεωρείται πως πρέπει να το περάσουμε όλοι

Cyber bullying: Ο τραμπουκισμός στο διαδίκτυο

SHARE:

24Media Network