Υπόθεση Μπάλογκαν: Πώς ο Τραμπ “έβαλε φωτιά” στο Μουντιάλ με ένα τηλεφώνημα
Διαβάζεται σε 8'
Το παρασκήνιο της ανάκλησης της τιμωρίας του ποδοσφαιριστή των ΗΠΑ, Φολάριν Μπάλογκαν, έπειτα από την παρέμβαση του Τραμπ στη FIFA.
- 06 Ιουλίου 2026 22:40
Η πρωτοφανής απόφαση της FIFA να ανακαλέσει την ποινή του σταρ της Εθνικής ΗΠΑ, Φολάριν Μπάλογκαν, έχει προκαλέσει την οργή του Βελγίου —που παίζει απόψε με τις ΗΠΑ— και έχει ξεσηώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, για την παρασκηνιακή επιρροή που φέρεται να άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μόλις λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του ματς, η FIFA απέρριψε την ένσταση των Βέλγων για την πιο πολυσυζητημένη πολιτική παρέμβαση σε Παγκόσμιο Κύπελλο εδώ και δεκαετίες.
Αυτό σημαίνει ότι ο επιθετικός Φολάριν Μπάλογκαν θα δώσει κανονικά το “παρών” στο Σιάτλ. Αν οι ΗΠΑ νικήσουν, προκρίνονται στα προημιτελικά, πετυχαίνοντας την καλύτερη πορεία τους σε Μουντιάλ ανδρών από το 2002.
Η FIFA ανακάλεσε την τιμωρία του Μπάλογκαν την Κυριακή, αμέσως μετά από ένα τηλεφώνημα του Τραμπ στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο.
Το AP επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή την κόντρα.
Η πολυσυζητημένη κόκκινη κάρτα του Μπάλογκαν
Ο Μπάλογκαν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Νιγηριανούς γονείς, μεγάλωσε στο Λονδίνο και παίζει στο γαλλικό πρωτάθλημα. Λόγω της γέννησής του στις ΗΠΑ, απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.
Το γεγονός ότι η Ομοσπονδία των ΗΠΑ κατάφερε να τον πείσει να φορέσει τη φανέλα της εθνικής τους ομάδας ήταν τεράστια επιτυχία και, όπως αποδείχθηκε, τους βγήκε σε καλό: ο 25χρονος φορ είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο Μουντιάλ με τρία γκολ.
Την περασμένη Τετάρτη, στη νίκη με 2-0 επί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για τη φάση των “32”, πάτησε τον αστράγαλο του Τάρικ Μουχαρέμοβιτς και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα.
Η αποβολή του αμφισβητήθηκε έντονα, καθώς η κίνησή του έδειχνε περισσότερο απρόσεκτη παρά εσκεμμένη. Όμως, από τη στιγμή που ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα, τα πράγματα είναι συνήθως απλά: ο παίκτης αποχωρεί από το γήπεδο και —μέχρι σήμερα τουλάχιστον— χάνει αυτόματα το επόμενο ματς.
Αν η ποινή παρέμενε, ο προπονητής των ΗΠΑ, Μαουρίσιο Ποτσετίνο θα είχε να λύσει έναν πολύ δύσκολο γρίφο για την ενδεκάδα. Οι ΗΠΑ έχουν πολλούς ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς και εξτρέμ, αλλά ελάχιστους παίκτες με τη δύναμη και την εκτελεστική δεινότητα του Μπάλογκαν για τη θέση του “φουνταριστού”, πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το επιθετικό τους πλάνο. Ο πιθανός αντικαταστάτης του, Ρικάρντο Πέπι, δεν έχει βρει δίχτυα σε τέσσερα ματς στο Μουντιάλ.
Όσα είπε -και κυρίως αυτά που δεν είπε- η FIFA
Κανονικά δεν προβλέπεται διαδικασία έφεσης για την αυτόματη ποινή της μίας αγωνιστικής. Εφέσεις γίνονται δεκτές μόνο για μεγαλύτερες ποινές που αφορούν πολύ σοβαρά παραπτώματα, όπως η βίαιη συμπεριφορά.
Για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Μπάλογκαν στο ματς με το Βέλγιο, η FIFA πάτησε πάνω στο άρθρο 27 του πειθαρχικού της κώδικα, το οποίο αναφέρει ότι ένα “δικαστικό όργανο” έχει το δικαίωμα “να αναστείλει πλήρως ή μερικώς την εκτέλεση μιας πειθαρχικής ποινής”. Έτσι, ο Μπάλογκαν μπορεί να γλίτωσε τώρα, αλλά αν υποπέσει σε παρόμοιο παράπτωμα μέσα στον επόμενο χρόνο, η ποινή αυτή θα προστεθεί στην όποια νέα τιμωρία του.
Αν και η FIFA απέφυγε τις πολλές λεπτομέρειες για το πώς πήρε αυτή την απόφαση, ο Ινφαντίνο ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στα social media ότι η Πειθαρχική Επιτροπή λειτούργησε εντελώς ανεξάρτητα και έκρινε την υπόθεση με βάση “τους κανονισμούς και τα πραγματικά περιστατικά”. Πάντως, το επίμαχο άρθρο 27 δεν διευκρινίζει ποιες ακριβώς περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτόν τον εξαιρετικά σπάνιο κανόνα.
Όπως γράφει το Al Jazeera, η RBFA αντιπαράβαλε το Άρθρο 66.4 του κώδικα, το οποίο καθιστά αυτόματο τον αποκλεισμό μίας αγωνιστικής μετά την αποβολή ενός παίκτη με κόκκινη κάρτα. Επικαλέστηκε επίσης το Άρθρο 10.5 των Κανονισμών Διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA 2026, το οποίο ορίζει: “Εάν ένας παίκτης ή αξιωματούχος της ομάδας αποβληθεί ως αποτέλεσμα απευθείας ή έμμεσης κόκκινης κάρτας [δεύτερη παρατήρηση], θα αποκλείεται αυτόματα από τον επόμενο αγώνα της ομάδας του. Επιπλέον, ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις”.
Η Εγκύκλιος Αρ. 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA 2026 επιβεβαιώνει επίσης την αυτόματη ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής μετά από κόκκινη κάρτα.
Πέρυσι, η FIFA είχε αναστείλει τις δύο από τις τρεις αγωνιστικές της ποινής του Κριστιάνο Ρονάλντο, επιτρέποντάς του να παίξει κανονικά στα πρώτα ματς της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ (εξέτισε την τρίτη αγωνιστική αργότερα, σε ένα ματς προκριματικών).
Ωστόσο, η περίπτωση του Μπάλογκαν φαίνεται να είναι η πρώτη φορά από το 1962 που μια αποβολή μέσα σε αγώνα Μουντιάλ δεν επιφέρει απολύτως καμία ποινή για το επόμενο παιχνίδι. Τότε, ο πρόεδρος της διοργανώτριας Χιλής είχε μεσολαβήσει προσωπικά για να επιτραπεί στον Βραζιλιάνο σταρ Γκαρίντσα να αγωνιστεί στον τελικό, παρόλο που είχε κλοτσήσει έναν Χιλιανό παίκτη.
Η Ομοσπονδία του Βελγίου ζήτησε εξηγήσεις από τη FIFA για την απόφαση αυτή και προχώρησε σε οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία τόνισε πως δεν έχει λάβει την παραμικρή απάντηση από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία.
Η FIFA στο σκεπτικό της, είπε πως το Βέλγιο δεν ήταν διάδικος και ως εκ τούτου δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει έφεση, επομένως δεν εξετάστηκαν επί της ουσίας οι ενστάσεις των Βέλγων.
Το Βέλγιο βέβαια, έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω ενέργειες μετά το ματς, εφόσον αγωνιστεί ο Μπάλογκαν.
Οργισμένες αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις στην πρωτοφανή απόφαση της FIFA ήταν οργισμένες.
Η Βασιλική Βελγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RBFA) δήλωσε “έκπληκτη”. “Προκειμένου να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα όλων των συμμετεχουσών ομάδων και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι στο άθλημά μας, τόσο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA όσο και σε μελλοντικές διοργανώσεις, η RBFA εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο προπονητής του Βελγίου, Ρούντι Γκαρσία ήταν ειρωνικός: “Δεν ήξερα ότι στα γραφεία της FIFA η 5η Ιουλίου ήταν η 1η Απριλίου στην Ευρώπη”.
“Η χθεσινή απόφαση να ανασταλεί, με δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, η εφαρμογή της αυτόματης ποινής αποκλεισμού μίας αγωνιστικής μετά την κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο ποδοσφαιριστής Φολάριν Μπάλογκαν, ξεπέρασε τα όρια. Εκφράζουμε τη δυσπιστία μας για μια τέτοια πρωτοφανή, ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση” τόνισε η UEFA.
Ο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος ηγήθηκε της FIFA από το 1998 έως το 2015, είπε: “Οι κόκκινες κάρτες δεν ανατρέπονται με πολιτικά τηλεφωνήματα. Ανατρέπονται από κανόνες, αποδεικτικά στοιχεία και ανεξάρτητα όργανα. Αν ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει στον Πρόεδρο της FIFA —και ένας παίκτης ξαφνικά απαλλάσσεται πριν από έναν νοκ-άουτ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου— το ερώτημα είναι αναπόφευκτο: Quo vadis, FIFA;”.
“Τι θα γίνει με την επόμενη κόκκινη κάρτα; Τι συμβαίνει τότε;” σχολίασε ο προπονητής της Νορβηγίας, Στόλε Σολμπάκεν. “Είναι μια κακή, κακή, κακή, κακή, κακή απόφαση που θα βλάψει το Παγκόσμιο Κύπελλο”.
Ο προπονητής της Αγγλίας, Τόμας Τούχελ, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν κι άλλες αποφάσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του αν θα μπορούσαν να ακυρωθούν οι κίτρινες κάρτες για τον Ντέκλαν Ράις της Αγγλίας και τον Μάικλ Ολίσε της Γαλλίας.
Η παρέμβαση Τραμπ για τη “μεγάλη αδικία”
“Ευχαριστώ τη FIFA που έκανε το σωστό και αποκατέστησε μια μεγάλη αδικία!” έγραψε ο Τραμπ στα social media την Κυριακή, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της κίνησής του να τηλεφωνήσει στον Ινφαντίνο, λέγοντας ότι απλώς του επισήμανε πως η απόφαση του διαιτητή ήταν καταφανώς λάθος και έπρεπε να επανεξεταστεί.
Η στενή σχέση των δύο ανδρών είναι γνωστή. Ο Ελβετός ισχυρός άνδρας του ποδοσφαίρου επισκεπτόταν συχνά το Όβαλ Γραφείο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των ΗΠΑ για το Μουντιάλ, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο, στην κλήρωση της διοργάνωσης, απένειμε στον Τραμπ το “Βραβείο Ειρήνης της FIFA”, μια διάκριση που δεν έχει δοθεί ποτέ σε κανέναν άλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καταστατικό της FIFA απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, και η Ομοσπονδία δεν διστάζει να αποβάλλει ολόκληρες χώρες όταν οι κυβερνήσεις τους ανακατεύονται στα του ποδοσφαίρου.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, δήλωσε ενθουσιασμένος με την τελική απόφαση, τονίζοντας ότι η αρχική κόκκινη κάρτα στον Μπάλογκαν ήταν “πέρα για πέρα άδικη”.