Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

Ενισχύσεις ύψους 55.737.680 ευρώ καταβλήθηκαν για τις ζημιές στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Νομού Ηλείας από τις πυρκαγιές του 2007

Έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι για τις ζημιές αυτές υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ, συνολικά 23.440 αιτήσεις. Ολοκληρώθηκε το έργο των εξατομικεύσεων και κοινοποιήθηκαν οι πίνακες ζημιών. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η διενέργεια επανεκτιμήσεων και σχεδόν ολοκληρώνεται η διαδικασία επιβεβαίωσης των αποκαταστάσεων και η καταβολή των ενισχύσεων. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί αποκαταστάσεις στο 80% των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και έχουν καταβληθεί ενισχύσεις 55.737.680 ευρώ.

Με το έγγραφό του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει επιπλέον ότι στις 4.3.2011 καταβλήθηκε η τρίτη δόση στους επιλέξιμους παραγωγούς ύψους 7.000.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων, θα καταβληθούν άλλα 2.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των ενισχύσεων στους πληγέντες παραγωγούς.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι από τα προγράμματα ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης), προβλέπεται η καταβολή ενισχύσεων, όχι μόνο για την απώλεια της παραγωγής του έτους ζημιάς και για την αποκατάσταση ζημιών (ενίσχυση για ανασύσταση, η οποία καταβάλλεται εφάπαξ), αλλά και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής. Η ενίσχυση αυτή (συμπληρωματική ενίσχυση), καταβάλλεται σε 4 ετήσιες δόσεις, όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση, σε 3 ετήσιες δόσεις για κοπή στη βάση του κορμού και σε 2 ετήσιες δόσεις, για κοπή των πρωτογενών κλάδων.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Διονυσίας Αυγερινοπούλου, σχετικά με τις ενισχύσεις για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου καθώς και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, από τις πυρκαγιές του 2007. Η βουλευτής επικαλέστηκε παράπονα και διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών, ότι έχει καθυστερήσει η καταβολή της δόσης των κρατικών ενισχύσεων του ΕΛΓΑ από το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ για το 2010.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα