Εργασιακή “ζούγκλα” βιώνουν οι γυναίκες στο εμπόριο μπανάνας

Εργασιακή “ζούγκλα” βιώνουν οι γυναίκες στο εμπόριο μπανάνας

Αστάθεια, ανισότητα στις αμοιβές, διακρίσεις και προβλήματα υγείας είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες που εργάζονται στην παραγωγή μπανανών στη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική.

Οι γυναίκες που εργάζονται στην παραγωγή μπανανών και άλλων τροπικών φρούτων σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική αγωνίζονται όλο και περισσότερο ενάντια στην αστάθεια, την ανισότητα και τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Συχνά εργάζονται 14 ώρες την ημέρα χωρίς αμοιβή υπερωριών, οι γυναίκες δεν έχουν την ελευθερία να οργανώσουν, χωρίς τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά. Οι γυναίκες απολύονται επειδή είναι έγκυες, δεν έχουν δικαιώματα προγεννητικής ή μεταγεννητικής μητρότητας και πολλοί υποφέρουν από σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ενώ υψηλά επίπεδα τοξικής αγροχημικής χρήσης θέτουν τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες σε υψηλό κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία για τον εαυτό τους αγέννητων) παιδιών.

Δικαιώματα των γυναικών εργαζομένων

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στις φυτείες της Λατινικής Αμερικής – μόλις 7% – και συχνά προσλαμβάνονται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και διατρέχουν συνεχή κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, σημειώνει το bananalink.org.uk. Οι εργοδότες συχνά δεν επιθυμούν να παρέχουν παροχές μητρότητας, αντιλαμβανόμενες τις γυναίκες ως εργαζόμενους υψηλού κινδύνου και υψηλού κόστους. Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής οι γυναίκες πρέπει να παράγουν ιατρικά πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι έγκυες ή να υποβάλλονται σε εξετάσεις εγκυμοσύνης προτού τους δοθεί εργασία. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να απολυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Διαφορά στις αμοιβές των φύλων

Η πολιτισμική αντίληψη στη Λατινική Αμερική ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ικανότητα να αναλαμβάνουν σωματικά απαιτητικούς ή τεχνικώς εξειδικευμένους ρόλους, σημαίνει ότι περιορίζονται συχνά σε καθήκοντα μέσα στο «πιο ελεγχόμενο» περιβάλλον του πακέτου. Η έλλειψη πρόσβασης στην κατάρτιση για πιο ειδικευμένους και καλύτερα καταβαλλόμενους ρόλους, αφήνει πολλές γυναίκες να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η κατάσταση για τις εργαζόμενες γυναίκες στην Αφρική είναι σχεδόν η ίδια.

 

Προβλήματα υγείας

Τα υψηλά επίπεδα τοξικής αγροχημικής χρήσης στα χωράφια και στις συσκευασίες προκαλούν στις γυναίκες, σύμφωνα με το bananalink.org.uk, δερματικές βλάβες, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο, αποβολές και γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά τους. Υπάρχει συχνά έλλειψη επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, που σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η γυναικολογία και η εξέταση του μαστού. Άλλα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν την οσφυαλγία και τις κιρσές που προκαλούνται από περιορισμένες συνθήκες.

Τέλος, οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που οι γυναίκες συχνά αναγκάζονται να παραμείνουν έξω στους αγρούς κατά τη διάρκεια του αεροψεκασμού, διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χάσουν την αμοιβή τους

Διαβάστε ακόμη στο agropost.gr:

Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ: Απαράδεκτο να εκπροσωπούν ιδιώτες τους αγρότες
Μειωμένες οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών
ΑΛΑΜΠΡΑ: Tο καλύτερο Χαλλούμι στην αγορά της Σουηδίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version