Ελιξήρια κατευθείαν από την ελληνική γη

Ελιξήρια κατευθείαν από την ελληνική γη
pixabay.com

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την απλή παρασκευή εύγευστων φαγητών από εγχώρια προϊόντα που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι βασίζεται στο τρίπτυχο: ποικιλία – μέτρο – ισορροπία.

Η Ελλάδα, είναι προικισμένη με μεγάλη ποικιλία από ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα, που αναπτύσσονται σε αυτό το ιδανικό μεσογειακό κλίμα. Πρωτίστως, υπάρχουν οι ελληνικές ελιές και το ελληνικό ελαιόλαδο, που είναι τόσο βασικά για τους Έλληνες όσο και το νερό. Τα ελληνικά φρέσκα φρούτα, μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα, εποχικά λαχανικά, όπως οι πιπεριές Φλωρίνης και τα όσπρια, αποτελούν το στυλοβάτη της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής.

Η χώρα μας, είναι επίσης ευλογημένη με πλήθος από φυσικά θεραπευτικά προϊόντα, τρόφιμα που προέρχονται από τη στεριά ή τη θάλασσα και έχουν μακρά ιστορία: το ελληνικό μέλι, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, ένας μεγάλος πλούτος από ελληνικά βότανα, φρέσκα και αποξηραμένα, το αυγοτάραχο, τα ελληνικά ψάρια και θαλασσινά κ.ά.. Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες καταναλώνουν ελληνικό τυρί και ελληνικό γιαούρτι, από καταβολής κόσμου. Ενώ η φέτα είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί, υπάρχουν τουλάχιστον 60 ακόμα μοναδικά τυριά διαφόρων περιοχών.

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την απλή παρασκευή εύγευστων φαγητών από τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι βασίζεται στο τρίπτυχο: ποικιλία – μέτρο – ισορροπία.

pixabay.com

Ισορροπία

Αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά σε τέτοιες ποσότητες, ώστε όχι μόνο να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, αλλά και να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μέτρο

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερκαταναλώνονται. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα. Κάθε τρόφιμο μπορεί να προσφέρει κάτι στον οργανισμό μας: ευεξία – γεύση – θρέψη.

Ποικιλία

Για την επίτευξη της ποιοτικής διατροφής, οι επίσημοι Οργανισμοί Υγείας έχουν διαμορφώσει συστάσεις που βασίζονται στην κατηγοριοποίηση των τροφίμων σε ομάδες και την τοποθέτησή τους στην Πυραμίδα Διατροφής. Έτσι, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και με τη συχνότητα που ορίζεται στην πυραμίδα διατροφής, μπορούμε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία…

pixabay.com

Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες των εδεσμάτων που συναντάμε στην ελληνική κουζίνα έχουν ως εξής:

Όσπρια (φακές, φασόλια, γίγαντες, ρεβίθια)

Τα όσπρια αποτελούν τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υδατάνθρακες μας χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι από τα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου, τα όσπρια και τα δημητριακά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που φτάνει σε ποσοστό 20-25%. Εξίσου σημαντική είναι και η περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Επίσης, από την κατανάλωσή τους παίρνουμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και κάλιο. Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους καθιστούν τα όσπρια πολύτιμη τροφή για την παραδοσιακή ελληνική διατροφή.

Λαδερά λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μελιτζάνες, αγκινάρες, μπριάμ)

Είναι από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κουζίνας και αποτελούν μία καλή εναλλακτική για να τα καταναλώσουμε είτε ως κύριο φαγητό, είτε στη θέση της σαλάτας. Στην περίπτωση που τα συνδυάζουμε με τυρί, ψωμί πολύσπορο και ελιές, απολαμβάνουμε ένα πλήρες γεύμα, εφόσον προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά μονοακόρεστα λιπαρά.

Λαδερά με βάση το ρύζι – Γεμιστά, σπανακόρυζο, ντολμαδάκια γιαλαντζί

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν φαγητά που παρέχουν άμεσα και για μεγάλο διάστημα ενέργεια στον οργανισμό, μιας και είναι πλούσια σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες, τα οποία όταν διασπώνται δίνουν γλυκόζη, που αποτελεί το αναγκαίο καύσιμο των κυττάρων. Η σημαντικότητα αυτών των γευμάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι ανήκουν στη ομάδα των δημητριακών, τα οποία αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι, το ρύζι δεν περιέχει γλουτένη, τα συγκεκριμένα εδέσματα μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τη γνωστή κοιλιοκάκη, προσφέροντας τους όλα τα διατροφικά οφέλη των δημητριακών. Επιπλέον, ο συνδυασμός του ρυζιού με λαχανικά όπως το κρεμμύδι, ο άνηθος, το σπανάκι, τα αμπελόφυλλα παρέχει στον οργανισμό φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

pixabay.com

Ζυμαρικά ή ρύζι με θαλασσινά – Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Αποτελεί γεύμα που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά των ελευθέρων ριζών και τη φλεγμονή, όντας πλούσια σε ανιφλεγμονώδη (ω-λιπαρά) και αντιοξειδωτικά (π.χ. σελήνιο).

Ζυμαρικά με κόκκινο ή λευκό κρέας – Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι

Δυναμωτικό φαγητό χάρη στο σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη και την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Η ταυτόχρονη παρουσία των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, υδατανθράκων και βιταμινών της ομάδας Β, τονώνει το μυϊκό σύστημα, τη νευρική και μεταβολική λειτουργία!

Μυρωδικά και ελαιόλαδο

Συγκεκριμένα, τα πιο συνηθισμένα μυρωδικά είναι ο βασιλικός, ο άνηθος, ο μαϊντανός και η ρίγανη. Αυτά τα συστατικά προσθέτουν κάτι περισσότερο από γεύση. Σε μια πρόσφατη ανάλυση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι, σε περισσότερα από 1.000 τρόφιμα, κατατάχθηκαν στα πρώτα 50, με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Χρησιμοποιώντας περισσότερα βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική, μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι, μία εξίσου σημαντική παράμετρο στη βελτίωση της υγείας. Όσον αφορά στο ελαιόλαδο αποτελεί τη βασική πηγή λίπους στην ελληνική διατροφή, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά, Αλτσχάιμερ, καρκίνος).

Ταυτόχρονα, η προσθήκη ελαιολάδου στο μαγείρεμα συμβάλλει στην προστασία από την οξείδωση και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.

pixabay.com

Η ελληνική διατροφή:

  • Καταπολεμά την γυναικομαστία

Μιλήσαμε με τον Πλαστικό Χειρουργό κ. Μιχάλη Κουτσούρη και μεταξύ άλλων, μας είπε: «Ένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών τροφών ή τροφών εξαιρετικά πλούσιων σε θερμίδες. Αυτό έχει σαν άμεσο επακόλουθο των αύξηση του βάρους του ατόμου και την εμφάνιση γενικευμένης λιποδυστροφίας ή την εναπόθεση λίπους τοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Πολλές τροφές επίσης είναι δυνατό να περιέχουν ουσίες επιβαρυντικές για την υγεία καθώς και ουσίες που δρουν αυξητικά στους ιστούς. Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που παρουσιάζουν εξεσημασμένη κατανομή λίπους στην περιοχή του στήθους ή της κοιλιάς. Πολλοί άνδρες για παράδειγμα σήμερα εμφανίζουν το φαινόμενο της γυναικομαστίας δηλαδή την υπερβολική προβολή του στήθους τους το οποίο μοιάζει με γυναικείο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες άντρες. Το φαινόμενο της γυναικομαστίας υπήρχε και στο παρελθόν δεδομένου ότι είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Ωστόσο σήμερα παρουσιάζει μια εκθετική αύξηση και όλα συντείνουν ότι οτι η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Οι υπερθερμιδική δίαιτα ωθεί στην εναπόθεση λιπώδους ιστού στην περιοχή του στήθους και της κοιλιάς με αποτέλεσμα τη δημιουργία τόσο λειτουργικών προβλημάτων όσο και προβλημάτων αισθητικής φύσεως.».

  • Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

Η ελληνική – μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες δημιουργούν στο γαστρεντερικό σωλήνα ένα είδος ζελατίνης που δεσμεύει την χοληστερόλη και έτσι δεν επιτρέπει την απορρόφησή της. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης στον ορό. Επιπρόσθετα, η αυξημένη αναλογία της ελληνικής διατροφής σε αντιοξειδωτικά μειώνει την πιθανότητα οξείδωσης της κακής χοληστερόλης (oxidized LDL), που αποτελεί μόριο με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης.

  • Προλαμβάνει από τον καρκίνο του μαστού

Οι τροφές της Ελληνικής – Μεσογειακής Διατροφής, όπως η σόγια με τις ισοφλαβόνες της, τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά με την περιεκτικότητά τους σε EPA και DHA της οικογένειας των ω-3 λιπαρών οξέων και ο λιναρόσπορος με την πλούσια περιεκτικότητά του σε α-λινολενικό οξύ και λιγνάνες, αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης για πιθανή προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού. Δύο σημαντικές ομάδες ουσιών, που βρίσκονται σε χαρακτηριστικά τρόφιμα της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και προστατεύουν έναντι του καρκίνου του μαστού, είναι τα στιλβένια όπως η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού. Αλλά και τα φυτοοιστρογόνα (ισοφλαβονοειδή, λιγνάνες, κουμεστάνες), που βρίσκονται σε καρπούς, δημητριακά, όσπρια, σόγια, φρούτα και λαχανικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι, επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν την προφυλακτική δράση των φυτοοιστρογόνων έναντι καρκινογένεσης στο μαστό, σε ποσοστό έως και 73%.

  • Καταπολεμά την παχυσαρκία

Η εφαρμογή του υγιεινού μοντέλου της Ελληνικής – Μεσογειακής διατροφής, θεωρείται ως πρωτεύον μέλημα και για τη μείωση του βάρους ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα (WHO, 2010).

pixabay.com

10 χρυσές συμβουλές

  1. Καταναλώνετε καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
  2. Μαγειρεύετε εβδομαδιαία 2-3 φορές όσπρια ή λαδερά.
  3. Τρώτε εβδομαδιαία 2-3 μερίδες ψαριών και θαλασσινών.
  4. Προτιμάτε τρόφιμα ολικής αλέσεως.
  5. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων.
  6. Αλκοόλ: Μετριάστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε 2 για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες.
  7. Προσθέστε άφθονα αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι, µπαχαρικά και καρυκεύµατα στα φαγητά και τις σαλάτες.
  8. Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύρια πηγή λίπους. Αποφεύγετε τρόφιμα όπως πατατάκια, σοκολάτα, σφολιατοειδή, πίτες και γλυκά, καθότι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα, ζάχαρη και αλάτι.
  9. Σωματικό βάρος: Διατηρείστε το σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης Μάζας Σώματος: 18,5-25kg/m2).
  10. Σωματική άσκηση: Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
pixabay.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST

Πότε θα πληρωθεί η Βασική Ενίσχυση

Ένα υδάτινο βασίλειο στα σπλάχνα της ευρυτανικής γης

Η Ρουάντα δημιουργεί ένα μικρό γεωργικό θαύμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα