Φυλακισμένα σώματα και ψυχές

Φυλακισμένα σώματα και ψυχές

Την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο κατά την οποία, όπως τουλάχιστον γίνεται γνωστό, κακοποιοί και φυλακισμένοι για πολύ σοβαρά αδικήματα παίρνουν άδειες από τα σωφρονιστικά καταστήματα με ολέθριες κάποιες φορές αποτελέσματα, η ίδια Δικαιοσύνη, δεν δίνει άδεια μίας ώρας σε νεαρό αριστούχο να παραλάβει τη διάκρισή του.

Φαντάζει εξωπραγματικό μα δυστυχώς είναι αλήθεια. Ο 21χρονος αγνώστων λοιπόν στοιχείων βρίσκεται φυλακισμένος για αδίκημα στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνας.

Παρόλα αυτά σπουδάζει στο σχολείο του ιδρύματος στο οποίο αριστεύει και βραβεύτηκε μάλιστα σε διαγωνισμό.

Τι πιο λογικό, από το να τον αφήσουν, με συνοδεία φυσικά, να πάει να παραλάβει το βραβείο του και να επιστρέψει, μία διαδικασία η οποία δεν θα ξεπερνούσε τη μία ώρα, ίσως λίγο παραπάνω, σε διάρκεια.

Παρόλα αυτά η άδεια για αυτή την ελάχιστη "απόδραση" δεν του δόθηκε.

Ο άγνωστος κρατούμενος φοιτά στη δευτέρα τάξη του λυκείου, πήρε μέρος σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας μαζί με δέκα ακόμα παιδιά, εκ των οποίων τρία ξεχώρισαν, μέσω των γραπτών τους και ο ένας βραβεύτηκε, ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, πρόκειται για έναν 21 ετών, προέρχεται από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ αλλά, το πλέον σημαντικό είναι, πως σύμφωνα με το διευθυντή του σχολείου του καταστήματος, ο νεαρός βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. 

Μάλιστα, στην εφημερίδα ο διευθυντής δήλωσε πως πρόκειται για ένα παιδί πολύ χαμηλών τόνων που όταν "του απευθύνεις τον λόγο κοκκινίζει".

Και εάν αυτό δεν δείχνει κάτι, δείχνουν όμως τα ταλέντα του.

Ο κρατούμενος βρίσκεται μόνος του εδώ αφού οι γονείς του εξακολουθούν να ζουν στην πατρίδα τους, κατόρθωσε όμως να μάθει εξαιρετικά γρήγορα τα ελληνικά, έχει ταλέντο, όπως αποδείχθηκε άλλωστε στα μαθηματικά, διαβάζει λογοτεχνία και ζωγραφίζει.

Η διεύθυνση του σχολείου, αναγνωρίζοντας αυτά τα στοιχεία, τον έχει ήδη παροτρύνει να λάβει μέρος και σε άλλο διαγωνισμό στη ζωγραφική, των γερμανικών φυλακών αυτή τη φορά.

Τη μέρα που δόθηκαν τα βραβεία, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κρατούμενος δεν πήγε ποτέ να παραλάβει το βραβείο του. Αντίθετα πήγε γι αυτόν ο λυκειάρχης του σχολείου των φυλακών.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο.

Δεν είναι το πρώτο βραβείο το οποίο λαμβάνει ο συγκεκριμένος μαθητής.

Πριν περίπου έναν χρόνο τον βράβευσε η Εγκληματολογική Εταιρεία η οποία έχει υιοθετήσει κατά μία έννοια το σχολείο και τιμά τους μαθητές, έχοντας ως βάση το τρίπτυχο, καλοί βαθμοί, χωρίς απουσίες και καλή συμπεριφορά.

Και όμως, σε αυτό το μαθητή δεν επετράπη να φύγει για κάποια ώρα και να παραλάβει το βραβείο του.

Για την ιστορία αναφέρεται πως το σχολείο των φυλακών έχει 283 μαθητές εγγεγραμμένους, μα αυτό είναι τυπικό. Το παρακολουθούν περίπου 150 μαθητές και άλλοι 80 στο δημοτικό.

Όπως σημειώνει στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής ο διευθυντής, "Μέσα στο σχολείο αυτό, που μπορεί να είναι και το 'σχολείο της ελπίδας', υπάρχουν βασανισμένες ψυχές που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, κι αυτήν πιστεύω πως πρέπει όλοι να τη δώσουμε".

SHARE:

24Media Network