Αβέβαιες οι προοπτικές για τα λαχανικά θερμοκηπίου

Αβέβαιες οι προοπτικές για τα λαχανικά θερμοκηπίου

Πρόσφατες τάσεις δείχνουν σταθερή αύξηση του όγκου των αγορών για τις πιπεριές και μικρή αύξηση για τα αγγούρια.

Για τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα αγγούρια, τα βασικά λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια, οι προοπτικές της αγοράς στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Οι πρόσφατες τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία δείχνουν σταθερή αύξηση του όγκου των αγορών για τις πιπεριές και μικρή αύξηση για τα αγγούρια.

 

Όσον αφορά τις ντομάτες, ο όγκος των αγορών μειώνεται, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, αλλά σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γαλλία. Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το fruitnet.com, σε μεγάλο βαθμό στη μετατόπιση της κατανάλωσης από τους μεγάλους τύπους ντομάτας προς τις μικρότερες ποικιλίες.

 

Στην πραγματικότητα, η αγορά δεν θα ακολουθήσει ευθεία γραμμή πάνω ή κάτω. Η μελλοντική κατανάλωση θα κυμαίνεται ανάλογα με απρόβλεπτα περιστατικά, όπως ακραίες καιρικές συνθήκες, πολιτικά ζητήματα και τάσεις ή υποσχέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Brexit μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση των λαχανικών του θερμοκηπίου από τους καταναλωτές εάν επηρεαστεί η πρόσβαση στην αγορά και οι τιμές εισαγωγής.

Επίσης και οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ισπανία τον περασμένο χειμώνα έχουν δείξει ότι τα μετεωρολογικά γεγονότα μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε κενά ράφια σούπερ μάρκετ για ορισμένα λαχανικά ή τις τιμές που τελικά επηρεάζουν τις αγορές των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμη στο agropost.gr:

Πρόβλεψη παραγωγής μήλων στην ΕΕ

Η Grapa προωθεί τις πρώιμες ποικιλίες Arra

Η AgroFresh εγκαινιάζει το FreshCloud

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα