Αντιδράσεις για προφυλάκιση Εφραίμ

Αντιδράσεις για προφυλάκιση Εφραίμ

Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος μιλάει για σκευωρία

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να κρίνει προφυλακιστέο τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Ο Εφραίμ μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες επεσήμανε ότι: “Εγώ μοναχός είμαι και φυσικά πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου. Λυπάμαι γι’ αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία”.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως αναφέρει το romfea.gr, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ.

Σε στενούς του συνεργάτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε:

“Δεν γνωρίζω την ουσία της υπόθεσης και σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω”.

“Η απόφαση εκθέτει και τον νομικό και τον πολιτικό πολιτισμό μας”, είπε σχολιάζοντας το θέμα το Μητροπολίτης Σιατίστης, προσθέτοντας πως “η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου προσβάλλει την κοινή λογική και την κοινή νοημοσύνη. Είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας”…”Εγώ όμως ΔΕΝ εμπιστεύομαι την Ελληνική Δικαιοσύνη”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος έκανε λόγο για σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να χτυπήσουν την ιερή κοινότητα του Αγίου ‘Ορους. “Ευθεία επίθεση στο Άγιο όρος η προφυλάκιση Εφραίμ”, τόνισε.

Π. Γεώργιος Μεταλληνός: Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί

O π. Γεώργιος Μεταλληνός αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ πως αισθάνεται έκπληξη με την απόφαση, η οποία δεν στρέφεται μόνο κατά της Μονής Βατοπαίδιου.

“Γι΄ αυτό το λόγω αισθανόμαστε και περαιτέρω αγανάκτηση, γιατί τέτοιες μέρες να λαμβάνεται τέτοια απόφαση;”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “Ξέρετε πως το εισπράττουμε αυτό εμείς; Το εισπράττουμε ως προσπάθεια, αναπτύξεως μιας πολεμικής εναντίον του ράσου, της Εκκλησίας και κυρίως του μοναχικού βίου”.

Διακριτική στήριξη από Άνθιμο

Από τη πλευρά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δε θέλησε να κάνει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα στο κήρυγμά του μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι στο πλευρό του όταν έψαλλε “Υπέρ Εφραίμ, Οικουμενικού Πατριάρχη”, εκφράζοντας με τη σειρά του τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση.

Κ. Μητσοτάκης: Μένω κατάπληκτος

Η προφυλάκιση του Εφραίμ προκάλεσε επίσης και πολιτικές αντιδράσεις. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε κατάπληκτος.

“Μένω κατάπληκτος για την απόφαση που πάρθηκε. Ιδιαίτερα για τη στιγμή που διάλεξαν να την πάρουν. Υπενθυμίζω την παλιά ρήση που είναι πάντοτε σε ισχύ, ότι “και οι κρίνοντες, κρίνονται”, είπε.

Παράλληλα, το Σάββατο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ είχε εξαπολύσει βέλη στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη φυλάκιση του Εφραίμ λέγοντας πως “κλείνει φυλακή έναν ηγούμενο του Αγίου Όρους και θέλει να απελευθερώσει άμεσα από τις φυλακές βιαστές, ληστές και εμπόρους ναρκωτικών”.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση. Ο ηγούμενος παραμένει κλινήρης στο κελί του και εξετάστηκε το πρωί από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εξετάζει πρωί και βράδυ τον ηγούμενο, που διεγνώσθη με εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού, επιδείνωση δισκοπάθειας και απορρύθμιση σακχάρου, λόγω της αντιπυρετικής αγωγής που ακολουθεί, εμφανίζει ελαφρά βελτίωση.

“Εκτιμώ ότι σε 2-3 μέρες, εκτός απροόπτου, θα μπορεί να μετακινηθεί” σημείωσε ο κ. Δοκουσλής.

Τη Δευτέρα, στις 16:00, λήγει η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το συμβούλιο εφετών για τον ηγούμενο Εφραίμ ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο της Ιεράς Κοινότητας, στην αυριανή τακτική συνεδρίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα