Μπασακσεχίρ – Ολυμπιακός 0-1: Παλικάρια στην Πόλη

Μπασακσεχίρ – Ολυμπιακός 0-1: Παλικάρια στην Πόλη
Εικόνα από τον αγώνα Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός Eurokinissi Sports

Ο Ολυμπιακός γύρισε τον διακόπτη στο δεύτερο ημίχρονο, έβαλε γκολ, πήγε να αυτοκτονήσει στις καθυστερήσεις, αλλά με ήρωα τον Ζοζέ Σα επικράτησε 0-1 της Μπασακσεχίρ στην Πόλη και έκανε αποφασιστικό βήμα για πρόκριση στα playoffs του Champions League.

Σπουδαίο “διπλό” για τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη. Οι “ερυθρόλευκοι” νίκησαν 1-0 τη Μπασακσεχίρ στο “Fatih Terim Stadium” και έγιναν το μεγάλο φαβορί για πρόκριση στα playoffs του Champions League. Με σκόρερ τον Μασούρα στο 53′ και ήρωα τον Ζοζέ Σα στις καθυστερήσεις (απέκρουσε πέναλτι), οι Πειραιώτες έχουν τον πρώτο λόγο για να συνεχίσουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Μπρούνο παραλίγο να γίνει μοιραίος, αλλά ο Πορτογάλος κίπερ έκανε φανταστικό δεύτερο 45λεπτο. Πάμε να δούμε τα τέσσερα στοιχεία του αγώνα…

1. ΑΝΑΙΤΙΑ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ

Ο Πέδρο Μαρτίνς κατέβασε την ίδια ενδεκάδα με τους αγώνες κόντρα στην Πλζεν. Διάταξη 4-2-3-1 απέναντι στο 4-4-2 της Μπασακσεχίρ. Ήταν πολύ σοβαρός στα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός. Έκλεισε εξαιρετικά τους χώρους, οι εξτρέμ Ποντένσε (δεξιά) και Μασούρας (αριστερά) βοηθούσαν τους μπακ Ομάρ και Τσιμίκα, αντίστοιχα, ενώ Μεριά και Μπουχαλάκης έβγαιναν πρώτοι στη μπάλα και εξουδετέρωναν τις επιθέσεις των Τούρκων. Οι “ερυθρόλευκοι”, μάλιστα, ήταν αυτοί που πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο και έφτασαν σε τελικές με Γκερέρο και Μπουχαλάκη. Μια λανθασμένη εκτίμηση του Σα στο 14′, που οδήγησαν σε απανωτά σουτ των γηπεδούχων και εντέλει σε κόρνερ, άλλαξε τις ισορροπίες. Από εκείνο το λεπτό και μετά οι παίκτες του Μαρτίνς εμφάνισαν σημάδια ασυνεννοησίας, τα οποία οδήγησαν και σε γκρίνια.

Η Μπασακσεχίρ έγινε το αφεντικό της αναμέτρησης. Με κινητήριο μοχλό τον Καχβετσί, που έδινε εντυπωσιακές πάσες, αλλά και τους μπακ Κλισί (αριστερά) και Καϊσάρα (δεξιά) να παίρνουν μέτρα, ο Ολυμπιακός κλείστηκε και “πάλευε” να αναχαιτίσει τις τουρκικές επιθέσεις, που γίνονταν και από τις δύο άξονες. Ο Ισραηλινός διαιτητής “φόρτωσε” με κάρτες τους παίκτες της Μπασακσεχίρ, τα άκουσε από τους οπαδούς και όταν πράγματι γίνονταν φάουλ σε βάρος των παικτών του Ολυμπιακού, δεν σφύριζε προκαλώντας πλέον γκρίνια και στους “ερυθρόλευκους”. Το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι δεν βρέθηκαν σε καλή κατάσταση στο πρώτο μισό, φάνηκε από τη φάση του 25′, όταν ο Μασούρας και ο Τσιμίκας θα μπορούσαν να συνεννοηθούν καλύτερα και να απομακρύνουν, αλλά αντίθετα παραχώρησαν κόρνερ.

Υπήρξαν αρκετές φορές που οι Πειραιώτες υποχρεώθηκαν να διώξουν σε κόρνερ και τα… χρειάστηκαν. Σεμέντο και Μεριά, βέβαια, έπαιρναν εξαιρετικές τοποθετήσεις και η εστία του Σα έμεινε απαραβίαστη. Ο Βαλμπουενά πάλευε να κρατήσει μπάλα και να δημιουργήσει, ενώ εξέφρασε παράπονα προς τον Μασούρα όταν θα μπορούσε να βγει με αξιώσεις στην αντεπίθεση και δεν τροφοδοτήθηκε. Σε γενικές γραμμές, ένα πρώτο μισό κατά το οποίο αναίτια ο Ολυμπιακός έδωσε δικαιώματα στη Μπασακσεχίρ, η οποία μπορεί να είχε την υπεροχή, αλλά ήταν φανερό πως ήταν το πρώτο της επίσημο παιχνίδι για φέτος. Ακόμα κι έτσι πάντως, οι “ερυθρόλευκοι” παραλίγο να βρουν γκολ στο 38′, με το πλασέ του Γκιλιέρμε που πέρασε πάνω από το δοκάρι. Ο Γκερέρο στη γραμμή κρούσης ήταν αποκομμένος στηυ μεγαλύτερη διάρκεια του 45λέπτου, ενώ οι προσπάθειες του Ποντένσε από δεξιά έμεναν ημιτελείς.

2. ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο για τον Ολυμπιακό ήταν ονειρικός. Όπως ακριβώς με την Πλζεν στο “Γ. Καραϊσκάκης”, με γκολ! Μια υπέροχη σέντρα του Βαλμπουενά, δείγμα της τεράστιας κλάσης του, μια κεφαλιά του Μασούρα στο δεύτερο δοκάρι και η μπάλα στα δίχτυα. Με τους Τσέχους στο 51′, με τους Τούρκους στο 53′. Ύστερα από ένα προβληματικό πρώτο 45λεπτο, ο Έλληνας διεθνής εξτρέμ πήρε το αίμα του πίσω με το 0-1. Η εξέλιξη αυτή έδωσε… φτερά στα πόδια και του Ποντένσε, ο παίκτης που είχε δώσει τη μπάλα στον Βαλμπουενά, πριν έρθει το τέρμα. Ο Πορτογάλος “ζάλισε” με τις ντρίμπλες του και τις κούρσες του τον Κλισί, προκαλώντας… αναταραχή στην άμυνα της Μπασάκ, η οποία αφού χρειάστηκε να περάσει ένα δεκάλεπτο, άρχισε να παίρνει τον έλεγχο.

Την ώρα λοιπόν που οι γηπεδούχοι άρχισαν να ανακτούν την κατοχή και να πιέζουν, έχασαν τον αρχηγό τους. Ο Τεκντεμίρ τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή. Ο Μεριά στα μετόπισθεν ήταν το κάτι άλλο. Άμυνα σεμιναριακού επιπέδου από τον Τυνήσιο, που “καθάριζε” κάθε κίνδυνο. Από… κοντά και ο Σεμέντο. Πολύ προσεκτικοί οι παίκτες του Ολυμπιακού, απέφευγαν τα αβίαστα λάθη, έκαναν πολύ ώριμο παιχνίδι. Επεδίωκαν να “παγώνουν” τον ρυθμό με passing game, αλλά και να φεύγουν στην κόντρα επίθεση, μήπως καταστεί εφικτό να έρθει και δεύτερο γκολ.

3. ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ, ΜΥΑΛΩΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Για να αντιληφθείτε πόσο καλύτερα, πόσο πιο συγκεντρωμένα και έξυπνα έπαιξε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μισό, ακόμα και ο Σα που στο 14′ θα μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα, στο 70′ έκανε σπουδαία επέμβαση στο σουτ του Βίτσκα και κράτησε το 0-1 στη σπουδαιότερη ευκαιρία της Μπασάκ. Στο 73′ ακολούθησε η αναμενόμενη κίνηση του Μαρτίνς από τον πάγκο, η έξοδος του εξαιρετικού Βαλμπουενά που τα άκουσε από τους αντίπαλους οπαδούς, και η είσοδος του Καμαρά. Όπως είχε γίνει και στα δύο ματς με την Πλζεν. Αλλαγή της διάταξης σε 4-3-3. Ενώ για τους “ερυθρόλευκους” όλα δούλευαν… ρολόι, για τους Τούρκους συνέβη το αντίθετο. Στο 80′ έχασαν και τον δεύτερο κεντρικό χαφ, τον Καχβετσί, που δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε. Στο 83′ ο Μπρούνο μπήκε στο ματς, πέρασε στο δεξί “φτερό” και για πρώτη φορά στον αγώνα ο Ποντένσε μετατοπίστηκε αριστερά. Με παίκτη λιγότερο ομάδα της Τουρκίας, αλλά και δίχως επίσημο παιχνίδι στα πόδια της, έπρεπε να κάνει… υπέρβαση για να “τρυπήσει” την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Σα επέδειξε σταθερότητα και στο φάουλ του

4. ΕΒΑΛΕ… ΦΩΤΙΑ Ο ΜΠΡΟΥΝΟ, ΗΡΩΑΣ Ο ΣΑ

Στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μπρούνο, πήγε να… κάψει την ομάδα του. Ίσως και να ήταν το άγχος του πρωτάρη. Ο Βραζιλιάνος είχε κάνει χέρι στο 87′ και έδωσε το δικαίωμα στη Μπασακσεχίρ να “χτυπήσει” από φάουλ σε εξαιρετική θέση (επενέβη ο Σα). Στο 90’+1′ έκανε ξανά χέρι, μόνο που αυτή τη φορά έγινε μέσα στην περιοχή. Το καλοκαίρι δόθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ και αγοράστηκε από την Πόρτο ο Σα. Η καλύτερη κίνηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο σπουδαίος Πορτογάλος νίκησε τον Βίτσκα, πέφτοντας στην αριστερή γωνία, κρατώντας το μηδέν. Οι Πειραιώτες, παίζοντας παλικαρίσια, επικράτησαν 0-1 και κατέκτησαν το σπουδαίο “διπλό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα