Τα Best Of του Κώστα Τσάκωνα. Από το “γαμ@@στε”, στις προφητικές ατάκες για την Ελλάδα και τον Μπιτζιμπιτζίδη

Τα Best Of του Κώστα Τσάκωνα. Από το “γαμ@@στε”, στις προφητικές ατάκες για την Ελλάδα και τον Μπιτζιμπιτζίδη

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή η πιο cult φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου. Υδραυλικός, επιστάτης, αφισοκολλητής ή Πόντιος, αυτός ήταν και θα παραμείνει ο Κώστας Τσάκωνας που όλοι λατρέψαμε και αυτά είναι τα καλύτερά του (Vids)

Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Τετάρτης, ο αγαπημένος κωμικός Κώστας Τσάκωνας σε ηλικία 72 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 11 στο κοιμητήριο της Αργυρούπολης.

Η σεμνότητά του, αλλά και ο ιδιαίτερος τρόπος ερμηνείας του, τον έκαναν πολύ αγαπητό στο ελληνικό κοινό, ενώ έκανε σπουδαία καριέρα και στην ελληνική επιθεώρηση, την οποία υπηρέτησε με πάθος, για πολλά χρόνια.

Ο Κώστας Τσάκωνας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς πριν 5 χρόνια υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο του προκάλεσε αστάθεια, ενώ τα τελευταία χρόνια έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Πρόσφατα υποβλήθηκε και σε χειρουργική επέμβαση και είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κηδεία του θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στο κοιμητήριο της Αργυρούπολης.

“Με το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω, αλλιώς θα είχα ‘φύγει’ προ πολλού, Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι. Θα το παλέψω όμως. Τον έχω πάρει αστεία. Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι καθόλου. Κάποια στιγμή θα φύγουμε από τη ζωή. Άλλωστε τον θάνατο και την Εφορία δεν θα αποφεύγεις”, δήλωνε τον περασμένο Μάιο, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso, ενώ στην ίδια συνέντευξη είχε εξομολογηθεί: “Κάνω χημειοθεραπείες από πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως δεν το βάζω κάτω. Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι”.

Ο Κώστας Τσάκωνας, η πιο χαρακτηριστική φυσιογνωμία των cult βιντεοταινιών, είχε μάλιστα παραδεχτεί σε άλλη – παλιότερη συνέντευξή του πως, ο δρόμος της ηθοποιίας δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Για το πώς ξεκίνησε, είχε αναφέρει: “Έγινε στην τύχη. Η πορεία μου σε τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο υπήρξε ένας δρόμο γεμάτος δυσκολίες”. Μάλιστα όταν ο δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει με επιμονή “εάν όμως σας πήγαιναν πίσω, θα ξαναδιαβαίνατε τον ίδιο δρόμο, ε;”, ο Κώστας Τσάκωνας απάντησε δίχως ίχνος ειρωνείας “Μπα, αν το’ ξερα θα πήγαινα να δουλέψω στο συνεργείο του ξαδέρφου μου”.

Πρόσφατα μάλιστα, προχώρησε σε δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, σημειώνοντας: ” Αν δεν ήταν κοντά της ο Ζυλ Ντασσέν, η Μελίνα θα ήταν στα αζήτητα. Ήταν αυτή που προτού γίνει υπουργός Πολιτισμού είχε προτρέψει τον κόσμο να μην πληρώνει τα τέλη της ΕΡΤ και να τα δίνει στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μόλις έγινε υπουργός, το βούλωσε”.

Την ίδια στιγμή, με μία θλιβερή εξομολόγησή του σε περιοδικό “Εγώ”, αποκαλύφτηκε το δράμα με τα δύο αδέρφια του. “Έχω δυο ανάπηρα αδέρφια που συντηρώ. Αν φύγω από τη ζωή, δεν ξέρω τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά. Είναι δύσκολο. Αν δεν έχω τρελαθεί ακόμη ευθύνεται ο χαρακτήρας μου και η στάση ζωής μου. Κανονικά έπρεπε να έχω τρελαθεί. Όποτε δούλευα στο θέατρο περιοδεία, ο αδερφός μου με κοιτούσε με μάτια θλιμμένου σκύλου. Μου έλεγε: ‘Γιατί θα φύγεις;’ Τι να του έλεγα. Πάω να δουλέψω για να βγάλω χρήματα για να σας ζήσω; Αυτή είναι η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα. Δίνω τα πάντα για να μπορούν τα αδέρφια μου να ζουν άνετα και να μην του λείπει τίποτα. Είναι η ψυχή μου, το αίμα μου. Όσο ζω και υπάρχω θα φροντίζω για τα αδέρφια μου. Παρ’ όλη τη ζημιά που έπαθα το 2004, προσπαθούσα να κάνω τα πάντα, οποιαδήποτε δουλειά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στα προβλήματα”, καταλήγει.

Οι παλιότερες γενιές θυμούνται τον Κώστα Τσάκωνα για την συμμετοχή του στην δραματική ταινία “Μάθε Παιδί μου Γράμματα”, αργότερα, για τις “Κλασικές Αποφράξεις”, ενώ οι νεότεροι για τη συγκλονιστική ερμηνεία του ως τον “Τέλη”, στην ταινία “Φτηνά Τσιγάρα” του Ρένου Χαραλαμπίδη.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1943 στην Αθήνα, φοίτησε στη “Δραματική Σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου” του Λεωνίδα Τριβιζά και στη δραματική σχολή “Βεάκη”. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο σε μια ταινία μικρού μήκους του Κώστα Ζυρίνη. Στην συνέχεια έπαιξε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και στην τηλεόραση. Ήταν παντρεμένος 46 χρόνια με μια γυναίκα που υπεραγαπούσε και είχε έναν γιο, που ήταν στο πλευρό του αυτές τις δύσκολες ώρες.

“Έξι χρόνια στο Δημοτικό και έξι στο Γυμνάσιο, δώδεκα, και έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο Λονδίνο, είκοσι τέσσερα, και έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, τα άλλα έξι που πήγανε;”. (Ο Κώστας Τσάκωνας στο “Μάθε Παιδί μου Γράμματα” (1981) σε σκηνοθεσία του Θ. Μαραγκού), αποτελεί μέχρι και σήμερα, μία από τις διάσημες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου που αποτυπώθηκε στο “DNA” της έγχρωμης ιδιωτικής τηλεόρασης. Μάλιστα, η ταινία στάθηκε πολύ προφητική για την εποχή της και αποτέλεσε ταινία σύμβολο και σκληρής κοινωνικής κριτικής της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας που “τρώει” τα παιδιά της, καθώς καυτηρίαζε την εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης από την κυβέρνηση – υποτελή στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφέροντα.

Ας ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στα best of του Κ. Τσάκωνα:

“Κλασική περίπτωση βλάβης”

“Έμεινε με τα αρχίδια στα μάτια. Άντε γαμηθείτε, γαμιέστε”

“Ο ορυκτός πλούτος είναι προίκα της καθυστερημένης Ελλάδας, μετά το γάμο της με την Ευρώπη”

“Ρε δεν πάτε στο διάολο;”

“Ε, τότε θα περιμένω να νυχτώσει”

“Πόντιος είμαι, ό, τι θέλω κάνω”

“Στο κόλλημα είμαστε εντάξει. Στο ξεκόλλημα κολλάμε”

“Τώρα έχω στο μυαλό μου άλλες μπίζνες. Η δουλειά δεν είναι για τον άνθρωπο. Απόδειξη πως τον κουράζει”

“Έρχεται ο Μπιτζιμπιτζίδης”

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα