Συναγερμός για τον καρκίνο του ήπατος

Συναγερμός για τον καρκίνο του ήπατος

Θερίζει ο καρκίνος του ήπατος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία άκρως ανησυχητικά στοιχεία. Πώς εξηγούν την έξαρση οι επιστήμονες

Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει σε Ελλάδα και στον κόσμο ο καρκίνος του ήπατος. Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει σε Ελλάδα και στον κόσμο ο καρκίνος του ήπατος. Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Ανάμεσα στους λόγους της τάσης αυτής, όσον αφορά στην Ελλάδα, και μάλιστα σημαντικό μερίδιο της αύξησης που παρατηρείται, αποδίδεται στους μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας.

"Πράγματι, έχουμε αύξηση κι αυτό γιατί στη χώρα μας κατοικούν πλέον εκατομμύρια μετανάστες με προέλευση από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας", αναφέρει ο χειρουργός της Α΄Χειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου («Αγία Όλγα»), Σπύρος Δελής.

Όπως εξηγεί ο κ. Δελής, ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-χολαγγειοκαρκίνωμα) και δευτεροπαθής (μεταστατικός καρκίνος από το πεπτικό, τον μαστό, τους ενδοκρινείς αδένες, τον πνεύμονα κ.λπ.).

Στην πρώτη κατηγορία η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν είναι εφικτή, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, ενώ εναλλακτικές θεραπείες υπό τη μορφή καυτηριασμών με ραδιοσυχνότητες, ή και μικροκύματα, αποτελούν δεύτερη επιλογή σε δυνητικά μη εξαιρέσιμους όγκους.

Στη δεύτερη κατηγορία και ειδικά σε όγκους που προέρχονται από το πεπτικό, η χειρουργική αφαίρεση με τις νεότερες τεχνικές αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο σε Οργανωμένα Κέντρα.

Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Α΄Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός ηπατεκτομών, που προοδευτικά ξεπέρασε τις πενήντα το χρόνο.

"Τα τελευταία δέκα χρόνια", τονίζει ο κ. Δελής, "στην Α΄Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 ηπατεκτομές για πρωτοπαθή και μεταστατικά νεοπλάσματα του ήπατος", ενώ η εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών που εφαρμόζονται διεθνώς σε συνδυασμό με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο ήπαρ βοήθησαν σημαντικά στη μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο.

SHARE:

24Media Network