Αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία: “Ναι” από ΥΠΕΞ, επιφυλακτικό το ΥΠΕΘΑ

Αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία: “Ναι” από ΥΠΕΞ, επιφυλακτικό το ΥΠΕΘΑ
Patriot σε στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα Eurokinissi

Το ενδεχόμενο "τρύπας" στην ελληνική αεράμυνα και η πιθανή εμπλοκή σε μία απρόβλεπτη διαμάχη. Το αίτημα μέσω ΗΠΑ για τους ελληνικούς Patriot.

Επιφυλακτική είναι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το ΥΠΕΞ έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής των Patriot που ζητούν οι Σαουδάραβες, ουσιαστικά μέσω ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν μια “πολυεθνική αντιαεροπορική ασπίδα”, η οποία θα προστατεύει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ τάχθηκαν υπέρ, όπως και το ΥΠΕΞ, το οποίο εγγράφως έχει δώσει το πράσινο φως. 

Όπως γράφει το Militaire.gr η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ διατηρεί επιφυλάξεις. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του γγ του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε η άποψη του, είπε ότι “χρειάζεται μεγάλη προσοχή”. 

Ο σκεπτικισμός δεν έχει να κάνει μόνο με την “τρύπα” που θα δημιουργηθεί στην ελληνικά αεράμυνα. Έχει να κάνει και με την εμπλοκή της Ελλάδας σε μια ένοπλη διαμάχη απρόβλεπτη. Η Σαουδική Αραβία είναι σε αντιπαράθεση με την Υεμένη και η αποστολή ελληνικών Patriot είναι εκ των πραγμάτων εμπλοκή. 

Το ΥΠΕΞ στην απάντηση-εισήγηση που έστειλε στο ΥΠΕΘΑ αναφέρει κι αυτό ότι σε καμία περίπτωση η αποστολή των ελληνικών Patriot δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το ΥΠΕΞ είναι θετικό στην αποστολή, γιατί όπως αναφέρει στην απάντηση του, η αποστολή των Patriot, θα οδηγήσει τη Σαουδική Αραβία στην υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων.

Οι Patriot σε ελληνική υπηρεσία 

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. 

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. 

Αποτελείται από: 

– το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC) 

– το Ραντάρ (Radar Set) 

– το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και 

– τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations). Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). 

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα