Υπερπανσέληνος: Μαγεία στον ουρανό

Υπερπανσέληνος: Μαγεία στον ουρανό
Η υπερπανσέληνος πίσω από τον Παρθενώνα APimages

Μάγεψε η χθεσινή υπερπανσέληνος από όποιο σημείο και να κοιτούσε κανείς τον ουρανό. Παρόλο που στην αρχή ο ουρανός της Αθήνας ήταν αρκετά συννεφιασμένος, σταδιακά τα σύννεφα παραμέρισαν, ο ουρανός καθάρισε και το φεγγάρι αποκαλύφθηκε γεμάτο, φωτεινό και επιβλητικό.

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου σημειώθηκε μία σπάνια σύμπτωση: η εαρινή ισημερία συνέπεσε με την τελευταία υπερπανσέληνο του 2019. Επομένως η έλευση της άνοιξης συνδυάστηκε με το πανέμορφο θέαμα της υπερπανσέληνου.

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η πανσέληνος, λοιπόν, λόγω της μικρότερης της απόστασης από τη Γη φαντάζει μεγαλύτερη και φωτεινότερη. Ο όρος ‘υπερ-πανσέληνος’ (ή supermoon στα Αγγλικά) καθιερώθηκε ανεπίσημα για να περιγράψει μια ουράνια σύμπτωση, δηλαδή το γεγονός ότι σημειώνεται πανσέληνος και την ίδια ώρα η σελήνη βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει κάθε μήνα, καθώς η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στο σύμπαν. Έτσι, η απόσταση της σελήνης από τη Γη κυμαίνεται κάθε μήνα μεταξύ 356.400 χιλιόμετρα και 406,700. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1930 καταγράφηκε μια ακόμη πιο κοντινή απόσταση της Σελήνης (356,397 χλμ), και η επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό θα είναι την 1η Ιανουαρίου 2257 (356,371 χλμ).

Το θέαμα αποτέλεσε πρόκληση για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, οι οποίοι έσπευσαν να αποθανατίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέαμα.

Ας δούμε μερικά φωτογραφικά κλικ σε όλο τον κόσμο από τη χθεσινή υπερπανσέληνο.

Αθήνα, Παρθενώνας

Η υπερπανσέληνος πίσω από τον Παρθενώνα APimages

Φρανκφούρτη, Γερμανία

Φρανκφούρτη, Γερμανία APimages

Τάλσα, στην πολιτεία Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών

Τάλσα, Οκλαχόμα APimages

Αμερικανικό Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών

Υπερπανσέληνος στο Αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον APimages

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα