Βόρειο Σεντινέλ: Το απαγορευμένο νησί της Ινδίας

Βόρειο Σεντινέλ: Το απαγορευμένο νησί της Ινδίας
Το Βορείο Σεντινέλ AP

Οι κάτοικοι του Βορείου Σεντινέλ έχουν επιλέξει να ζουν αποκομμένοι μακριά από τις ανέσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η καθημερινότητά τους αποτελεί μυστήριο εδώ και 60.000 χιλιάδες χρόνια και τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν σύντομα.

Το Βόρειο Σεντινέλ είναι ένα από τα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Έχει έκταση περίπου 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ένα σχεδόν “τετράγωνο” περίγραμμα. Μια ομάδα αυτόχθονων πληθυσμών ζουν στο νησί. Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 50 με 400 άτομα.

Οι κάτοικοι του Βόρειου Σέντινελ θεωρούνται αυτόνομοι ή “ανεξάρτητοι”. Έχουν απορρίψει οποιαδήποτε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο ενώ παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτοι από κάθε είδους τεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα θαμνώδες, λοφώδες νησί και βάσει των όσων γνωρίζουμε όσοι τολμούν να το επισκεφτούν, δέχονται “βροχή” από βέλη. Κανείς δεν πλησιάζει το Βόρειο Σεντινέλ.

Η διοίκηση του Ανταμάν και Νικομπάρ έχει δηλώσει πως “δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στον τρόπο ζωής και τον βιότοπο καθώς και πως δεν ενδιαφέρονται για περαιτέρω επαφή με τους κατοίκους”.

Η ινδική κυβέρνηση απαγορεύει τους τουρίστες να πλησιάσουν. Οι νησιώτες αυτόχθονες πιστεύεται ότι είναι η τελευταία προ-νεολιθική φυλή στον κόσμο ενώ είναι γνωστό ότι χτυπούν με βέλη όσους τολμούν να πλησιάσουν στο νησί.

Οι άνθρωποι μιλούν τη δική τους γλώσσα και ζουν ως κυνηγοί-συλλέκτες. Το 2017 η κυβέρνηση της Ινδίας εισήγαγε νόμους που απαγορεύουν τη λήψη φωτογραφιών ή τη δημιουργία βίντεο των φυλών που βρίσκονται στην περιοχή Ανταμάν.

Ένα μέρος του λόγου για την απομόνωση τους είναι η έλλειψη γενετικής ανοσίας σε κοινές ασθένειες όπως η γρίπη και η ιλαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση δύο ηλικιωμένων οι οποίοι το 1879 απομακρύνθηκαν με τη βία από το νησί από δύο Βρετανούς στρατιώτες. Όταν γύρισαν στη βάση τους, το Πορτ Μπλερ, οι δύο εξαντλημένοι παππούδες αλλά και τέσσερα παιδιά που είχαν αρπάξει, αρρώστησαν αμέσως και πέθαναν. (Τα παιδιά εστάλησαν αμέσως πίσω στο νησί με «πλούσια δώρα» για τους δικούς τους).

Το 2006 είχαν σκοτώσει δύο Ινδούς ψαράδες, οι οποίοι ψάρευαν λαθραία γύρω από το νησί. Το 2018 ένας ιεραπόστολος σκοτώθηκε από τους ιθαγενείς του νησιού. Η φυλή έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει καμία επαφή. Πλέον έχει επιβληθεί η τήρηση της απόστασης ασφαλείας των τριών μιλίων από το νησί ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι.

Το 1986 βρέθηκε στην παραλία το πτώμα ενός κατάδικου, τρυπημένο με βέλη και με κομμένο το λαιμό, ο οποίος φαίνεται πως είχε αποδράσει από τις βρετανικές φυλακές των γειτονικών νησιών Ανταμάν.

Το 2004, η περιοχή πλήγηκε από ένα τσουνάμι και για τους αυτόχθονες η επιβίωση έγινε ακόμα δυσκολότερη, αφού το δάσος μέσω του οποίου εξασφάλιζαν την τροφή τους καταστράφηκε και πολλά άγρια ζώα πνίγηκαν. Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, πάνω από το νησί πέταξε ένα ελικόπτερο πετώντας τροφή και φάρμακα στη φυλή. Η κίνηση αποδείχθηκε αργότερα λανθασμένη αφού το ελικόπτερο δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα ντόπιων που προσπάθησαν να το ρίξουν.

Εικόνα του Βορείου Σεντινέλ, το 2004 μετά το τσουνάμι ASSOCIATED PRESS

Οι κάτοικοι του Βόρειου Σεντινέλ έχουν επιλέξει να ζουν αποκομμένοι, σε έναν κόσμο μακριά από την τεχνολογία και τις ανέσεις της σύγρονης κοινωνίας. Η καθημερινότητά τους μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ενώ πιθανότατα θα παραμείνει ένα μυστήριο για χιλιάδες χρόνια ακόμα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα