Άρχισε η δίκη για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στο Δίστομο

Άρχισε η δίκη για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στο Δίστομο
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ GOETHE ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ(PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ) Phasma

Ξεκίνησε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η δίκη για τις αποζημιώσεις θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων. Το χρονικό μια σύγκρουσης δεκαετιών

Η Γερμανία προσέφυγε στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου του 2008, υποστηρίζοντας πως αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, που διατάσσουν την καταβολή των αποζημιώσεων θυμάτων εγκλημάτων από τους ναζί στην Ιταλία, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.

Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από το Σεπτέμβριο του 1943 ως το Μάιο του 1945, όταν η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των συμμάχων.

Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων, που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης (κεντρική Ιταλία).

Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε εξάλλου επικυρώσει το 2008 μια απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ένα ελληνικό δικαστήριο καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.

“Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας, πάνω σ’ ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις, στις οποίες μετέχουν η Ιταλία και η Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν ως την Παρασκευή .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα