Κλιματική αλλαγή και τιμές “απειλούν” τον καφέ της Κόστα Ρίκα

Κλιματική αλλαγή και τιμές “απειλούν” τον καφέ της Κόστα Ρίκα
Κλιματική αλλαγή και τιμές "απειλούν" τον καφέ της Κόστα Ρίκα pixabay

Ο καφές είναι ο πυρήνας της οικονομίας της Κόστα Ρίκα.

Η αλλαγή κλίματος, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι σκληρές τιμές σε διεθνές επίπεδο, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει οδηγήσει αρκετούς αγρότες στο να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια καφέ και να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες – κυρίως φρούτα – που ταιριάζουν καλύτερα στις ζεστές θερμοκρασίες. Αυτή η αλλαγή στις καλλιέργειες είναι μια τάση που μπορεί να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά όχι μόνο στην Κόστα Ρίκα, αλλά και σε πολλές αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Κόστα Ρίκα υπάρχουν περισσότεροι από 43.000 καλλιεργητές καφέ που απασχολούνται στον τομέα του καφέ, και έως 150.000 άτομα την περίοδο της συγκομιδής. Το 2016, ο τομέας του καφέ παρήγαγε πάνω από 308 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καφέ της Κόστα Ρίκα. Σε πολλές περιπτώσεις, η παραγωγή καφέ ήταν ο πιο προσοδοφόρος τρόπος για τους αγρότες να κερδίσουν τα προς το ζην από τα μικρά αγροκτήματα που κατέχουν.

Κλιματική αλλαγή και τιμές "απειλούν" τον καφέ της Κόστα Ρίκα pixabay

 

Όμως η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του καφέ παγκοσμίως, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και της μεγάλης παραγωγής, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την μελλοντική κερδοφορία του καφέ της Κόστα Ρίκα. Η χώρα αντιμετωπίζει ήδη συχνότερες και έντονες ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή καφέ.

Οι αγρότες αναφέρουν αυξημένες συχνότητες εμφάνισης ασθενειών, τις οποίες οι εμπειρογνώμονες της ICAFE και της τροπικής γεωργικής έρευνας και του Κέντρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνδέουν άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Οι παραγωγοί καφέ στη βόρεια περιφέρεια Guanacaste υποστηρίζουν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να πουλήσουν ένα μπούσελ (μονάδα μέτρησης) καφέ για τουλάχιστον 200 δολάρια για να είναι κερδοφόρα, καθώς το κόστος παραγωγής είναι περίπου 140 δολάρια.

Φωτογραφία αρχείου pixabay

 

Από τη σοδειά που παράγεται στις φυτείες στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ και τη γύρω περιοχή παράγεται πλυμένος καφές είδος Arabica.

Τα πιο γνωστά είδη είναι: “Tres Rios”, “Tarrazu”, “Dota” и “San Marcos”.

Ο καφές της Κόστα Ρίκα έχει οξύ γεύση και δυνατό άρωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ AGROPOST.GR

Κασκαβάλι, το παραδοσιακό τυρί της Πίνδου
Στο Μουσείο Ελιάς “Το Μικρό πόνι”
Πανελλήνια γιορτή κυνηγών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα