Το έπος του Χρήστου Αρχοντίδη μετά το 0-0 της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ

Το έπος του Χρήστου Αρχοντίδη μετά το 0-0 της Εθνικής στο Γουέμπλεϊ
Χρήστος Αρχοντίδης Eurokinissi

O Χρήστος Αρχοντίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών και το Sport24.gr θυμίζει τον αλησμόνητο αγώνα με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, όπου πανηγύρισε έξαλλα το 0-0 της Εθνικής μας ομάδας.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια, αποτελώντας μια από τις πιο εμβληματικές προπονητικές φυσιογνωμίες της δεκαετίας του ’70, του ’80 και του ’90. Σε συλλογικό επίπεδο, κάθισε στον πάγκο, μεταξύ άλλων, των Απόλλωνα Σμύρνης, Κορίνθου, Δόξας Δράμας, ΠΑΣ Γιάννινα, Ηρακλή, Διαγόρα Ρόδου, Παναχαϊκής και Πανσερραϊκού, ενώ τη σεζόν 1996/97 αντικατέστησε τον Γκίντερ Μπένγκτσον στον ΠΑΟΚ.

Παράλληλα, διατέλεσε Ομοσπονδιακός τεχνικός από τον Φεβρουάριο του 1982 έως τον Φεβρουάριο του 1984. Συνολικά βρέθηκε στον πάγκο της Εθνικής σε 21 αγώνες, έχοντας απολογισμό, 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 13 ήττες. Κορυφαία στιγμή της θητείας του ήταν η ισοπαλία 0-0 που απέσπασε στο Γουέμπλεϊ από την Αγγλία, σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984.

Εκείνο το ματς έχει μείνει στη μνήμη όλων τόσο για το πώς κατέβασε τη γαλανόλευκη απέναντι στα “λιοντάρια”, αλλά και για τον έξαλλο τρόπο που πανηγύρισε την ιστορική λευκή ισοπαλία που απέσπασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η Εθνική μας έπαιξε κάτι παραπάνω από αμυντικά σε εκείνο το ματς, αλλά ο τρόπος αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Το “όλοι πίσω” δεν είναι υπερβολή, καθώς σε όλο το ματς η Εθνική έπαιζε άμυνα, χωρίς να καταφέρει να δημιουργήσει υποψία ευκαιρίας. Στόχος δεν ήταν άλλος από το μηδέν πίσω, το οποίο επιτεύχθηκε. Το τελικό 0-0 προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στον Χρήστο Αρχοντίδη, ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του.

Ο Σερραίος τεχνικός μετά το τέλος του αγώνα, μάζεψε τους Έλληνες διεθνείς στο κέντρο του γηπέδου για να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία. Φιλούσε όποιον έβρισκε μπροστά του, ακόμα και Άγγλους παίκτες που τους μπέρδεψε με Έλληνες μετά την ανταλλαγή φανελών που έκαναν. Ήταν ενθουσιασμένος για την ισοπαλία κόντρα σε ένα ποδοσφαιρικό μεγαθήριο, το οποίο έφερε την δική του σφραγίδα.

Το σπριντ που έκανε μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, είναι εφάμιλλο μονάχα με αυτό του Τάκη Λεμονή μετά το τέταρτο γκολ του Ολυμπιακού στο 4-3 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2001-02, όταν έφυγε από τον πάγκο του και πήγε στο απέναντι κόρνερ για να πανηγυρίσει με τους ποδοσφαιριστές του. Τέτοια ήταν η χαρά του για το αποτέλεσμα στο ιστορικό Γουέμπλεϊ.

Το κατενάτσιο έπιασε σε εκείνο το ματς, βέβαια δεν έφερε κάποια πρόκριση για την Εθνική στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1984. Στο άλλο ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες, η Αγγλία του Μπόμπι Ρόμπσον επικράτησε με 3-0.

Αγγλία (Μπόμπι Ρόμπσον): Σίλτον, Νιλ, Σάνσομ, Μπούτσερ, Μάρτιν, Μάμπατ, Ντεβονσάιρ (72’ Ριξ), Λι, Κόπελ, Τρ. Φράνσις, Γούντκοκ (72’ Μπλίσετ).

Ελλάδα (Χρήστος Αρχοντίδης): Σαργκάνης, Γούναρης, Καρούλιας, Γκαλίτσιος, Μίχος, Μπ. Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Μητρόπουλος (46’ Δοντάς), Κούης, Αναστόπουλος (85’ Αρδίζογλου), Κωστίκος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα