Θεμιστοκλέους: Αναβαθμίζουμε ψηφιακά το ΕΣΥ με επίκεντρο τον άνθρωπο

Διαβάζεται σε 2'
Θεμιστοκλέους: Αναβαθμίζουμε ψηφιακά το ΕΣΥ με επίκεντρο τον άνθρωπο
EUROKINISSI

Άρθρο του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους στο NEWS 24/7.

Ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς πυλώνες για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων μας. 

Ως χώρα έχουμε ήδη κάνει log in -για να μιλήσω με τη γλώσσα των social media- στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας. 

Ήταν τότε που η πρωτόγνωρα σύνθετη επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία», κατάφερε να παντρέψει τον επαγγελματισμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με την αυτοματοποίηση που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. 

Ένα πρόγραμμα-πρότυπο σε όλη την Ευρώπη, που δημιούργησε μια σειρά από ψηφιακές πράξεις από το κλείσιμο ραντεβού έως την έκδοση πιστοποιητικών.  Άρα έχουμε ήδη μια βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί το ψηφιακό οικοδόμημα για το νέο ΕΣΥ. 

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας συμπεριλαμβάνονται μεγάλα και σημαντικά έργα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή. Έργα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. 

Η ολοκλήρωση και η πλήρης λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας -προϋπολογισμού 45 εκ.– η ενοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας -προϋπολογισμού 140 εκ.- , η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψής ογκολογικών ασθενών-προϋπολογισμού 30 εκ.- η ενοποίηση των υπαρχόντων μητρώων υγείας -προϋπολογισμού 12 εκ.- η επέκταση της τηλεϊατρικής -προϋπολογισμού 23,5 εκ.- και πρόσφατα η η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, συνθέτουν μια νέα συνθήκη που στόχο έχει διπλό στόχο:

Αφενός να βελτιώσει την αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας, επιτρέποντας την ομαλή παρακολούθηση των λειτουργιών και την πιο ορθολογική διαχείριση των πόρων και αφετέρου να προσφέρει καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Κάθε μείωση αναμονής μόνο όφελος μπορεί να έχει για το σύστημα υγείας αλλά και για τον συνάνθρωπο μας.

Η ψηφιακή υγεία, με επίκεντρο τον άνθρωπο, μεταμορφώνει τον τρόπο παροχής υπηρεσιών και πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Συνδράμει στο να ξεπεράσουμε σε έναν βαθμό παθογένειες χρόνων που πληγώνουν το ΕΣΥ με αποτελεσματικότερη θεραπεία στα επείγοντα περιστατικά, χαμηλότερο κόστος παροχή υπηρεσιών, λιγότερες ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή και στο τέλος της ημέρας ενίσχυση της πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα