Τα 11 πρόσωπα του Οσάμα μπιν Λάντεν

default image

Το NEWS 247 με αφορμή τα δέκα χρόνια της 11η Σεπτεμβρίου βουτά στα σκοτεινά νερά της προσωπικότητάς του Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι ιστορίες, οι μαρτυρίες και οι φήμες για τη ζωή και τον θάνατό του (Pics)

Αν ένας σκηνοθέτης έψαχνε τον τέλειο κακό για την επόμενη ταινία δράσης του, δεν θα υπήρχε καλύτερο πρότυπο από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα του αφιερώματος του NEWS 247 για τα 10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η προσωποποίηση του κακού για τη Δύση και παράλληλα ο άνθρωπος που σήκωσε το κεφάλι απέναντι στους άπιστους για εκατομμύρια μουσουλμάνους και έβαλε την εικόνα του στα μπλουζάκια τους.

Από πλούσιος πρίγκιπας, νεφροπαθής κυνηγημένος σε σπηλιές και από ντροπαλός έφηβος, εγκέφαλος μιας τρομοκρατικής επίθεσης που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Φυγάς επί δέκα χρόνια, βρήκε το θάνατο από κομάντο, μπροστά στη γυναίκα του σε ένα φινάλε που θα ταίριαζε σε αμερικανική περιπέτεια με αίσιο για τους “καλούς” τέλος.

Το NEWS 247 θυμάται μερικά από τα πρόσωπα του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος πριν ακριβώς δέκα χρόνια έβλεπε ένα όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, βυθίζοντας στο πένθος τις ΗΠΑ και εισάγοντας στην εποχή του πολέμου και του τρόμου δίχως τέλος ολόκληρο τον πλανήτη.

1. Ο τρομοκράτης

Τον Οσάμα μπιν Λάντεν οι περισσότεροι τον μάθαμε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 (ή λίγο μετά), όταν αεροπλάνα που είχαν καταληφθεί από στρατολογημένους από τον ίδιο αεροπειρατές, έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2,996 άνθρωποι (μαζί με τους αεροπειρατές) και να ανοίξει η εποχή του τρόμου.

Όμως ο μπιν Λάντεν πριν το μεγάλο χτύπημα είχε ενορχηστρώσει σειρά αιματηρών επιθέσεων εναντίον των “απίστων”.

Η πρώτη βομβιστική επίθεση που του αποδίδεται έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 1992 στο ξενοδοχείο Gold Mihor στο Άντεν. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το χτύπημα θεωρήθηκε ως αλλαγή τακτικής από την Αλ Κάιντα, που πλέον υιοθετούσε την θεωρία της “παράπλευρης απώλειας”, η οποία χρησιμοποιήθηκε και από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το 1996 οι ΗΠΑ θεωρούν τον μπιν Λάντεν ως πρώτο ύποπτο για διπλή βομβιστική επίθεση στη Σαουδική Αραβία, όπου χάνουν τη ζωή τους 24 Αμερικανοί αξιωματούχοι και 2 Ινδοί.

Τον Αύγουστο του 1998, ο μπιν Λάντεν κατηγορήθηκε για τις επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ. Πάνω από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί με αποτέλεσμα ο Μπιλ Κλίντον να διατάξει αεροπορικές επιθέσεις και ο μπιν Λάντεν να γίνει ο 456ος άνθρωπος που μπαίνει στη λίστα με τους 10 πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον πλανήτη.

 

Τον Οκτώβριο του 2000 η Αλ Κάιντα χτυπά πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ στο λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη και αφήνει πίσω της 17 νεκρούς ναυτικούς.

Μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η Αλ Κάιντα, συνεχίζει τις επιθέσεις, αλλά και τις απαγωγές ξένων υποκόων, στις οποίες αναφέρεται και ο ίδιος ο μπιν Λάντεν στα ηχογραφημένα μηνύματά του, απειλώντας με εκτελέσεις αν δεν αποχωρήσουν οι άπιστοι από τα ιερά χώματα του Ισλάμ.

Πέρα από τα χτυπήματα για τα οποία κατηγορείται άμεσα, θεωρείται ως χρηματοδότης άλλων τρομοκρατικών ενεργειών τις οποίες δεν οργάνωσε.

Μια από αυτές η “σφαγή του Λούξορ” τον Νοέμβριο του 1997, αποτέλεσε πλήγμα και για τον ίδιο. Τρομοκράτες με αυτόματα σκότωσαν 62 ανθρώπους σε τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου εξοργίζοντας την κοινή γνώμη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΝΑΤΟ να απειλήσει με αντίποινα και ο μπιν Λάντεν να αναγκαστεί για πολλοστή φορά να αλλάξει… τόπο διαμονής, μετακινούμενος από το Τζαλαλαμπάντ και μεταφέροντας τη βάση της Αλ Κάιντα νότια.

2. Ο ήρωας των μουσουλμάνων

 

Ένας Αμερικανός αρθρογράφος έγραψε μετά την 11η Σεπτεμβρίου ότι “αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν έπεφτε από τη γέφυρα του Μπρούκλιν, θα ήταν ασφαλές να πούμε πώς τουλάχιστον 1.000.000 πιστοί θα τον ακολουθούσαν χωρίς δισταγμό στον θάνατο”.

Η άποψη αυτή είναι υπερβολική, αλλά είναι γεγονός ότι ο νεκρός αρχηγός της Αλ Κάιντα, λατρεύτηκε από εκατομμύρια μουσουλμάνους, όσο μισήθηκε από τους δυτικούς.

Η εικόνα του “στόλισε” τοίχους σε πολλά μέρη από τη βόρεια Αφρική μέχρι την κεντρική Ασία, ενώ το πρόσωπό του μπήκε σε μπλουζάκια.

Μετά το θάνατό του, ανακηρύχθηκε μάρτυρας του Ισλάμ και παρακλάδια της Αλ Κάιντα έκαναν επιθέσεις στο όνομά του.

Η λατρεία προς τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πέρα από τον πόλεμο που άνοιξε με τη Δύση, ως αντίποινα για τα δεινά που έχει προκαλέσει στο Ισλάμ, πηγάζει και από το ότι εξέφρασε κάτι που μοιάζει με τα δικά μας μέτρα με “κάθαρση”.

Σε μια εποχή, που οι ιμάμηδες είχαν χάσει το κύρος τους, λόγω της στήριξής τους σε αυταρχικά καθεστώτα που καταδυνάστευαν το λαό, ο μπιν Λάντεν ήταν ο εκπρόσωπος ενός ρεύματος αλλαγής στην πράξη, που πρέσβευε την ανάγνωση του Κορανίου χωρίς μεσολαβητές, επιστροφή σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν και φυσικά “Τζιχάντ” εναντίον των απίστων.

Η αντίδραση των ΗΠΑ με τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, μάλλον έδωσε περισσότερη λάμψη στην εικόνα του Οσάμα μπιν Λάντεν, μέχρι και τον θάνατό του το 2011.

3. Ο Νο1 καταζητούμενος του πλανήτη

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2001 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι “Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, καταζητείται νεκρός ή ζωντανός”.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της αλ Κάιντα ήταν φυσικά ο νούμερο 1 καταζητούμενος στον κόσμο, ωστόσο είχε μπει στο Top-10 του FBI ήδη από τον Ιούνιο του 1999.

Αιτία της εισόδου του στη λίστα ήταν οι επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Τανζανία και Κένυα, που κόστισαν τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Το εκπληκτικό είναι ότι η παραμονή του στη λίστα, τυπικά δεν συνδέθηκε με την 11η Σεπτεμβρίου, μετά τις επιθέσεις.

Ο λόγος ήταν ότι για να μπεις στη λίστα πρέπει να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από εισαγγελέα ή το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο μπιν Λάντεν δεν κατηγορήθηκε επισήμως για τον ρόλο του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λίγο μετά το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, προσφέρθηκε αμοιβή 50 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε όποιον έδινε πληροφορίες και 2 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδία πιλότων της Air Line και την ομοσπονδία αερομεταφορών.

Παρά τα υπέρογκα ποσά, ο Οσάμα μπιν Λάντεν παρέμεινε ασύλληπτος για 10 χρόνια, μέχρι την εκτέλεσή του από κομάντο. Αν και όλοι περίμεναν ότι θα τον αντικαταστήσει στη λίστα, ο διάδοχός του στην Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, τελικά, τον Ιούνιο του 2011, το FBI ανακοίνωσε ότι είναι απίθανο να πάρει τη θέση του νεκρού μπιν Λάντεν κάποιος άλλος τρομοκράτης.

4. Ο άνθρωπος των προέδρων

 

Αν ισχυριστεί κάποιος ότι δύο πρόεδροι των ΗΠΑ χρωστάνε χάρη στον επί χρόνια μεγαλύτερο εχθρό της πατρίδας τους, θα τον περάσουν για τρελό ή προβοκάτορα. Και όμως, ο Οσάμα μπιν Λάντεν έσωσε έναν πρόεδρο και ίσως καταφέρει έστω και νεκρός να σώσει άλλον έναν.

Λίγο πριν την 11η Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί πολίτες είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι είχαν ψηφίσει και η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους έπεφτε με γοργούς ρυθμούς.

Το χτύπημα στο WTC, έδωσε την ευκαιρία στον Μπους να υποδυθεί τον ρόλο που του ταίριαζε περισσότερο. Αυτόν του πιστολέρο εκδικητή, που κυνηγά τους κακούς σε όλο τον πλανήτη. Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “θα τους βγάλουμε από τη φωλιά τους” κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του τους τρομαγμένους Αμερικανούς και αργότερα να κερδίσει μια ακόμα θητεία.

Το ηχητικό μήνυμα του μπιν Λάντεν λίγο πριν τις εκλογές του 2004, με το οποίο ειρωνευόταν τον Τζορτζ Μπους, θεωρείται ότι άσκησε μεγάλη επίδραση στους ψηφοφόρους, υπέρ του τότε προέδρου.

Σήμερα, δέκα χρόνια από την αποφράδα 11η Σεπτέμβρη του 2011, σύμφωνα με δημοσκόπηση ο Μπους κατατάσσεται προτελευταίος ως προς το έργο του, μεταξύ των 9 τελευταίων προέδρων των ΗΠΑ.

 

Ο Οσάμα όμως θα αποτελέσει άσο στο μανίκι και για έναν άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ, που ξεκίνησε με ελπίδες, αλλά απογοητεύει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τα πάει καλά στην οικονομία, δεν έκλεισε το Γκουαντάναμο, ενώ οι ΗΠΑ όλο φεύγουν και όλο παραμένουν σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο φόνος του μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα στις επόμενες εκλογές από τον Ομπάμα, όταν και θα αντιμετωπίσει δεξιούς αντιπάλους, το κόμμα των οποίων δεν κατάφερε να πιάσει τον διαβόητο τρομοκράτη.

Οι φωτογραφίες του Ομπάμα, που παρακολουθούσε με αγωνία τα τεκταινόμενο στο Αμπονταμπάντ, μόνο τυχαίες δεν ήταν.

5. Ο απόλυτος εχθρός της Δύσης

 

“Οι Μουσουλμάνοι, πρέπει να σκοτώνουν τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, όπου τους βρίσκουν”.

Η ρήση αυτή που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι αντιπροσωπευτική του μίσους που ένιωθε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας για τους Αμερικανούς.  Πολλοί προσπάθησαν να βρουν την πηγή αυτής της εμμονής, χωρίς να αποκλείουν να τον επηρέασε και ο θάνατος του πατέρα του (Ο μπιν Λάντεν ήταν μόλις 13 ετών), σε δυστύχημα με ελικόπτερο, του οποίου ο πιλότος ήταν Αμερικανός.

Ωστόσο τα αίτια είναι μάλλον βαθύτερα. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, πίστευε ότι όλες οι ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, είχαν ως αποτέλεσμα την καταπίεση, τη δυστυχία και τον θάνατο των μουσουλμάνων αδερφών του.

Δεν θεωρούσε τους δυτικούς απλώς εχθρούς του, αλλά “μόλυνση” για τους Ιερούς Τόπους του Ισλάμ, τους οποίους όταν δεν καταλάμβαναν με στρατό, τους ήλεγχαν με πουλημένες κυβερνήσεις. Έπρεπε λοιπόν είτε να εκδιωχθούν από τα ιερά εδάφη, είτε να πεθάνουν.

Η υποστήριξη του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και η διάβρωση των μουσουλμανικών κοινωνιών, από δυτικές συνήθειες υποδαύλιζε το μίσος του, με αποτέλεσμα να θεωρεί ως νόμιμους στόχους του Ιερού Πολέμου ακόμα και τους άμαχους.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν πίστευε ότι με πολύνεκρες επιθέσεις (όπως της 11ης Σεπτεμβρίου) θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μακροχρόνιους πολέμους σε μουσουλμανικά εδάφη, όπου θα τους τσάκιζε με τους έτοιμους να πεθάνουν μαχητές της “Τζιχάντ”.

Οι ατέρμονοι πόλεμοι, σύμφωνα με τη λογική του, θα οδηγούσαν σε καταστροφή της οικονομίας του αντιπάλου. Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έπεσε και πολύ έξω…

6. Ο “μαχητής της ελευθερίας”

Θυμάστε την ταινία (ο θεός να την κάνει) “Ράμπο 3”; Τελείωνε με τα λόγια “η ταινία είναι αφιερωμένη στους γενναίους ανθρώπους του Αφγανιστάν”, δηλαδή  στους μουτζαχεντίν που τότε πολεμούσαν τους Σοβιετικούς.

Η μήτρα όλων των θεωριών συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου, είναι η συνεργαCIA, Οσάμα μπιν Λάντεν-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου Αφγανιστάν-Σοβ. Ένωσης τη δεκαετία του ’80.

Το 1979 οι Σοβιετικοί εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Από το 1984 ο Οσάμα μπιν Λάντεν στήνει βάση στο Πεσαβάρ (σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν)  και στρατολογεί εθελοντές εναντίον τους. Από το 1986 πηγαίνει ο ίδιος στο Πεσαβάρ και δημιουργεί ένοπλη ομάδα, που ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση της Αλ Κάιντα.

 

Οι Αμερικανοί προμηθεύουν χρήματα και όπλα στους μουτζαχεντίν μέχρι την τελική ήττα των Σοβιετικών. Επισήμως, η CIA αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τον αρχιτρομοκράτη ή την ομάδα του, ωστόσο ο σταθμάρχης της στην περιοχή Μίλτον Μπέρντεν -όπως και άλλοι εμπλεκόμενοι-  είχε παραδεχθεί ότι πράγματι ΗΠΑ και Οσάμα ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στους “άθεους κομμουνιστές”.

Εκείνη την εποχή ο μπιν Λάντεν είχε εκπαιδεύσει με τη βοήθεια της CIA περίπου 20.000 μαχητές στη χρήση όπλων, εκρηκτικών και πυραύλων Stinger.

Όταν το 1989, οι Σοβιετικοί αναγκάστηκαν τελικά να αποχωρήσουν, οι μουτζαχεντίν χαρακτηρίστηκαν από την αμερικανική προπαγάνδα ως “μαχητές της ελευθερίας”. Λίγα χρόνια αργότερα ο πρώην συνεργάτης Οσάμα θα ξεκινούσε τον “Ιερό Πόλεμο” εναντίον κάθε Αμερικανού με αποκορύφωμα την 11η Σεπτεμβρίου.

7. Το “φάντασμα”

 

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι μια από τις ελάχιστες προσωπικότητες που έχει τυλιχτεί σε τέτοιο βαθμό από την αχλύ του μύθου, ώστε κάποιοι να αναρωτιούνται αν υπήρξε, κάποιοι αν ήταν νεκρός πολλά χρόνια πριν το Μάιο του 2011 και κάποιοι άλλοι αν είναι ακόμα μαζί μας.

Το χτύπημα στην καρδιά των ΗΠΑ, αλλά και ο τρόπος ζωής του έριχναν συνεχώς νερό στο μύλο των συνωμοσιολόγων. Κάθε απίθανη και πιθανή θεωρία ακούστηκε από απλούς ανθρώπους, αλλά ακόμα και από αρχηγούς κρατών.

Το 2002 ο τότε πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι πιθανότατα ο μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Επί χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του FBI και της CIA δήλωναν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βέβαιοι ότι ο νεφροπαθής τρομοκράτης είχε 6-18 μήνες ζωής, ωστόσο ο ίδιος φρόντιζε να επιστρέφει από τον άλλο κόσμο με ηχογραφημένα μηνύματα.

Φυλλάδιο προπαγάνδας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Η εκτέλεσή του από Αμερικανούς κομάντο τον περασμένο Μάιο, περισσότερο φούντωσε παρά έσβησε τις φήμες. Φωτογραφία του νεκρού Λάντεν δεν είδαμε, ενώ η επιλογή των Αμερικανών να βυθίσουν τη σορό του στη θάλασσα δεν βοήθησε και πολύ με την τελευταία θεωρία συνωμοσίας να υποστηρίζει ότι ο Οσάμα, μεταφέρθηκε σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ ζωντανός και η ιστορία της βύθισης ήταν ένα βιαστικό παραμύθι.

Μία από τις συζύγους του που τραυματίστηκε και συνελήφθη κατά την επιχείρηση εκτέλεσή του, φέρεται να δήλωσε ότι ο μπιν Λάντεν για… 5 ολόκληρα χρόνια ζούσε σε δύο δωμάτια, στο κρησφύγετο στο Αμπονταμπάντ, χωρίς ποτέ να μετακινείται σε άλλο χώρο. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι βρισκόταν σε σπηλιές και τον έκρυβαν φυλές για τις οποίες τα 50 εκατομμύρια δολάρια αμοιβή για το κεφάλι του δεν σήμαιναν τίποτα.

Επί δέκα χρόνια, ασύλληπτος, χωρίς κανείς να ξέρει που (και αν) βρίσκεται μέχρι τον θάνατό του, ο μπιν Λάντεν μπορεί να χαρακτηριστεί “φάντασμα”.

Άλλωστε, πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας, το φάντασμά του θα πλανιέται πάνω από τη διεθνή πολιτική για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς η πόρτα που άνοιξε στον τρόμο και τη βία παραμένει ορθάνοικτη.

8. Ο κυνηγημένος σεΐχης

 

Η εικόνα του Οσάμα μπιν Λάντεν στις σπηλιές πάντα ξένιζε, δεδομένου ότι είχε κληρονομήσει 25-30 εκατομμύρια δολάρια από τον πατέρα του. Όμως είναι γεγονός ότι κυνηγήθηκε άγρια από την ίδια του τη χώρα, πολύ πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Το 1991, με την Αλ Κάιντα να μετρά τρία χρόνια ζωής, Ο Οσάμα μπιν Λάντεν εξοργισμένος από τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, αντιδρά και αναγκάζεται να καταφύγει στο Σουδάν, αφού το καθεστώς δεν καταφέρνει να τον κάνει να σιγήσει.

Δύο χρόνια αργότερα μετά από ασφυκτικές πιέσεις, η οικογένειά του τον βγάζει από μέτοχο της κατασκευαστικής εταιρείας που τους είχε αφήσει ο Μοχάμεντ μπιν Λάντεν και σταματά να του στέλνει το μερίδιό του από τα κέρδη.

Το 1994 η Σαουδική Αραβία του αφαιρεί και την ιθαγένεια, εξαιτίας των πύρινων λόγων του κατά του καθεστώτος.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, είχε μια μοναδική ικανότητα να μαζεύει χρήματα για τον “Ιερό Πόλεμο” ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και έτσι συνέχισε να χρηματοδοτεί και να εκπαιδεύει τους μαχητές του.

Τον Μάιο του 1996, ο μπιν Λάντεν μετά από αμερικανικές πιέσεις εγκαταλείπει το Σουδάν και πάει στο Αφγανιστάν. Λίγους μήνες μετά, με φετφά του, καλεί σε δολοφονίες στρατιωτικών των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Το κυνήγι του μπιν Λάντεν εντείνεται, όπως και τα χτυπήματα της Αλ Κάιντα. Μετά την 11η Σεπτέμβρη, και την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, κρύβεται στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν, υπό την προστασία των ταλιμπάν. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνει ηχογραφημένα μηνύματα απειλώντας και δηλώνοντας “παρών” παρά το διωγμό.

Στο τελευταίο ηχογραφημένο μήνυμα που του αποδίδεται (Ιανούαριος του 2011) τονίζει ότι η απελευθέρωση Γάλλων υπηκόων που είχαν απαχθεί στον Νίγηρα από την Αλ Κάιντα, θα εξαρτηθεί από την αποχώρηση γαλλικών στρατευμάτων από τα χώματα του Ισλάμ.

Την πρώτη Μαΐου 2011, ο Οσάμα μπιν Λάντεν πέφτει νεκρός στο Αμπονταμπάντ του Πακιστάν από τα πυρά Αμερικανών κομάντο. Το γεγονός ότι δεν έμενε σε σπηλιά, αλλά σε ένα ευρύχωρο σπίτι κοντά σε στρατιωτική βάση, προκαλεί έκπληξη.

9. Ο αυστηρός πατέρας

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, γεννήθηκε το 1957 στο Ριάντ της Σ. Αραβίας και μεγάλωσε με τις αρχές του Ουαχαβισμού, που πρεσβεύει αυστηρή τήρηση του Κορανίου.

Ήταν το 7ο παιδί από τα 50 που απέκτησε ο πατέρας του με 10 διαφορετικές γυναίκες (η 10η ήταν η μητέρα του Οσάμα).

Ο Μοχάμεντ μπιν Λάντεν

Ο πατέρας του, Μοχάμεντ, ένας πάμπλουτος κατασκευαστής που είχε στενές σχέσεις με το παλάτι, χώρισε τη μητέρα του, η οποία ξαναπαντρεύτηκε και ο Οσάμα έζησε με τα τρία του θετά αδέρφια και μια θετή αδερφή. Στα 13 του, ο βιολογικός του πατέρας σκοτώθηκε σε πτώση ελικοπτέρου.

Ο Οσάμα παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 17 του στη Συρία το 1974 την 14χρονη πρώτη του ξαδέρφη Ναγια Γκάνεμ, ενώ συνολικά φέρεται να είχε παντρευτεί συνολικά 5 ή 6 γυναίκες από τις οποίες απέκτησε από 20 έως 26 παιδιά.

Στη φωτογραφία, η Φατιμα, ο Σαάντ, ο Ομάρ, ο Μοχάμεντ, ο Οσμάν και ο Αμπντούλ Ραχμάν μπιν Λάντεν.

Ο μπιν Λάντεν μεγάλωσε τα παιδιά του σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ και για την κόρη του Φατιμα κανόνισε να παντρευτεί με έναν Σαουδάραβα μαχητή όταν θα έκλεινε τα 12. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια Αμερικανικής επιδρομής στο Αφγανιστάν, δύο χρόνια μετά το γάμο.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, πολλά από τα παιδιά του κατέφυγαν στο Ιράν και οι κινήσεις τους βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν

Ένας από τους γιους του μπιν Λάντεν, ο Ομάρ πήγε στην Ευρώπη, παντρεύτηκε Βρετανίδα και έχει αποκηρύξει τις ενέργειες του πατέρα του.

10. Ο οπαδός της Άρσεναλ

“Osama, woah-woah, Osama woah-woah, he’s hiding in Kabul, he loves Arsenul” (ο Οσάμα κρύβεται στην Καμπούλ και αγαπάει την Άρσεναλ).

Το σύνθημα που ακουγόταν στα γήπεδα και προκαλούσε ανατριχίλα στη διοίκηση των “Κανονιέρηδων”, ήταν αποτέλεσμα μιας φήμης ετών σχετικά με την αδυναμία του νεκρού αρχιτρομοκράτη στην Άρσεναλ.

Ο συγγραφέας Άνταμ Ρόμπινσον στο βιβλίο του “Μπιν Λάντεν: Πίσω από τη μάσκα του τρόμου”, υποστήριξε ότι ο Οσάμα (που αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο), παρακολούθησε αρκετά ματς της Άρσεναλ τη δεκαετία του ’90.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας σημειώνει ότι ο Οσάμα είδε παιχνίδια τη σεζόν 93/94 όταν η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Μάλιστα ο μπιν Λάντεν, φέρεται να ενθουσιάστηκε τόσο, που αγόρασε φανέλα του Ίαν Ράιτ για έναν από τους γιους του.

 

Όταν, η ιστορία αυτή ήρθε στην επιφάνεια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η διοίκηση της Άρσεναλ κήρυξε τον  Οσάμα ανεπιθύμητο.

“Έχουμε δει τα δημοσιεύματα. Ξεκάθαρίζουμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Χάιμπουρι στο μέλλον” τόνισε ο τότε εκπρόσωπος της ομάδας.

Οι οπαδοί της Άρσεναλ πάντως, δεν το πήραν και τόσο στραβά, τοποθετώντας τον μεταξύ των διάσημων οπαδών της ομάδας, δίπλα στον Φιντέλ Κάστρο και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση του με την Άρσεναλ δεν έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και σωματοφυλάκων του, το πάθος του για το ποδόσφαιρο (του άρεσε να παίζει σέντερ φορ) είναι αδιαμφισβήτητο.

11. Ο συνεσταλμένος έφηβος

Πολλά χρόνια πριν μετατραπεί στον Νο 1 τρομοκράτη του πλανήτη, ο Οσάμα μπιν Λάντεν φοίτησε στο ξακουστό σχολείο Al Thager στη Τζέντα της Σ. Αραβίας.

Στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές απέκτησε και πτυχίο μηχανικού το 1979, πριν πάρει τα βουνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις φήμες, δεν έχει σπουδάσει στην Ευρώπη.

Ως νέος περιγράφεται εργατικός και ήρεμος με ιδιαίτερη κλίση στη θρησκεία και την ποίηση, ενώ φέρεται να έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη και για το ποδόσφαιρο.

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ταξίδια του μπιν Λάντεν και στην Ευρώπη ως έφηβος. Η ισπανική εφημερίδα El Correo το 2001, δημοσίευσε φωτογραφίες του μπιν Λάντεν που φέρεται να έχουν τραβηχτεί σε επίσκεψή του στην Οξφόρδη σε ηλικία 14 ετών.

Δεξιά ο Οσάμα μπιν Λάντεν

Η Ισπανίδα στην οποία ανήκουν οι φωτογραφίες περιγράφει τον Οσάμα ως ένα “φωτεινό παιδί”. Στις φωτογραφίες, τα κορίτσια φοράνε μίνι και παντελόνια και έχουν τα χέρια τους στους ώμους του Οσάμα και των μεγαλύτερων αδερφών του.

Η γυναίκα θυμήθηκε ότι ο μπιν Λάντεν ήταν πολύ ευγενικό παιδί και ιδιαίτερα σοβαρό για την ηλικία του. Μίλαγε συχνά για τη μητέρα του, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και κομπλιμέντο σε ένα από τα κορίτσια λέγοντάς της ότι “είναι όμορφη σαν τη μητέρα του”.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Ισπανίδας, ο Οσάμα και τα αδέρφια του τους ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι προέρχονται από χώρα με πιο αυστηρά έθιμα, σε σχέση με τη Βρετανία εκείνης της εποχής και παρά το ότι ήταν μικρότεροι σε ηλικία επέμειναν να πληρώνουν εκείνοι.

Τριάντα χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση, η Ισπανίδα, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα,  θα αναγνώριζε σε ένα παλιό άλμπουμ τον άνθρωπο που έψαχνε όλη η υφήλιος.

Διαβάστε επίσης

* Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

* ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΝΕΚΡΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

* ΤΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

* ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΜΕ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ;

* ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ 19 ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

* ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΩΣΕ ΤΟ AL JAZEERA

* ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* ΠΩΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

* ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

* Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα