Αναβάθμιση F-16: Η "λυπητερή" και το φιλοδώρημα που δεν αναφέρεται

F-16 της ελληνικής αεροπορίας
F-16 της ελληνικής αεροπορίας EUROKINISSI

Tι σμβαίνει με το σύστημα αυτοπροσταστασίας που θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αεροσκάφη και ποιο θα είναι τελικά το συνολικό κόστος;

Πριν μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε ο “επίσημος λογαριασμός” για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών F-16 από τη Lockheed Martin. Σύμφωνα με τον λογαριασμό που φέρει την υπογραφή του Πενταγώνου το κόστος θα είναι περίπου 999 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το Militaire. Παρά …κάτι ένα δις. Μόνο που σ΄ αυτόν τον λογαριασμό υπάρχει κι ένα “φιλοδώρημα” που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Κι αυτό έχει να κάνει με το κόστος του νέου συστήματος αυτοπροστασίας που θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αεροσκάφη, αφού είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το υπάρχον σύστημα ASPIS δεν θα μπορεί να συνυπάρξει με το νέο ραντάρ AESA που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη.

Αναμένεται βεβαίως τον Φεβρουάριο επιτροπή Αμερικανών να μας το ανακοινώσει και επισήμως. Εναλλακτικά θα μας προτείνουν “μεσοβέζικες” λύσεις σύμφωνα με τις οποίες θα δουλεύει “λίγο ραντάρ” και “λίγο ASPIS”, αλλά είναι προφανές ότι τέτοιες λύσεις δεν μπορούν να συζητηθούν σοβαρά.

Πόσο θα κοστίσει η τοποθέτηση νέου συστήματος αυτοπροστασίας, το οποίο να σημειωθεί ήδη έχει βρεθεί. Οι πολύ αισιόδοξοι κάνουν λόγο για 150 εκατομμύρια, οι λιγότερο αισιόδοξοι για 300 και οι ρεαλιστές που έχουν ζήσει ανάλογες καταστάσεις λένε για “500 και να δούμε”.

Συνεπώς ο λογαριασμός του Πενταγώνου ακόμη δεν έχει κλείσει και με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται δεν γνωρίζουμε αν έχει κλείσει οριστικά και ο εκσυγχρονισμός.

Όπως και να 'χει πάντως ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί πρέπει να ληφθεί πολύ γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire

Το "γκρίζο Αιγαίο" με ΝΑΤΟϊκή υπογραφή! Ένα σενάριο από τον Ι. Μάζη

Χριστούγεννα χωρίς Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή

SHARE: