Ελληνικές ομάδες: Οι ημερομηνίες της Ευρώπης για την σεζόν 2024/25

Διαβάζεται σε 5'
Ελληνικές ομάδες: Οι ημερομηνίες της Ευρώπης για την σεζόν 2024/25
UNSPLASH

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πότε παίζουν οι Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη την νέα σεζόν (2024/25) – Ολες οι ημερομηνίες!

Μια συναρπαστική σεζόν για τις ελληνικές ομάδες και το πρωτάθλημα φτάνει στο τέλος της. Απομένει ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη, όπου θα μάθουμε, πέραν του Κυπελλούχου Ελλάδος, ποιος θα πάρει και το «καλό» εισιτήριο του Europa League, ενώ ο Ολυμπιακός δίνει τον πλέον ιστορικό αγώνα από την ίδρυση του κόντρα στην Φιορεντίνα με φόντο τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

Η ιστορική αλλαγή

Πρακτικά, λοιπόν, είμαστε στο παρά… 1 για να κλείσει το βιβλίο της σεζόν 2023/24, οπότε είναι μια καλή χρονική συγκυρία για να δούμε πού θα παίζουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη την σεζόν 2024/25.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η νέα σεζόν θα είναι και η πλέον ιστορική για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το Champions League δεν θα είναι όπως το έχουμε συνηθίσει, μιας και το format με τις 32 ομάδες και τους 8 ομίλους αποτελεί μέρος της ιστορίας. Τη θέση του παίρνει ένα άτυπο πρωτάθλημα, όπου 36 ομάδες θα δώσουν από 10 αγώνες. Οι πρώτες 8 θα περάσουν απευθείας στην φάση των «16» ως ισχυρές, ενώ οι επόμενες 16 θα δώσουν μεταξύ τους μπαράζ για 8 εισιτήρια. Το ίδιο format θα ισχύσει και στο Europa League και στο Conference League.

Πότε ξεκινά ο ΠΑΟΚ

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε την απόλυτη έκπληξη στο φινάλε και κατέκτησε τον τίτλο, κόντρα στις αποδόσεις που έδιναν οι στοιχηματικές εταιρίες. Ο «δικέφαλος» του Βορρά θα εκκινήσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και θα είναι στους ισχυρούς. Οι «ασπρόμαυροι» θα μάθουν τον αντίπαλο τους στην κλήρωση της 19ης Ιουνίου, με τον πρώτο αγώνα να έχει οριστεί για το διήμερο 23-24 Ιουλίου και τον επαναληπτικό μία εβδομάδα αργότερα, στις 30-31 Ιουλίου.

Πότε παίζει η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχασε το πρωτάθλημα ενώ ήταν το πρώτο φαβορί για πολλές εβδομάδες και μαζί έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει μία θέση στο Champions League. Πλέον, θα ξεκινήσει την ευρωπαϊκή της πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League ούσα στο γκρουπ των ισχυρών. Ο πρώτος της αγώνας είναι στις 25 Ιουλίου και ο επαναληπτικός μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Αυγούστου. Και η «Ένωση» θα μάθει τον αντίπαλο της σε κλήρωση που θα λάβει χώρα στις 19 Ιουνίου.

Οι δύο πόρτες του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην 3η θέση των Playoffs, μετά από ένα εκπληκτικό κρεσέντο του τελευταίου διμήνου, το οποίο τον έχει οδηγήσει και για πρώτη φορά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μάλιστα, αυτός ο τελικός θα κρίνει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο της νέας σεζόν.

Ειδικότερα, εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» ολοκληρώσουν το θαύμα απέναντι στην Φιορεντίνα, παρότι είναι ελαφρύ αουτσάιντερ σύμφωνα με τις αποδόσεις από τις στοιχηματικές εταιρίες και κατακτήσουν το Conference League (29/5, 22:00), τότε την αμέσως επόμενη σεζόν θα παίξουν στο League Stage (25-26 Σεπτεμβρίου) του Europa League, χωρίς να παίξουν σε προκριματικό αγώνα (κλήρωση 30 Αυγούστου).

Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε οι Πειραιώτες θα παίξουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Conference League ως ισχυροί, με τον πρώτο αγώνα να λαμβάνει χώρα στις 25 Ιουλίου και τον δεύτερο μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Αυγούστου. Το σύνολο του Μεντιλίμπαρ θα μάθει τον αντίπαλο του σε αυτή την περίπτωση στην κλήρωση της 19ης Ιουνίου.

Το εισιτήριο του Κυπέλλου Ελλάδος

Απομένει ένα ακόμα εισιτήριο προς διεκδίκηση και αυτό του Κυπελλούχου Ελλάδος. Ο κάτοχος του Κυπέλλου Ελλάδος, δηλαδή ένας εκ των Παναθηναϊκού ή Άρη, θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League (25 Ιουλίου) και τον επαναληπτικό μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Αυγούστου. Και εδώ, ο Κυπελλούχος Ελλάδος θα μάθει τον αντίπαλο του στην κλήρωση της 19ης Ιουνίου.

Γιατί δεν έχουμε 5ο εισιτήριο

Αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι πριν λίγες ημέρες υπήρχε το σενάριο να έχουμε και 5η ομάδα που θα παίξει την νέα σεζόν στην Ευρώπη. Αυτό θα ίσχυε αν ο Ολυμπιακός τερμάτιζε στην 4η θέση, κατακτούσε το Conference League και ο Άρης κατακτούσε το Κύπελλο. Οπότε ο ΠΑΟΚ θα ήταν στα προκριματικά του Champions League, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός στα προκριματικά του Conference League, ο Ολυμπιακός απευθείας στο Europa League και ο Άρης ως Κυπελλούχος Ελλάδος στα προκριματικά του Europa League.

Εν κατακλείδι πότε ξεκινούν την πορεία τους οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη για την σεζόν 2024/25:

  • ΠΑΟΚ (Πρωταθλητής Ελλάδος): 2ο Προκριματικό Γύρο Champions League (23-24 Ιουλίου)
  • ΑΕΚ (2η): 2ο Προκριματικό Γύρο Conference League (25 Ιουλίου)
  • Κυπελλούχος Ελλάδος (Παναθηναϊκός ή Άρης): 2ο Προκριματικό Γύρο Europa League (25 Ιουλίου)
  • Ολυμπιακός: League Stage Europa League (25-26 Σεπτεμβρίου Αν Κατακτήσει το Europa Conference League) ή 2ο Προκριματικό Γύρο Conference League (25 Ιουλίου) αν δεν τα καταφέρει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα