Κόντρα για ιερά εξέταση

Κόντρα για ιερά εξέταση
?Q?O???????????? ?? ???????d??ôr??? 50 ???ù ?ùù ???? ?A #??d ??R??# ????øR??? ???P????? ??d ?????? ?ù P?û? ?????û? ????a?- ???? ?Q?O?????????(?? ??ù ???û??(? ???????? ?T?????? ???r??? c???d?????? ?U???ýU/EUROKIISSI Eurokinissi

Την απάντηση του υπουργείου Παιδείας, ότι τα σχολικά βιβλία είναι υπόθεση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, προκάλεσε η απόπειρα παρέμβασης μητροπολιτών, για εκφράσεις και κείμενα που περιέχονται σε βιβλία Ιστορίας και Ελληνικής Γλώσσας που θεωρούν ότι προκαλούν αποχριστιανοποίηση της νεολαίας. Συμπορεύεται με την ιεραρχία ο ΛΑΟΣ

Λόγο στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων φαίνεται ότι θέλουν να έχουν οι ιεράρχες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν παρατηρήσει σημάδια “αποχριστιανοποίησης” στα εγχειρίδια της Πρωτοβάθμιας και τη Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες αποφάσισαν η επιτροπή της Εκκλησίας για θέματα Παιδείας να κάνει έρευνα και στη συνέχεια να συντάξει πόρισμα, το οποίο θα σταλεί στην Ιερά Σύνοδο.

Μετά την απόφαση των ιεραρχών για έλεγχο στα βιβλία, άμεση ήταν και η απάντηση του υπουργείου Παιδείας δια στόματος της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.

“Τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο” απάντησε η υπουργός Παιδείας, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα.

Στη συνεδρίαση της ιεραρχίας έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο υπάρχει απόσπασμα από έργο συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται αρνητικά στον “παπά και τον χωροφύλακα”. Έντονη ήταν η αντίδραση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, ο οποίος τόνισε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση.

Οι ιεράρχες τονίζουν ότι το φαινόμενο της “αποχριστιανοποίησης” όπως το ονομάζουν, έχει παρατηρηθεί και σε θρησκευτικά και ιστορικά βιβλία στα ελληνικά σχολεία.

Τα ζητήματα που θέτουν οι μητροπολίτες είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών και της ιστορίας στη Β και Γ λυκείου έχει μετατραπεί σε προαιρετικό και έχει αποδυναμωθεί, ενώ από την ιστορία αφαιρούνται τα κεφάλαια που αφορούν το Βυζάντιο και την επανάσταση του 1821 σύμφωνα με την πρόταση της αρμόδια επιτροπής του υπουργείου.

“Η σταση του υπουργείου εναντι του μαθήματος των θρησκευτικών είναι η εσχάτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ζήτησε όλες οι παρατηρήσεις ιεραρχών να καταγραφούν και να τεθούν στο υπουργείο από την αρμόδια επιτροπή

Θέση υπέρ της εκκλησίας πήρε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, ο οποίος τονίζει ότι η Ιεραρχία έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

“Η Εκκλησία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας και νιώθει υπεύθυνη για αυτά που συμβαίνουν γύρω της. Άρα έχει και το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει όπου νομίζει ότι μπορεί να συμβάλει με τη δική της θέση” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω και να γυρίσουμε στην διαδικασία ιεράς εξετασης” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα